TUTORIALS

Tips og triks

Har du som meg sett noe du har lyst til å lage, men synes det er vanskelig å komme i gang fordi du er usikker på hvordan du skal gå frem? På denne siden deler jeg enkle tips og triks som jeg håper kan være til både inspirasjon og hjelp. Du kan også følge med meg på tusenideer.no, hvor jeg blogger og deler tips og tutorials. På denne siden vil du finne link til de fleste innleggene jeg legger ut på tusenideer.no.

Lurer du på noe, eller har spørsmål om strikk eller søm, så kan du gjerne sende meg en mail helle (@) hellessyskrin.no.

MINE YOUTUBE VIDEOER 

SLITESNOR
En slitesnor,  kan både være pynt og ha en praktisk funksjon langs en skjørtekant. Kantene på de lange skjørtene som man brukte tidligere kunne utsettes for mye slitasje. Men en slitesnor kunne ta støyten for slitasjen på skjørtekanten, og kunne byttes ut når den ble slitt. Vi bruker fortsatt slitesnor på flere bunader og folkedrakter. Hele beskrivelsen finner du her. 

SKYVEMASKER PÅ VESLEMØY-VOTTER
Skyvemasker er samme prinsipp som å strikke en «falsk flette». Den kan strikkes med eller uten hjelpepinne. Selv foretrekker jeg  å strikke dem uten, ved å strikke begge maskene på venstre pinne før du legger dem over på høyre pinne. Skyvemasker ligger oppå arbeidet og danner et nett. I denne videoen viser jeg den hvordan du begynner.

STRIKK TETTE KNAPPHULL I KNAPPESTOLPER
Jeg bruker ofte doble knappestolper i plaggene mine. Jeg synes det er praktisk da du får gjemt sårkanter etter oppklipping inni kanten. Utfordringen da er at det er åpent mellom knapphullene, og det er fort gjort at det kan forskyve seg litt eller bli litt løst rundt dem. Dette kan løses ved å sy en liten søm rundt knapphullet, eller å strikke dem sammen, altså tette med en gang. Jeg ber på forhånd om unnskyldning for mye hender foran kamera. Mine studio ferdigheter og tilhørende utstyr er fortsatt på et nybegynner-nivå. jeg håper likevel videoen kan være til hjelp. 

BRODER BLOMSTER PÅ STRIKK
Mille Fleur sting bruker jeg på flere av designene mine. Det er enkle, men dekorative sting. De består egentlig av kjedesting, sydd i ring. Her viser jeg hvordan jeg syr stingene.

TRE PERLER PÅ GARN
Noen ganger er det mer praktisk å tre perlene på garnet fremfor å sy dem på i etterkant. Her viser jeg hvilket triks jeg bruker for å tre perlene på garnet. 

SY PERLER PÅ STRIKKETØY:
Jeg bruker mye perler på flere av mine design, og får ofte spørsmål om hvordan jeg syr dem på. Hvilken tråd jeg bruker etc. Her forsøker jeg å både svare på spørsmålene og vise hvordan jeg går frem for å sy dem på. 

HVORDAN SY KJEDESTING:Jeg bruker ofte kjedesting for å skape en struktur og litt mer liv i plaggene. Kjedestingene syes som navnet tilsier i en kjede. Og når du først får stinget "inn i fingrene" så går det unna!HVORDAN SY MASKESTINGJeg bruker ofte maskesting for å få flere farger inn i et arbeide. Det kan være for å brodere et motiv på strikk, f.eks. bokstaver, eller andre motiv. Det kan også kun være små detaljer som piffer opp et ellers enkelt strikketøy. Veldig praktisk når man f.eks kun skal ha noen få masker i en farge på motiv på den ene siden av genseren, ofte brukt på blant annet barnetøy og luer. SØMTIPS


Et handlenett er både smart å ha i vesken, og bra for miljøet. I disse tider hvor de fleste butikker tar seg betalt for poser kan det vel nesten også sees på som en liten investering. men hvem sier at handlenett må være grå og kjedelige, eller fylt med logoen til det lokale supermarkedet. Nei her er alt lov. Blomster, paljetter, perler? Det er kun fantasien som setter begrensningene. Og litt praktisk bør det kanskje også være. Her kan du se fremgangsmåten for hvordan du kan lage ditt eget nett.

Redesign dine gamle jeans til et skjørt
Har du et par gamle og godt brukte jeans liggende i skapet som du ikke har klart å kvitte deg med ennå? Gamle jeansbukser kan med noen få knep få nytt liv i helt nytt format, som f.eks morsomme vesker eller et skjørt. Her kan du finne en veiledning til hvordan du kan gjøre om dine gamle og godt brukte jeans til et nytt skjørt.

