26. januar 2015

Pinnene kaller igjen

Det har vært en lang pause fra blogg, tegnesaker og symaskin. - Desto bedre er da å kjenne at lysten til å blogge er på vei tilbake igjen. Det eneste som ikke har fått ligge i ro er strikkepinnene, som jeg har dratt med meg mer eller mindre overalt. Men så har jeg da også hørt at strikking har samme effekt som yoga. Så om husbonden skulle ha ymtet noe om at jeg kanskje har nok garn når jeg står og er litt blank i øyene foran garnhyllene på Husfliden, (igjen), vel da kan jeg forsikre ham med den største selvfølgelighet om at det ligger helse i hver maske.
Enkel, feminin jakke strikket i 100 % ull.
Det er nesten så jeg ikke vet hvor jeg skal begynne, for mens mørketiden har sendt oss innendørs har koftefeberen grepet undertegnede. Og et nytt bekjentskap med kardegarn har ledet til en ny forelskelse. Det er likevel ikke en kofte jeg presenterer her i dag, men kardegarn er så absolutt en viktig ingrediens.
Fellingen er gjort i sidene og på "innsiden" av flettene. 
Jeg tror ikke jeg er alene om å ha favorittplagg. Det jeg derimot føler litt mer på er at min favoritt-del i garderoben ble innkjøpt sist det var veldig moderne med brunt, for ca 10-12 år siden? Heldigvis holder jeg en relativt stabil størrelse, men ting blir slitt! Yndlings-gensere og jakker er tynnslitte under ermene, bukser er  blitt "tynne" i baken, og jakkefor har fått et og annet skjemmende hull. Og det er fortsatt ikke moderne med brunt i butikkene.....
Blomstene i de herlige fargene: Mokka, sjokolade og krem. Alt i Cotton Viscose. 
Det var nå likevel ikke en brun jakke, men en (ex) naturhvit jakke, som jeg måtte innse var i ferd med å gå i oppløsning. Den hadde uten tvil sett sine bedre dager, der fargen lignet mistenkelig mer på gråhvit enn naturhvit. En ny naturhvit jakke sto følgelig høyt på ønskelisten, og veien tilsvarende kort til Husfliden. Jeg ønsket et litt stivt garn, da modellen jeg ønsket å strikke var relativt figurnær. Valget falt på et 3 tråds kardegarn fra Rauma.
Mye nåling, og litt spretting av søm måtte til før jeg kunne si meg fornøyd.
Mønsteret hadde jeg regnet ut og tegnet opp, og om jeg skal si det selv så syntes jeg var usedvanlig godt forberedt. Men de som kjenner meg vet at det alltid er det noen skjær i sjøen. - Denne gang var det strikkefastheten som jeg ikke fikk til å stemme, selv om jeg byttet pinner flere ganger - til liten nytte. Også hadde jeg telt feil.... Med det resultat at jeg endte med å strikke halve bakstykket 4 ganger før jeg ble fornøyd! (Også er det de som påstår at jeg ikke er tålmodig...)
 Et godt tips er å se ting litt på avstand når man jobber med detaljer. Stort på nært hold behøver ikke være det på avstand.
Forstykkene var egentlig ganske ukompliserte å strikke. Det skulle vel egentlig bare mangle etter å ha strikket bakstykket flere ganger! Jeg lager ofte forstykket et par cm større en bakstykket, da de fleste av oss drar litt mer foran enn over ryggen. Midtlinjen - treffer da litt mer midt på under armen.

Trenger litt pynt?
Jeg syntes jakken ble litt kjedelig. Helt grei, men ikke helt det jeg hadde sett for meg. De mørkebrune knappene ga jakken riktignok et lite "piff", men langt fra nok. Noen nøster med Cotton Viscose i fargeskalaen; mokka, sjokolade og krem ble funnet frem. (Blir nesten i godt humør av å bare skrive det). Så kunne eksperimenteringen begynne.
Fellingen 2 steder, tilsammen 8 ganger på omgangen ga jakken en feminin fasong.
Først forsøkte jeg å brodere litt vilkårlig oppover ermene, men syntes ikke at det fungerte noe særlig. Etter å ha testet ut litt forskjellige varianter kom jeg frem til at det fungerte best å samle mønsteret like over kanten på ermene. Først heklet jeg blomster som jeg sydde fast, før jeg kom frem til at en kombinasjon med heklede og broderte blomster ga den effekten jeg var ute etter.
Jakken er allerede tatt i bruk og rukket å bli en god erstatning for den "gamle".
Resultatet
Om jeg skulle ha laget jakken på ny ville jeg ha heist opp halslinningen med et par cm. Utover den lille detaljen er jeg godt fornøyd med jakken, som allerede har rukket å bli godt brukt. - Men hva er det man sier; det får være godt nok! - Rekke opp 3 ganger får jammen holde. Og den viktigste læringen: - strikke en bedre prøvelapp...
Hva har du LYST til? Nå er jeg litt usikker på hvor lystbetont bikkja syntes fotograferingen var.
Lystbetont?
Jeg prøver å minne meg selv om å bruke så mye tid jeg kan på det som oppleves lystbetont. Pausen fra blogg, symaskin og tegnesaker kom etter en lengre tid med mistrivsel som tok all energi og overskudd, også til lystbetonte aktiviteter. - Endringer måtte følgelig til. Jeg har sjelden startet et år med så blanke ark som det jeg gjør i år, hvor mye fortsatt er åpent. Likevel kjenner jeg mer enn noe annet på en følelse av lettelse. Lysten til å være kreativ er på vei tilbake. Lite kan vel være bedre enn det?

