17. mai 2013

På garnjakt i New York

Designerspiren og undertegnede har utført et shoppingmaraton i New York i en stil som ikke er for nybegynnere. Etter vårt første besøk til storbyen var det ikke et spørsmål om vi skulle tilbake, men når. Så når Sas i fjor kjørte kampanje med NY som reisemål var jeg mer enn snar til å sikre flybilletter til den årlige jenteturen. Vi hadde med andre ord gledet oss lenge når vi dro avgårde med hver vår halvfulle/tomme koffert i forrige uke.
2 glade jenter, klare for NYC.
Selv med Sas' direkte rute fra Oslo er det en lang flytur over Atlanteren, så jeg hadde pakket en aktivitets-bag for å få tiden til å fly. Foruten at vi var utstyrt med iPad og lesestoff hadde jeg på forhånd sjekket ut om det var greit å ha med strikkepinner i håndbagasjen. Jeg hadde nemlig hørt flere skrekkhistorier om folk som var blitt fratatt strikkepinner i sikkerhetskontrollen! En henvendelse til flyselskapet kunne imidlertid berolige meg med at jeg ikke skulle behøve å tvinne tommeltotter for å få tiden til å gå dersom jeg hadde pakket strikketøy i vesken. -  En utskrift av tillatte farlige gjenstander ble likevel lagt sammen med strikketøyet, da dette var verken tid eller sted for å ta unødvendige sjanser.
Rull på rull med fristelser. Her et lite utsnitt fra silkeseksjonen. 
Mood Designer Fabrics - Midtown
Første dag ble tilbragt i den butikken vi hadde savnet mest siden forrige besøk; Mood Designer Fabrics. 3 etasjer med stoffer kan bli litt i meste laget for en som har et pasjonert forhold til tekstiler. Hylle på hylle med silke, i taft, damask, jersey, chiffon, georgette... og slik fortsetter det. Av erfaring visste vi at vi neppe kom til å klare oss med ett besøk. Litt av utfordringen er nemlig at utvalget er så enormt, samtidig som det er tilsvarende uoversiktlig, noe som krever mer enn et besøk før du har noe som kan minne om et snev av oversikt.
Bikkja, Swatch, er oppkalt etter det de kaller stoffprøver i butikken. ber du om en swatch får du altså en stoffpørve. 
Igjen fikk vi god hjelp, denne gangen ble vi utstyrt med et kundekort som ga oss rabatter ved de neste (2) påfølgende besøk. Første gang vi var på Mood, i 2011, hørte vi få andre utenlandske stemmer i butikken. Denne gangen hadde vi selskap av flere svensker som var ute i samme ærend som oss selv. - Å dra på Mood uten en klar plan for hva man ønsker å lage er livsfarlig, spesielt om man er rammet av akutt inspirasjon og skapertrang. Heldigvis hadde jeg med et reisefølge som var flink til å minne meg om at jeg måtte ha en konkret plan for et prosjekt hver gang jeg sto og pustet litt tungt over en stoffrull.
Fashionary blir forhåpentligvis et godt hjelpemiddel ved planlegging av nye prosjekter og tegning av mønster. 
Det største problemet lå i begrenset plass i kofferten, og tilmålte kg. Ekstra bagasje fra USA er nemlig svært dyrt, det samme kan man trygt si om overvekt. Løsningen på dette ble en ekstra bag, som vi fikk fylt med de tillatte 8kg x 2, altså handbagasjen. For tekstiler er overraskende tungt. Selv skulle jeg gjerne hatt med meg et lite utvalg av ullstoffer i tillegg til alle sommerstoffene som jeg fylte kofferten med, men måtte til slutt melde pass av plass- og vekthensyn.
Hos Zippers kan alt av glidelåser kjøpes. 
Sytilbehør er en av de tingene man virkelig kan spare penger på. Glidelåser til 3 kr stk hører med til sjeldenhetene her hjemme. Et besøk inn hos Zippers som utenfra så ut som en veldig liten og beskjeden butikk, viste seg å ha ALT av glidelåser og en anseelig samling av knapper. Men vær oppmerksom på prisene, da en del var ganske dyrt. Et lite og tilfeldig utvalg av knapper holdt på å koste oss en liten formue. Selv om hun som sto i kassen hadde advart oss om at dette var: The real shi.., steilet vi når sluttsummen kom på kassen og svelget skammen når hun himlet med øynene når vi likevel takket nei til handelen.
Bra utvalg av knapper på Zippers, men OBS, sjekk prisen først. 
Shopping og pauser
Som de reneste idrettsutøverne planla vi inntak av mat og drikke nøye, det vil si at vi til enhver tid var bevisst på når det var på tide å fylle på med mer sukkerholdig føde for å holde tempoet. Heldigvis byr det sjelden på de store problemene å finne en kafe i NY, enten i form av en pub, diner eller simpelthen en koselig kaffebar. Undertegnede så det som research å smake seg gjennom lokale varianter av ostekake, noe som ikke har gått upåaktet hen på livvidden. Og det til tross for et imponerende antall kilometer som daglig ble tilbakelagt til fots.
Vi spiste oss gjennom lokale spesialiteter, gjerne tunge på sukkerinnhold. 
