12. august 2023

Er du en kløpper i å redesigne strikkeplagg?

Vel, om du er en kløpper, den flinkeste eller bare synes det hadde vært artig å prøve på noe nytt og gøy, er du velkommen til å delta i konkurransen om Redesign av strikkeplagg. Denne høsten arrangerer Strikkefestivalen i Fredrikstad i samarbeid med ReByMe og Helles Syskrin en konkurranse i redesign av strikkede tekstiler. Påmeldingen er åpen så her er det bare å hive seg rundt og la inspirasjonen boble!

Det har samlet seg opp en del gjennom årene. Akkurat disse strikkede plaggene skal få slippe unna saksen. Ikke at det skortet på halvferdige og påbegynte prosjekter. 
Mange har blitt både flinkere og mer bevisst i forhold til sitt bruk av tekstiler. Vi handler mer brukt, arrangerer byttedager og syr om. Men det vi syr om er som regel av allerede ferdigproduserte klær. Mens strikkede tekstiler som er utvokst, har fått et ugreit møte med vaskemaskinen, eller rett og slett er så slitt at det ikke er så kjekt å bruke lenger blir ofte henvist til en plass i skapet, eller til Fretex for å brukes som fyll i ett eller annet. 

Og så lenge det ikke blir liggende i skapet er det jo greit. Men, det ligger som regel litt igjen i både skuffer og skap. For det er neppe bare meg som har en ladning med gamle ufoer liggende, som jeg ikke har hjerte til å la gi fra meg selv om jeg verken finner resten av garnet eller har noen illusjoner om at akkurat dette prosjektet kommer til å bli ferdig. Gjennom sommeren har jeg ryddet i garnlagre, og kommet over mye jeg faktisk ikke kunne huske å ha begynt på før jeg sto med det i hendene. 

Et halvferdig prosjekt etterlatt av datteren som skulle strikke seg skjørt? Antageligvis sluppet opp for garn, og der strandet det. Dette blir et av mine eksempler som skal være klare til lørdag 19.

Godt vasket

Så har vi kategorien, havnet i kokvask ved en feil. Oooopps, fort gjort, men vanvittig leit når det skjer. Men spare på det gjør vi jo ofte. Noen har lagre med utgåtte sokker som har sett sine beste dager, men som likevel holder godt fast på dem fordi skaftet har så fint mønster. Og kan disse deilige tekstilene som en gang rommet både forventninger og glede endelig komme til sin rett?

En halvstrikket bol kan bli et nytt handlenett, pulsvanter, bikini, eller en pute, puff, lampeskjerm, teppe, eller en del av en ny jakke? Hva det blir er helt opp til deg. 

Drar du kjensel på mønsteret? Fiona strikkeveske var opprinnelig en del av en jakke som aldri ble noe av fordi blåfargen gikk ut av sortimentet hos Rauma. Da må man jo finne på noe nytt. Til neste lørdag  skal de siste restene også få nytt liv og uttrykk. 

Konkurransereglene er ganske enkle. Utgangspunktet må enten være hånd-eller maskinstrikket, men ikke fabrikklaget. Ta bilde av utganspunktet ditt så juryen har en mulighet til å mene noe om graden av gjenbruk og forvandling. Du kan strikke, sy, hekle, lime, tove, tilsette perler og andre tekstiler og bånd. Poenget er å gjenbruke strikkede tekstiler som ellers bare ligger innerst i et skap et nytt liv.

Påmelding til konkurransen skjer til Strikkefestivalen, gå inn på deres sider for mer informasjon om alt fra konkurranseregler til påmelding. Selve kåringen skjer også på Strikkefestivalen 22-24.spetmeber, så bidraget ditt må være sendt eller levert til ReByMe innen den tid. Og ja, det blir premier!

Enda et halvferdig prosjekt. Dette tror jeg ikke er mitt, (på grunn av fargen), men fint synes jeg det var. Siden det er slutt på både garn og beskrivelse av ide, er det bare en ting å gjøre. Redesign!

Kick off og Workshop!

Men vi har selvsagt planlagt et liten kick off av konkurransen hos ReByMe i Fredrikstad med en workshop.. Befinner du deg i området lørdag 19.august, sett av tiden  Kl 12.00 - 16.00. Da er det åpent hus hos ReByMe hvor vi vil presentere konkurransen, snakker litt om gjenbruk, men det viktigste: Her kan du komme å få hjelp med ideer og tips til prosjektet ditt. Hos ReByMe er det også symaskiner, flotte arbeidsbord. Kaffe og litt og bite i er vi også blitt lovet. Supert om du kikker innom Facebooksiden til ReByMe om du har tenkt å ta deg en tur, så er vi sikre på at kaffen rekker til alle som kommer. Velkommen skal du i alle fall være!

Og Lurer du på hva de tre eksemplene skal ende opp som så er det bare å følge med!