Faktaboks
Design: eget
Materialer: 550 g 3 tråds strikkegarn fra Rauma/ 50g = 108 m/1188m
Fra lager: nei...
Farge: naturhvit nr 100
Kjøpt hos: Strømmen Husflid
Pinner: 3 mm
Strikkefasthet: 21m = 10 cm på p 3 mm
Tilbehør: 7 knapper, litt garn til hekling og brodering
Størrelse: S

10 kommentarer:

 1. Kære Helle, Hvor er det dejligt at du er på banen igen. Jeg har savnet dine stil-sikre indlæg med skønne kreationer både i garn og stof.
  Det er absolut helse at strikke!!! Det giver livet en ekstra dimension.
  Jeg synes også det er svært af få energi til at sy / arbejde med stof. Det kræver mere end at sætte sig og slappe af med strikketøjet.

  Din jakke er rigtig flot. Klassisk med et tvist af blomster.

  SvarSlett
 2. Måske det giver "Pippi power" at strikke :-)

  SvarSlett
 3. Velkommen tilbake, hyggelig å se deg igjen :) Nydelig jakke, og blikket til bikkja er helt uslåelig!

  SvarSlett
 4. Overraskende og koselig at du dukker opp på bloggen igjen! Sjøl føler jeg at normalen er at ting går i bølger både med interesser og energi.

  Jakka er nydelig! Raft med pynten på mansjettene.
  Bikkja må jeg le av. Ikke akkurat linselus ;)

  Jeg holder forresten på å strikke jakke til Mannen. Men har valgt annet garn enn oppskriften sier (for han kan ikke bruke ren ull :o). Og nå må jeg skjønne åssen man regner ut antall masker når jeg skal bestemme hvor ermene skal begynne. Har du noen råtips for utregning?

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt usikker på hva du spør om, men jeg skal forsøke. Stikkordet er strikkefasthet. Om du tar antall masker i flg. mønsteret og deler på strikkefastheten oppgitt i mønsteret får du cm-målet på det du skal strikke. Om overermet skal være f.eks 45 cm og du har en strikkefasthet på f.eks. 22 cm = 10 cm må du gange 45 med 2,2 = 99 m. Her kan du justere opp eller ned noen masker for å få mønster etc. til å stemme. - Jeg håper dette ga mening?

   Slett
 5. Kjære Helle
  Velkommen tilbake. Det er ikke bare jeg som har savnet deg her inne.
  Veldig fint å se deg igjen. Ja, du ligner litt på Pippi der du står, og Maya passer så godt til, selv med " det " blikket.
  Så fin jakke du har strikket. Litt uvant at den er naturfarget, men du kler den så godt. Og kanskje du prøver deg ut på nye ting i år, som starter med blanke ark. Du ser foressten utrulig godt ut, som det så fint heter. Med røde roser i kinnene og brennende rødt hår. Ja, jeg tror nesten 2015 blir DITT år, jeg. Lykke til, Helle.
  Varm klem fra meg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kjære Sylvia.

   Takk for koselig hilsen og gode ord. Ja, jeg forsøker så smått å komme tilbake til både blogging og symaskinen, så får vi se hvor det bærer. Det har vært et langt opphold, men nødvendig å trekke seg tilbake for å hente tilbake energi og inspirasjon.

   Prøve meg på ting jeg har LYST til skal bli mantraet for 2015. - Det høres i alle fall bra ut. :)

   Slett
 6. Dette er den nydeligste jakken jeg har sett på lenge. Du kler den godt også. Spesielt liker jeg at den er innsvinget. Supert resultat.
  Klem

  SvarSlett
 7. Så kjekt at du er tilbake! godt å høre at kreativiteten begynner å kommer tilbake, jeg gleder meg til å følge deg i året som kommer :)
  Og jakken er nydelig, lekkert med blomsterpynten og veldig fint snitt

  SvarSlett
 8. Kære Helle - så dejligt, at du kom ud på den anden side og fik lysten til bloggen tilbage :-) Jeg har savnet dine "søndagsindlæg på syrommet". Lækker cardigan, du har lavet og meget fin detalje med de hæklede blomster på ærmet - som naturligvis passer perfekt til nederdelen :-)
  Det er i pausen tingene virkelig sker :-)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.