Fottøyet var det også visse krav til, og da snakker vi ikke om bare det som ble puttet i handleposene. For etter en tur på Footlocker, hvor nye joggesko ble innkjøpt til bruk for shopping, så opplevde jeg det samme som når vi var i London, nemlig at ryggen min foretrekker shopping på høye hæler. - At det også ser mye bedre ut til skjørt enn joggesko må utvilsomt sees på som en bonus. 
Skoene ble innkjøpt i Soho, i vår favorittskobutikk: Miz Mooz
Det eneste museumsbesøket som sto på planen var MoMa, The Museum of Modern Arts. Selv om jeg ikke er en noen stor tilhenger av mye av den moderne kunsten, setter jeg stor pris på surrealisme og kubismen som du finner utstilt ved blant annet Picassos arbeider her. Det jeg opplever å få ut av slike besøk er inspirasjon til nye prosjekter. Nå, vel så mye med tegneblokken som ved symaskinen.
MoMa, vårt kulturelle alibi på turen. 
Apropos tegneblokken, så var Midtown Comics, 2 etasjer med tegneserier, superhelter m.m. på listen over severdigheter. Det du ikke finner av tegnede superhelter her, det finner du neppe noe annet sted. Man kan imidlertid også sikre seg noen collector items av f.eks. Donald Duck, eller andre tegneserier når man først tar turen opp. God hjelp kan jeg garantere, da de som jobber der virkelig lever og ånder for comics.
Midtown Comics i 40 W st,
Soho og Greenwich Village
Områdene rundt Soho og Greenwich Village ble umiddelbare favoritter ved forrige besøk. En litt tilbakelent og "kul" atmosfære preger dette område, med mange små gallerier og artige butikker som du ikke finner så mange andre steder. Noen av de store motehusene har klemt seg inn, men er ikke de som dominerer bybildet. De er nok heller mer bevisste på at området er hipt, og at det også vanker pengesterke turister i det samme området.
Koselige boligområder rundt "the Village".
Jeg har sikkert fortalt det før, men TV-serien Sex and the City ble filmet i dette området. Greenwich Village er noe roligere enn det mer hektiske Soho. Det er et mer utpreget boligområde, mange skoler, og litt mindre barer. Det var også her vi fant et av våre bedre lunsjsteder, Olive Garden, som bød på både god mat og service til en overkommelig pris. Her fikk vi med oss resten av lunsjen vår wrapped up i en eske når vi var ferdige.
Oliv, en av våre favoritter i Greenwich Village. 
Vi skal selvfølgelig ikke glemme det viktigste, nemlig grunnen for vårt besøk, shoppingen. Noe av utfordringen med NY er at de ofte har butikker i både 2. og 3. etasje, uten noe særlig annonsering for hvor eller hva de er. Sånn sett var garnbutikken Lion Brand Yarn i Greenwich Village en kjærkommen overraskelse. Nå skal det innrømmes at den var "ferdig" googlet før vi satte kursen mot den, men denne hadde vært en av veldig få garnbutikker vi hadde hatt mulighet til å komme over uten omstendelige veiforklaringer på forhånd.
Morsom vindusutstilling, tiltrakk en garnfreak rett inn i butikken. 
Hadde det ikke vært for at jeg allerede hadde et heftig besøk hos Purl Soho bak meg, kunne dette besøket fort blitt styggdyrt. De hadde blant annet et kasjmirgarn som tilsynelatende hadde en kvalitet det kostet meg veldig tungt å la ligge igjen i hyllene. I tillegg hadde de mye flerfarget garn, og litt metallik-garn foruten vanlige ull- og bomullskvaliteter. Tilsynelatende litt mindre avskrekkende priser enn hos Purl var det også.
Nok av fristelser hos Lion brand Yarns
Foruten garnbutikker hadde designerspiren markert noen vintagebutikker på kartet over steder vi burde besøke. I Geenwich Village kom vi over Starstruck vintage clothing. Jeg har sjelden vært i en så fullstappet butikk, med et så variert vareutvalg i både positiv og negativ forstand. Mens Elvis Presley runget over stereoanlegget i butikken smøg designerspiren seg mellom stativer fylt opp av cowboy-boots, ballkjoler og en og annen sørstatsuniform på jakt etter en skatt.
Nok å velge mellom. Kvaliteten var derimot svært varierende. 
Det er vel neppe nødvendig å utbrodere hvor dyrt besøket på Purl ble. Hadde det enda blitt med ett besøk, men det ble altså 2. Ingen av dem spesielt hyggelige for lommeboken eller kredittkortet som etterhvert begynte å lukte litt svidd. For garnentusiasten derimot varmet hvert kjøp stort, i kombinasjon med planer om nye og morsomme prosjekter. 
Legg merke til fottøyet. Fornuftig skodd skulle man tro, men den gang ei.
Jeg hadde imidlertid litt dårlig erfaring med lyset inne i butikken, hvor noen av fargene ble veldig annerledes så fort jeg kom ut i dagslys. Ikke nok til at jeg gikk tilbake og byttet garnet, men nok til å gi meg en liten "aha"-opplevelse.

