18. april 2024

Den beste versjonen av deg selv

Dette er en frase som ofte brukes i forbindelse med anti-aging. Som om den beste versjonen av deg selv kun består av ditt ytre, og hvor få rynker du har. Bakgrunnen for hvorfor jeg har tatt til tastaturet er en kronikk i VG av Alexander H Sandtorv, som ledet til en debatt i Dagsnytt 18 på NRK. Sandtorv mener at anti-aging har gått for langt og at vi faktisk heller blir dårlige mennesker av alt fokuset på det ytre. Jeg er mer enn tilbøyelig til å være enig i at ting har gått alt for langt. Det er grunn til å bli bekymret når vi leser om barn ned i 10 års alderen som går til legen for å få vite mer om alti-aldring, og som er vel opplest på retinol og andre produkter som skal hjelpe mot å bremse tegn på aldring. Jeg skriver tegn, for vi blir eldre uansett hvordan vi ser ut. Og det å bli eldre, er et privilegiet. Det er ikke alle som får oppleve å bli eldre.

Hva legger du i begrepet, å bli den beste versjonen av deg selv? Anti-adring er egentlig et paradoks. Vi ønsker jo å bli eldre. Alternativet til å ikke bli eldre er ingen ting å trakte etter. 

Tilbake til debatten hos Dagsnytt 18, der møttes Sandtorv med en av deleierne fra skjønnhetsklinikken Nomi. For de som ikke husker, Nomi var klinikken som sendte ut en pressemelding signert 3 kjendiser, med utsagnet,  om man ville eldes som et "rent a wreck" eller en "jaguar E type". Det var et av flere utsagn som forsiktig sagt skapte litt støy. Men denne legen argumenterte med at huden er et organ som må tas vare på lik linje med ethvert annet organ, som hjerne og hjerte. Det var her jeg falt av. Er rynker noe som gjør meg syk, forkorter levetiden min, eller gir meg andre helseplager? Hvorfor er rynker noe som må repareres? 

Jeg forstår at et godt kosthold og aktivitet kan forebygge flere sykdommer, som hjerte - og karsykdommer. Men hvilke alvorlige sykdommer forebygger fillere eller et ansiktsløft? 

Legen var veldig nøye med å presisere at de ofte sa nei. De hadde faglig integrritet. Tja, når noen tenker at rynker er dårlig helse er jeg litt i tvil. I den anledning har jeg lyst til å dele to erfaringer jeg har med denne industrien. 

Hva er galt med ansiktet mitt?

Jeg har en hudsykdom som gjør at jeg får noen slags nupper som kan ligne på kviser eller vorter i ansiktet. Den eneste måten å behandle den på, altså fjerne utvekstene, er med laser. For ca 10 år siden oppsøkte jeg en klinikk for å få fjernet en 10-12 kuler. Selve behandlingen gikk helt greit. Det så ut som om noen hadde lekt med en sigarettglo i ansiktet mitt når vi var ferdige, men det leget seg relativt raskt. Jeg vil presisere at det eneste jeg etterspurte av behandling var fjerning av disse kulene som jeg oppfattet som sjenerende. 

Et par uker senere var jeg tilbake for en kontroll. Hun som hadde behandlet meg kikket raskt på meg og overlot rommet til en ny kosmetisk sykepleier. Lite ante jeg hva som ventet meg. Denne tok ansiktet i hendene sine og gransket det. Så begynte hun å ramse opp alt som var feil med ansiktet mitt. Det var en lang liste. Jeg trengte fillere, litt botox og muligens et lite løft. Men jeg kunne ta det helt med ro for de kunne hjelpe meg med alt sammen, så kunne jeg bli den beste versjonen av meg selv. 

Mens jeg kjempet med å holde sinne tilbake svarte jeg at jeg anså at den beste versjonen av meg selv handlet om å være en personen jeg kunne stå inne for. At det handlet om å være glad i seg selv, fylle livet med noe meningsfullt og fylle det med folk man er glad i. Sykepleieren stirret uforstående på meg før hun satte ansiktet sitt bare cm foran mitt og utbrøt, "men se på meg. Jeg har ikke en rynke".  Og sånn fortsatte det til jeg ikke lenger klarte å skjule at jeg var dr...forb. og ba henne om å fjerne seg før jeg gjorde noe som ville få meg arrestert. 

