6. februar 2015

Mer enn varm nok

Husbonden og jeg hadde planlagt en storbytur i januar, hvor pakkingen skulle vise seg å være en liten utfordring. Det vil si, det var nok kun jeg som så det som en utfordring, for mitt reisefølge tok problemstillingen med knusende ro. Nå kommenterte flere at det neppe kunne være noe stort problem om jeg pakket litt feil? Jeg kunne jo bare kjøpe nytt! Men i motsetning til majoriteten så foretrekker jeg å kjøpe det meste av klærne mine i gram og meter for å så sette dem sammen selv. Og selv om jeg har begynt å tilbringe litt tid med symaskinen igjen, var det lite aktuelt å ta den med som håndbagasje. Det fikk tross alt være grenser, selv for meg.
Utvilsomt varm nok, drakt sydd i ullfilt. 
Litt av problemet med pakkingen var at yr.no varslet store variasjoner i temperaturen. Med svingninger fra + 5 c til -25 på en uke sier det seg selv at du skal være rustet for det meste. Og det var her utfordringen lå, for undertegnede hadde et stort ønske om å pakke "lett".  - Med tilsvarende store planer om å pakke kompakt på hjemreisen. Det foresvever meg at jeg på et eller annet tidspunkt skal ha gitt meg selv innkjøpsstopp, men på den annen side så "surrer" jeg så mye nå at jeg antageligvis husker feil....
Den buede linjalen er ett av mine viktigste arbeidsredskap når jeg tegner egne mønstre. 
Noe nytt og varmt hadde jeg da likevel lyst til å ha med meg i kofferten, og på ønskelisten sto en ulldrakt. Det er jo ingen ulempe om man kan kombinere praktisk med pent? På lillestrøm Sysenter kom jeg over ullfilt i to brunfarger som syntes å kunne være en god løsning på noe nytt og varmt. Fordelen med denne kvaliteten er at det ikke er nødvendig å fore, og du kan sy hele plagget med overlock om du vil. Du behøver heller ikke å kaste over sårkantene, da stoffet rakner ikke.
Ullfilt er et takknemlig materiale å arbeide med. Det er lettere å forme enn vevde stoffer, samtidig som det er stødig og ikke rakner. 
Inspirasjonen til jakken var den samme som til den naturhvite strikkejakken. Jeg tegnet modellen så ermene ble noe smalere og kragen litt større enn på strikkejakken, men fortsatt en feminin og kort modell. Mønsteret laget jeg basert på egne mål, Jakken ble sydd med overlock i alle sømmer, og var unnagjort på bare noen timer når den først var klippet. Det som tok tid var mønsterkonstruksjonen.
Jakken ble sydd med markert liv og smale ermer. 
Modellen er svært figurnær, hvor midjen er markert ekstra ved at den nesten vipper ut over hoftene. Jeg valgte store mørkebrune knapper i jakken for å ta igjen den mørkere brunfargen jeg hadde valgt til skjørtet. På kraven satte jeg også en hempe så jeg kunne lukke jakken  helt opp, og samtidig ha mulighet til å bruke den som en hals.
Med en liten hempe på kraven gir den god ly mot vær og vind.  
Inspirasjonen til skjørtet kom også fra en gammel favoritt i klesskapet, men som hadde begynt å få merke tidens tand. Jeg brukte først et bomullslerret og modellerte direkte på sømbysten som jeg har stilt inn på mine mål. På den måten kan jeg bruke lerretet til å lage mønsteret, ved å tegne og klippe mønsteret ut fra markeringene gjort på sømbysten. Jeg markerte en midtlinje bak (MB), og målte til innsnitt ut fra den før jeg tilpasset forstykket. Forstykket klippet jeg til etter der hvor stoffet ble lagt over hverandre. De dannet da flere trekanter som jeg klippet til. Nederst fikk jeg en liten glippe som jeg klippet til en ny trekant som dekket denne.
Det kan være greit å teste ut i billig bomullslerret før du setter saksen i stoffet du skal sy i. Stoffet ble viklet om sømbysten før jeg satte nåler i det. Fant MB (Midt bak) og målte ut innsnitt på hver side av denne. Mønsteret til forstykket ble til basert på hvor stoffet overlappet hverandre. Ut fra dette kunne jeg lage et mønster. 
Sømmene sydde jeg over med tvillingnål i samme trådfarge som jeg hadde brukt på jakken. Stikningene ble muligens ikke så synlige som jeg hadde tenkt, og ville muligens vurdert en tykkere tråd en annen gang. Jeg syntes likevel det fungerte greit nok, (til at jeg ikke dro ut og kjøpte ny og tykkere tråd).
Slik så det ut når det var ferdig klippet. De buede kantene er tilpasset i forhold til at det skal sitte pent i livet. Disse tilpasningene ble først gjort i bomulls-lerretet. 
I livet sydde jeg på en strikk på innsiden av skjørtet. Først hadde jeg tenkt å brette ned en kant, men dette ble for tykt. Løsningen ble å feste strikken med en enkel overlcok-som i toppen. Kanten nede har jeg latt være da stoffet ikke rakner. Skjørtet var i likhet med jakken svært lettsydd når det først var klippet, og gjort unna på en halvtime. Det igjen var igjen mønsterkonstruksjonen som tok mest tid.
Strikken ble sydd på med en overlock helt i toppen. De andre sømmene på skjørtet ble gjort ved å legge en del over og sy med tvillingnål. 
Resultatet
Drakten var for varm til bruk på turen vår. Yr.no hadde bommet ganske kraftig på sine antagelser da gjennomsnitttemperaturen lå på +/-1c. Heller ikke underkjolen fra forrige innlegg, som ble sydd for å brukes under denne drakten, ble dermed brukt. Drakten kom først i bruk etter at vi kom hjem til langt kjøligere temperaturer. Jakken har ikke overraskende blitt mest brukt, og den høye kragen har vært kjærkommen i møte med vær og vind. Stoffet i skjørtet har overrasket positivt, da det selv etter en dags bruk ikke har vist tegn til utvidelse som jeg fryktet mest.
Drakten ble mer enn varm nok, og har allerede fått gjort nytte for seg og blir neppe hyllevarmer.
Ut på glattisen
Etter en krevende tid har behovet for en time out vært både stort og kjærkomment. Å få fysisk avstand til ting kan være god hjelp når man har behov for å se ting med nye øyne, samt legge ting bak seg. Å kunne starte med blanke ark uten en masse "grums" i bagasjen gir frihet, samtidig styrker det sjansen for å både se og gripe nye muligheter som måtte dukke opp.
Ikke akkurat Sonja Henie, men veldig gøy! 30 års fravær fra isen merkes dessverre godt. 
Hvor vi dro? Ja nå kan dere gjette: Vi har vært der før, det er en av mine uttalte favorittbyer og den brakte oss bokstavelig talt ut på glattisen. Det viste seg å være det perfekte sted for å hente inspirasjon, garn- og tekstilshopping, - samt sjokoladesmaking.........