Upper Eastside
Etter noen travle dager i Soho, tok vi turen opp til Upper East side. Dette er et mye roligere område enn det mer hektiske sør-Manhattan. Man merker ganske kjapt at tempoet er roligere her, i tillegg til at befolkningen er både eldre og mer velstående. Her kunne vi godt kunne tenkt oss mye mer tid. Så selv med besøk nr 2 og 5,5 dager til rådighet rakk vi likevel ikke alt vi hadde håpet å få med oss. Vi fikk derimot med oss et besøk i apple store, som fort kunne blitt dyrt om vi hadde fått litt bedre hjelp der.
Mange morsomme måter å drive reklame på. Denne gangen for en TV-kanal.
Designerspiren hadde plukket ut en vintage-butikk som holdt en generelt god standard på varene de solgte, hvor vi sikkert kunne ha gjort ett og annet kupp dersom vi hadde hatt litt mer plass i kofferten. - Det var blant annet en kiste, stol og et bilde jeg godt kunne ha tenkt å ha fått med meg hjem....
Mye morsomt mellom hyllene i denne vintage butikken. 
Litt lenger opp på Broadway fant vi The yarn company, som var en positiv opplevelse. Når de hørte hvor vi kom fra dro de oss gjennom hylle for hylle og presenterte både kvalitet og leverandør. Mye garn var laget eller farget spesielt for butikken, hvor designerspiren og undertegnede endte opp med hvert vårt nøste med spesialfarget garn.
Her kunne man fort gå seg bort i inspirasjon og ren entusiasme for lekkert garn.
Hos the Yarn company fikk vi også med oss et handlenett hvor vi kunne sortere garn etter farge. Eller som de også opplyste, perfekt til å handle vin i. Kan så absolutt se for meg at det kan være en mulighet.
Fungerer godt til både transport og garn og vin. 

Shoppingutbyttet
Når jeg ser tilbake på hva som sto på ønskelisten har jeg ikke avveket så altfor mye i forhold til hva jeg har gjort på tidligere innkjøpsrunder. På listen sto det stoffer og garn i oransje, rødt, okergult og petrol. Litt ekstra brunt har kommet med uten at det er en stor overraskelse, eller ulempe, da det sklir rett inn i den eksisterende garderoben.
Garnet er håndfarget. Kvalitetene under er silke og bomull. 
Det mest overraskende/ikke planlagte kjøpet var et marineblått blomstret ullstoff som jeg tenker å sy en jakke av, som jeg faktisk opplever som ett av de beste kjøpene. Kombinert med okergult garn, (som sto på listen), tror jeg dette kan bli en morsom kombinasjon. Stoffet passer i alle fall godt sammen med jeans, som også kom med i kofferten etter et besøk hos en Levis-forhandler en dag været ikke tillot skjørt og bare legger..
Ullstoff, sammen med garn i alpakka og bomull. 
Det var likevel silkekvalitetene som tiltrakk mest denne gangen. Mulig fordi vi nærmer oss sommer og en lettere årstid, hvor behovet for ull forhåpentligvis ikke vil være like stort. Håpet om varme dager kombinert med bare legger lever videre, sammen med ønsket om å sy en sommerkjole eller flere i en deilig silkekvalitet. Jeg fikk da også med garn i en silke/ullkvalitet som jeg håper vil fungere godt utover sommeren.
Kjent fargeskala, brunt, rødt og oransje. Alt i silke, eller garn i ull og silke. 
Man kan gå seg litt bort når utvalget blir så enormt, av både garn, stoffer, bånd etc. En av læringene fra forrige gang var at det var lite lurt å gjøre innkjøp på "det var fint"-impuls, da de materialene har en lei tendens til å bli liggende veldig lenge før det blir noe ut av det. Sånn sett har jeg større tro på at dette ikke skal bli liggende like lenge før jeg setter saks eller pinner i det vi har med hjem denne gangen.
Stoffer i petrol/mørk turkis sto på ønskelisten. Her sammen med alpakkagarn.
Forrige gang var jeg nok litt redd for å sette saksen i og ødelegge det vi hadde med hjem, da det virket så uoppnåelig å skulle tilbake til NY, i alle fall i overskuelig fremtid. Nå vet vi derimot at avstanden til NY på alle måter er oppnåelig. Vi må bare planlegge turen litt mer. For om vi skal tilbake? You bet! Det er bare et spørsmål om tid, (og litt penger). 
Klar for ny dag i NY. Vi kommer sterkere tilbake.