Enkle tips og triks ved søm av bukser
Sliter du med å finne bukser som sitter pent, og skulle gjerne sydd dine egne? Buksesøm er både morsomt og samtidig litt mer krevende enn å sy et skjørt, da kontaktpunktene med kroppen er langt flere. Noe som krever litt mer tilpasning. I dette innlegget deler jeg en del tips ved bl.a. tilpasning når du syr bukser.
Har du lyst til å lære å sy krage med slag? 
En klassisk jakke eller kåpe med slag hører for de fleste med til basisgarderoben. Det er stort sett størrelsen på krage og slag som avgjør hvor tidløs den vil være, og i noen tilfeller fargen om du har vært litt rebell i fargevalget. Her kan du se en veiledning på hvordan du kan gå frem for  sy krage med slag.
Slik kan du enkelt sy skrålomme i et skjørt eller en bukse
Skrålommer er den vanligste brukte lommen i skjørt eller bukser. De er enkle å sy, og kan ha den "heldige" effekten ved at de kan få hoftene til å virke litt smalere. Les mer her om hvordan du går frem.

Sy ermesplitt i et tosømserme
En ermesplitt kan gi en jakke eller kåpe et både klassisk og elegant utseende. Med denne enkle metoden kan du lett sy det selv. Les mer her om hvordan du går frem.
Hvordan setter du i et erme på en jakke eller kåpe?
Det å sette et erme i en jakke eller kåpe kan kreve litt øvelse. Her kan du få noen enkle sømtips og en trinn for trinn forklaring på hvordan du kan gå frem for et best mulig resultat.


Hvordan syr du en splitt eller gåfold?
I de fleste smale skjørt trenger man en splitt for å få tilstrekkelig gåividde. En splitt eller gåfold kan lages på flere måter. Enkle splitter kan settes i siden, bak eller foran, lukkede gåfolder gjerne foran eller bak. og en åpen splitt med belegg setter du gjerne bak. Valget er ditt, her kan du se hvordan du går frem.

Hvordan syr du passepoilerte lommer?
Passepoilerte lommer brukes ofte i jakker, kåper og som baklommer på bukser. De gir et litt mer profft uttrykk en påsydde lommer gjør. Med denne enkle metoden kan du fort lære deg hvordan du gjør det selv. Alt du trenger er litt tid og tålmodighet.
Les mer her om hvordan du går frem.
Sy belegg
Belegg brukes til å stive opp, glatte ut og forsterke. Det brukes i halslinninger, på enden av jakkeermer, eller på buede kanter i plagg. Her kan du få en kort innføring i hvordan du syr belegg i en halsåpning.
Sy gylf i bukse
Har du lyst til å sy deg bukser eller skjørt, men usikker på hvordan du syr en gylf? Her får du tipset til hvordan du kan lære det på 1-2-3. Visste du forresten at gylf til damer vender mot venstre, mens den til herrer vender mot høyre?

Søte filtblomster på 1-2-3
Har du kanskje en gammel lue, handlenett eller jakke som du har lyste til å friske opp? Det er ikke alltid det er så mye som skal til før den gamle luen kan se ut som ny. Her får du et tips til hvordan du enkelt kan lage dekorative filtblomster.Fremgangsmåten finner du her. Alt du trenger er noen rester i filt og litt perler eller garn som ekstra tilbehør.
Lag et trekk til nettbrettet ditt
Nettbrett har mer eller mindre blitt allemannseie, og langt enklere å putte i vesken fremfor en tung PC. Men mangler du et trekk for å beskytte nettbrettet ditt mot riper og støt? Fortvil ikke! Her Kan du en beskrivelse på hvordan du enkelt kan sy et selv.TIPS GARN: STRIKK OG HEKLING


Det er mye man kan lage ut av restegarn, så fortvil ikke om du sitter på et lite lager. - Mitt kan knapt kalles "lite".  Som en ekte garn-frik har jeg et anstrengt forhold til å kaste rester, om det så bare er noen få metere igjen. Man vet jo aldri om de kan komme til nytte? Glad er jeg da for småprosjekter som hverken krever mye tid eller garn. Disse søte katte-nøkkelringene lager du raskt, og du trenger heller ikke mange metere med garn. En ring, noen ringer til et kjede, vatt og nål så er du i gang!Hekle søte armbånd med blomster av restegarn
Er du som meg og har mengder med restegarn liggende, men ikke vet hva du skal gjøre med det? Kaste garn gjør man jo uansett ikke. Her kan du finne en oppskrift på noen søte armbånd som du enkelt kan hekle selv. Ikke minst kan de være både raske og fine gaver.
Heklede hjerter
Hjerter slutter aldri å være populært. Her er en enkel oppskrift på hvordan du kan hekle dine egne. Jeg foretrekker å lage dem i bomullsgarn, men her er smaken og erfaringene ulike. Alt du trenger er litt restegarn og en heklenål.
Tips og Triks: Annet


Går du med en liten designerspire i magen?
Har du lyst til å tegne dine egne klær, men vet ikke hvordan du skal komme i gang.En Fashionary er foruten en skissebok, også en bok hvor du finner tips om ulike snitt i jakker, bukser osv. I tillegg er 80 % av sidene i boken laget for at du skal designe dine egne klær på ferdig stiplede figurer. Mer informajon om boken kan du finne her: fashionary