9. august 2015

Et varslet omslag

Rollen som reiseleder innebar heldigvis også mye strikketid i sommer. Men til tross for ganske mange timer med strikketøyet i fanget kom jeg av en eller annen grunn ikke helt i mål. Noe kan selvfølgelig henge sammen med at modellen i utgangspunktet kun var løselig tegnet ned på papiret, og garnet ukjent. Mangelen på strikkede prøvelapper begynner dessverre å bli en litt for kjent gjenganger. Jeg er en stor tilhenger av at veien kan bli til underveis, men den kan fort bli litt lenger enn nødvendig om man velger å reise uten hverken kart eller kompass.
Omslagsjakke strikket i en blanding av ull (20 %) og mohair (80 %). God til norsk sommer og hyppige vær-omslag!
Garnet; Symre fra Telespinn, hadde jeg kjøpt med meg fra Koftetreffet i Trondheim tidligere i år. Telespinn er en liten og lokal garnprodusent fra Telemark som har spesialisert seg på garn fra mohairgeiter. Selv om prisen ikke var helt avskrekkende, var det likevel ikke et garn jeg kunne hamstre med meg ubegrensede mengder av. Fire nøster skulle være nok til en genser i medium, og plukket med meg garn basert på at jeg skulle strikke en flerfarget kofte. (Det ble uansett et kostbart bekjentskap). Men etter all jobben med blomstring i Setesdal, uansett hvor morsom dekoreringen var, trengte jeg en aldri så liten koftepause. Utfordringen var at jeg kun hadde kjøpt tre nøster i samme farge.
Båndene er strikket lange nok til at det gir flere variasjoner for hvordan du knyter.
Jeg antok at en genser i medium var regnet slik at den hadde en viss lengde ned over magen. For å være sikker på å ikke slippe opp for garn ble en kort modell løsningen. Jeg vurderte flere ganger å ta turen opp til Telespinn og utsalget der for å finne et ekstra nøste med ganske lik innfargning, men kom frem til at med min kjøpshistorikk ville jeg sannsynligvis ha kjørt hjem med mye mer enn bare ett ganrnøste i vesken..... Så det ble med tanken.
Ermene er strikket ganske vide for å gi en kontrast til den relativt figurnære omslagsmodellen.
Utregning i teori og praksis
Først vurderte jeg en litt kort modell med knappestolpe, men kom på at en omslagsmodell kunne være morsomt å prøve seg på. En skisse ble laget med løselige mål. Jeg sier prøve seg på, da fellingen til forstykkene var en god øvelse i "test and learn" og telling av masker og omganger. Hvor mange fellinger over hvor mange omganger?
En skissebok og blyant er stort sett alltid med i vesken i tilfellet en idé skulle dukke opp.  (Personligalmanakk.com)
Her var det uvurderlig å ha strikket ryggen først så fellingen til fronten kunne beregnes ut fra denne. Det ble et litt større puslespill enn jeg hadde regnet med da også bredden på forstykket i teori og praksis ikke nødvendigvis var like opplagt. Jeg feilberegnet viktigheten av å ta hensyn til elastisiteten i strikketøyet, og måtte redusere vidden jeg først hadde regnet ut. - Det ble noen runder med opprekk.
Kantene ar vanskelig å få jevne og pene. Jeg regner med at en omgang i vaskemaskinen vil rette på noe av dette. 
Kanting og knytebånd
Garnet var også en utfordring. Det er litt ujevnt spunnet, med tynnere og tykkere partier. Jeg opplevde at det også kunne virke litt stivt mens jeg strikket med det, men med tanke på hvor mange ganger det ble rukket opp i forbindelse med tilpasninger så viste det seg som mer enn slitesterkt nok. Men det gjorde kantene litt mindre jevne og med litt mindre hold enn jeg hadde forventet. For å porsjonere ut garnet hadde jeg planlagt å hekle kanter rundt hele jakken, hvorpå bredden på kanten ville avgjøres av hvor mye garn jeg hadde igjen. Dette lot seg ikke gjøre i åpningen på jakken da det var for lite stødighet i denne. Løsningen ble da å strikke en liten kant, som jeg brettet dobbelt, som ga akkurat den holden jeg trengte for å kunne hekle kantene jeg ønsket som avslutning.
I åpningen strikket jeg en liten kant i glattstrikk som jeg brette dobbelt.
Dette ga stødighet til kantene i åpningen og forhindret plagget fra å dra seg for mye. . 
Knytebåndene strikket jeg dobbelt. En enkel teknikk som går ut på at du legger opp maskene i partall. Du strikker den første masken tar av den neste med tråden foran, og gjentar pinnen ut. Snu pinnen og gjenta. Dette er en måte jeg vet flere også strikker blant annet mønstrete skjerf på hvor du gjerne vil ha rettside på begge sider av arbeidet.
Øverst på ermekuppelen har jeg rynket maskene sammen 2 og 2 m for å få en litt rundere overgang mellom erme og skulder.
Resultatet
Jeg husker at jeg ikke var helt fornøyd med fargen når jeg kom hjem fra koftetreffet, jeg syntes ikke den var hverken rød eller oransje nok. - Jeg har av en eller annen grunn fått dilla på tomatrød..? Men etterhvert som jeg har sittet og arbeidet med det har jeg blitt mer begeistret for fargen og fargespillet i garnet. Og, det var nok garn! Jakken har også blitt mykere ved bruk, og jeg ser at den stadig oftere blir tatt frem til bruk over kjoler. Jeg tror vi godt kan si at den er godkjent. Så godkjent at det er mulig at jeg ville syntes det hadde vært hyggelig med en tur opp til Telespinn bare for å hilse på de søte mohairgeitene. Bare for å takke dem altså.....
Omslagsjakken, som jeg har kalt "vær-omslag" inspirert av sommeren 2015, har ofte slått følge med jersey-kjolen.
Det ser nesten ut som om har begynt å planlegge høstgarderoben. 
Opprydning 
Det ryddes fortsatt i skuffer og skap i heimen, noe som har tatt (og tar) overraskende mye tid. Gamle, glemte og nedstøvede "skatter"  skal vaskes, selges, gis bort eller kastes. Men det er noe godt med slike opprydninger, foruten at det røsker litt opp, så kan det samtidig være en god anledning til å se ting med nye øyne. Jeg opplever at rydding også kan ha en mental side, og rydder ofte i skuffer og skap når jeg også trenger å "rydde litt hodet". Og gulroten denne gangen er et "kontor/gjesterom" med plass til pc, bøker og skriver. Jeg har selvfølgelig plukket ut både maling og gardiner for lengst. Jeg tror dette blir en bra høst.
Hvem ville vel ikke dra for å besøke disse? Øh, selger de garn også.?