Faktaboks
Design: eget
Materialer: 0,8 og 1,5 m ullfilt
Fra lager: Nei
Farge: Brun: mokka og nougat.
Kjøpt hos: Lillestrøm Sysenter
Tilbehør: 5 knapper, 1 hempe, strikk
Størrelse: S

5 kommentarer:

 1. Hei Helle
  Så flott antrekk du har sydd deg ( igjen! ) den jakka var lekker. Og det er så fint med overlock. Da blir den litt røff i stilen ( som jeg liker )
  Jeg syr jo ikke tøy, kun legger opp gardiner eller syr et putetrekk i ny og ne. Ellers syr jeg for hånd når jeg monterer feks et erme i en jakke. Så søm er ikke det jeg brenner mest for.
  Det kom jeg til å tenke på, da jeg leste innlegget ditt her nå. Hmmmm...det handler mest om søm, innsnitt, passform osv..... men alikevel synes jeg det er intrs å lese. Det har noe med formidlingen din, og med bilder til, så er det interresant.
  Koselig bilde av deg på glattisen. Jeg måtte ta frem mine gamle kunstløpskøyter for noen år siden, da jeg måtte skøyte med ungene. Og det var virkelig morro!
  Detver vanskelig å gjette hvor dere var, men en liten anelse sier meg at byen er Amsterdam?
  Frihelg på meg nå. Her skal det strikkes, for jeg har noen prosjekter som trengs å bli ferdig. Samtidig sitter sønnens kjæreste ved siden av, og strikker. Hun synes det var på tide at jeg satte henne igang med et strikketøy!!!! Morro!
  Fin helg til deg, Helle. Er så glad for at du er på nett igjen. Klem

  SvarSlett
 2. Hei Helle!

  Så hyggelig at du er tilbake på bloggen. Du skriver som vanlig veldigt godt og inspirerende. Kult at du er tilbake ved symaskinen og deler hva du gjør med oss.

  Gleder meg allerede til neste blogginnlegg! Kanskje det blir om innkjøpene du gjorde i New York :-)

  Klem
  Maria

  SvarSlett
 3. Lekkert og varmt, det kan ikke bli feil :) flott drakt i dine farger som kler deg godt. Og lekker underkjole i forrige innlegg.

  Kjekt å ha deg tilbake på bloggen :)

  SvarSlett
 4. Det er et meget smukt sæt, du har syet. Jakken er virkelig flot og klædelig, og nederdelen ser perfekt ud.

  Det er kun mænd der ikke forstår vigtigheden af at have det rette tøj med.

  For nogle år siden drog manden og jeg til Hamborg, og i Danmark var vejret dejligt. Men i Hamborg (Tyskland) regnede det hele weekenden, og jeg frøs!!! Jeg havde ikke taget et stort uldtørklæde med, men købe et sjal - DET ville jeg ikke. Så at pakke de helt rigtige ting, er meget, meget vigtigt!

  Godt at du fik din time out og er tilbage (på isen) igen.

  SvarSlett
 5. Flot sæt Helle, men du klæder altså også det meste :-) Da mine drenge var små syede jeg stort set alt vores tøj selv, men jeg har ikke rigtigt haft lyst til at genoptage successen - strikketøjet giver mig langt mere ro og knap så mange frustrationer ;-)

  Åh, det er længe siden, jeg sidst har stået på skøjter - vi har ellers en skøn skøjtehal lige ved siden af - måske, når Lillefrø bliver lidt større :-) Dejligt, at du har fået den ro, du har behov for :-)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.