25. september 2022

Sy deg et pennal versjon 2

Har du en del stoffrester igjen, men som du ikke helt vet hva du skal bruke til? Små pennal eller andre vesker er jo også veldig kjekt å bruke til sminke, blyanter, pensler eller andre ting eller duppeditter du kunne tenke deg å oppbevare på samme sted. Jeg har foreløpig sydd to pennal av stoffrester, her kommer en veiledning på hvordan jeg laget det ene. Det andre finner du i et tidligere blogginnlegg. Dette er for at innlegget ikke skal bli for langt, og at de i etterkant skal bli enklere å søke opp fra Tutorial-siden.

Dette trenger du:

  • 28 x 20 cm tekstil til utvendig bruk. Jeg har brukt kanvas fra Stoff og stil som er ganske stivt og kraftig. Om du velger å bruke et tynt bomullstoff ville jeg ha vattert tekstilet med vatt før jeg begynner å sy.
  • 31 x 20 cm forstoff, jeg har brukt et bomullsstoff med trykk
  • minimum 30 cm glidelås, men en fordel om den er lenger enn det du skal sy, så du heller kan klippe av det du ikke trenger etter at den er sydd fast. -Det er mye mer kronglete å sy den på dersom den er akkurat passe.
  • 15 cm skråbånd.
  • Liten stoffrest til hempe

Nål delene sammen rette mot rette. Du vil få litt løst stoff ved foret, da det er større enn stoffet som skal brukes ytterst. Sy en søm på langsidene, ca 0,8 cm inn fra kanten. 

Vreng stoffene med rettsiden ut, press ned sømmen. Nål fast glidelås langs langsiden. Nb. Mye enklere å sy denne fast dersom den er litt lenger enn arbeidet. Denne klippes i så fall først av etter at du har sydd på den første siden av skråbåndet som skal festes på enden. Bruk en glidelås i plast da det er enklere å klippe og forkorte. 

Nål fastglidelåsen og sy fast på langsiden av arbeidet.
Fra vrangsiden. Brett pennalet flatt, så glidelåsen kommer på midten av arbeidet. sy fast et skråbånd på enden, pass på at det stikker ut ca 1 cm med skråbånd på hver side, så det er nok til å få brettet det inn før du bretter over og syr det fast. Sy fast på maskin eller for hånd.  - klipp av ev. overflødig glidelås nå. 
Fra vrangsiden. Brett nå pennalet på langs så glidelåsen kommer øverst. Sett fast en hempe i toppen før du syr fast et skråbånd over sårkantene på toppen. Pass på at det stikker ut ca 1 cm med skråbånd på hver side, så det er nok til å få brettet det inn før du bretter over og syr det fast.
Vreng pennalet, det er nå klart til bruk. 
Sømbeskrivelse på det andre pennalet/sminkepungen finner du her.