Jeg var så sint at jeg ikke klarte å sette meg inn i bilen og kjøre hjem før jeg hadde rukket å drikke en kopp te på cafeen i underetasjen. Det som gjorde meg mest forbannet var at jeg aldri på noe som helst tidspunkt hadde nevnt rynker, skjønnhetsbehandling eller noe som skulle tilsi at jeg var ute etter anti-aldrings behandlinger. Det å bli presentert for en handleliste av kosmetiske inngrep uten å ha bedt om det. Jeg oppfattet handlingen som dypt uetisk, og følte meg utsatt for et forsøk på råsalg i dårlig selvfølelse. Samtidig tenkte jeg på, hva om jeg hadde vært nyskilt og usikker? Hvordan hadde jeg reagert da?

Selfies uten filter. Det er ikke alle som kjenner at de synes er greit i en utseende-fiksert verden.

Fettsuging faktisk

Hadde det enda vært den eneste opplevelsen jeg hadde med folk som skal redde meg fra meg selv. Eller vil hjelpe meg til å bli den beste versjonen av meg selv. Igjen ønsket jeg å få fjernet kuler i ansiktet som hadde kommet tilbake i hopetall. I 2021 fjernet jeg over 60 stykker i en og samme behandling. - Men, det var faktisk ikke alle. Så fikk jeg tips om at Volvat kanskje kunne gjøre en laser over hele ansiktet. Jeg øynet et lite håp om at jeg i samme slengen kanskje kunne få redusert et par dype acne-arr. Dette var på slutten av Covid perioden hvor vi fortsatt satt litt langt fra hverandre. 

Inne hos legen forklarte jeg situasjonen med kulene, og lurte samtidig på om acne-arrene kunne utbedres. Svaret jeg fikk var ikke det jeg forventet. Legen undersøkte ikke kulene, men betraktet meg på 1,5 m avstand. "Jeg foreslår fettsuging. Vi behandler fettet som vi sprøyter inn, så får du en så fin lød. Det fungerer hver gang." Et skikkelig teit spørsmål, men jeg stilte det like vel, "Skal du sprøyte fett i acne-arret? " - Arret var riktig nok dypt, men likevel. " Nei, nei, dette er for at du skal få tilbake litt lød i ansiktet ditt. Det blir så fint." Legen kikket litt på meg og fortsatte, "Du har kanskje ikke så mye fett, men ta det helt med ro, jeg finner alltid noe". 

Da jeg kom ut i bilen hvor min bedre halvdel ventet, spurte han om de kunne hjelpe til med kuler og acne-arr. Jeg svarte som sant var at det ante jeg ikke, men at jeg måtte fettsuges. Jeg kom ut med en "handleliste" fra legen på kr 60 000 i hånden. Heldigvis klarte å se humoren i situasjonen og le av den. Men når jeg blir møtt med påstander om ansvarlighet fra skjønnhetsklinikker er jeg på ingen måte overbevist. Eller er det sånn at fjerning av kviselignende kuler i ansiktet er et kodeord for - Jeg vil egentlig ha rynkebehandling! For ordnes skyld, jeg fikk fjernet resten av kulene hos en lege som ikke foreslo andre behandlinger. 

Linjer og rynker er spor av livet jeg har levd. Erfaringene som har formet meg til den jeg er i dag. Er det eller jeg mindre verdt fordi jeg ikke har pakket meg inn i glatt hud? 

Igjen så satt jeg igjen med en dårlig følelse. Hva om jeg ikke hadde vært trygg nok til å si at jeg er komfortabel med at livet jeg har levd syns. Det er ingen som lengter etter å bli gammel, men det er jaggu ikke enklere i et samfunn hvor vi konstant påminnes om at vi nesten burde skamme oss for å bli eldre. I alle fall at det synes. 

For jeg kan ikke la være å lure, hvilke helseplager gir naturlig aldring av et ansikt? Bortsett fra at det bærer spor av et levd liv, og det som gjør oss til de menneskene vi er? Og hvem er det som har bestemt at rynker er stygt? Hvem er det som sier at et ansikt ikke kan være vakkert eller interessant selv om det viser spor av er levd liv? Det er jo ikke sånn at vi slutter å være glad i venner, partnere, foreldre eller besteforeldre fordi de ikke lenger ser ut som om de er 25. Hvor glatt hud et menneske har forteller ingen ting om hvem de egentlig er, om de er generøse, snille, tålmodige eller om de er selvopptatte, smålige og gjerrige. Hvem er den beste versjonen av seg selv?

Jeg synes det er grunn til å rope et varsku når barn ned i 10-års alderen bekymrer seg for rynker. Av alle ting en 10 åring skal bekymre seg for, som ikke bør være veldig mye, burde ikke dette være på listen i det hele tatt. Så mitt hjertesukk og oppfordring til de som vet at de har unge følgere, vær så snill og husk at du er en rollemodell. Er det du promoterer egentlig god helse? Kan vi heller være enige om at den beste versjonen av oss selv handler om veldig veldig mye mer enn bare det ytre, og hvor mange rynker du har.