Reisefakta:
Reiste: med SAS
Flybilletter: ca 3995 NOK t/r per person
Bodde på: Washington Jefferson Hotel i Clinton, ikke langt fra Theathre district og Times Square.
Hotellet kostet ca 1200 NOK per rom per døgn eksl frokost. Denne inntok vi på en diner et kvartal unna.

9 kommentarer:

 1. Heisann, velkommen hjem.
  For en flott tur dere har hatt i NY. Jeg er helt sjuk etter å dra tilbake, siden det er 4 år siden jeg var der sist. Vi hadde 11 dager der, og selv det ble for få dager. Vi hadde fullspekka dager hver dag, selv om vi ikke hadde planlagt nøye.
  Jeg fant ikke en neste garnbutikk da jeg var der, men lette vel egentlig ikke, siden dette var en familietur, og jeg ville ikke ødelegge turen med ventetid for de andre.
  Herlige farger og nydelig garn du fikk kjøpt med deg hjem, sammen med stoff. Du hadde vært flink og planlagt kjøpene til noe konkret. Selv om det er 17 mai, ligger det vel klart et lite prosjekt som du kan begynne på, eller?
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 2. Høres ut som dere har hatt en flott tur! Koselig å lese om hvordan dere har hatt det og hva dere har gjort. Noterer meg reisetipsene bak øret til jeg kan dra. Drømmer om shoppingtur til NY :)
  Nydelige stoffer og garn du har fått med deg hjem, gleder meg til å se hva det blir til etterhvert.

  SvarSlett
 3. For en flott TUR !!!! Så gøy at du deler denne turen med oss :) Blir Gøy og se hva du skal strikke og sy :)
  Hilsen Tone

  SvarSlett
 4. Utroligt smukke billeder. Sikke en fantastisk tur i har haft. Tænk at du har handlet hos Moods, stedet hvor alle stofferne til Project Runway er købt. Det må have været en stor oplevelse.
  Det er ualmindeligt fine ting du har fået med hjem. Jeg glæder mig til at se, hvad du får lavet af alt det lækre stof og garn.
  Tusind tak for en fin rejsebeskrivelse.

  SvarSlett
 5. Ikke noe som helst misunnelig, nei! Vi håper på at brodern skal tilbake til vinteren, i så fall blir det nok en tur, selv om shopping i desember ikke er like fristende sånn temperaturmessig :) Yarn Company var en av mine favoritter også, og skal definitivt besøkes igjen om jeg får muligheten. Og neste gang skal jeg kjøpe stoffer også! Mye lekkert du hadde funnet :)

  SvarSlett
 6. Det ser ud til at i har haft en rigtig dejlig tur. Jeg er imponeretover dine indkøb og er faldet helt for det blå mønstrede stof med det blå kantbånd og garnet dertil. Kan ikke vente på at se det blive til virkelighed.

  SvarSlett
 7. Fantastisk historie du skriver ;o) Nesten som man har følelsen av å være sammen med deg rundt i NY ;o) Fortsett med dine reisefortellinger
  Klem

  SvarSlett
 8. Du er så flink til å fortelle om hvordan det er der, at jeg får ikke akkurat noe mindre lyst til å dra nå :-P Så mye fint du har fått kjøpt deg da, og det var sikkert lurt å ha lagt planer på forhånd. Har dere med dere bagasjevekt eller? Er jo veldig greit å dra sammen med noen som deler lidenskapen ;-)

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 9. Høres ut som dere har hatt en herlig tur! Og for en flott fangst! Både stoff og garn matcher så flott, så jeg er imponert over innkjøpene. Jeg blir gjerne litt handlingslammet i butikker med stort utvalg, til tross for handlelister. Blir spennende å se hva du tryller fram av "fangsten". Flott med mor/datter-tur med sammenfallende interesser. :)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.