Modell og materialer
Design: eget
Materialer: 300 g Symre fra Telespinn 100 g ca 300m
Fra lager: ja
Farge: mørk rust
Kjøpt hos: Telespinn
Strikkefasthet: 24 m på p 3 = 10 cm
Tilbehør: intet
Størrelse: S

6 kommentarer:

 1. Det er en meget smuk og enkel trøje. Kanterne er så flotte. Den klæder din nye kjole rigtig godt. Også / igen en smukt kjole fra dig 😀 kanten for neden er sådan en flot detalje.

  SvarSlett
 2. Ååååå.....den var fin Helle. Jeg liker slike omslagsjakker. Passer meg faktisk så bra, siden jeg har stor byste, og smal like under, så kan jeg forme den etter kroppen, istedetfor å se bumsete ut.
  Fargen var ubestemmelig, ja. Men slik er mange av Bjørg sine garnfarger. Det er det som gjør dem så spennende.
  Jeg har jo vært oppe på gården i Svartdal. Men det er flere pr siden nå. Vi var en gjeng Bloggere som slo oss sammen, og dro i flokk, og var der en hel dag, med servering og omvisning. Ja, vi fikk hilse på de skjønne Mohairgeitene også.
  Da vi solgte garnet i butikken, pleide Bjørg å komme med kurven full av garn, og så plukket jeg ut det jeg vile ha. Vi hadde helt ulik fargescala, så jeg måtte ligsom skrive en liten ønskeliste, slik at noen av mine favorittfarger også ble med......som bla var Tomatrød.
  Skal du opp dit, så kan vi godt slå oss sammen ( med fler ) og lage en tur ut av det. Ja, et slags treff. Det hadde vært veldig koselig. Det har nemlig også blitt forandret der oppe siden jeg var der.
  Jeg har også fått ryddedilla. Startet for et år siden, da jeg vasket ned sønnens gamle rom, og laget kontor/gjesterom av det. Jeg hadde alt jeg trengte fra før, men fikk en sovesofa av min mor. Ellers finnes det litt strikkeinspirasjon der inne også. Og Mannen mener min hobby ligsom finnes i alle rom her i huset...hi hi
  I går fikk kjøleskapet en liten vask og opprydning, og microovnen ble skuret skikkelig ren. Jeg skal prøve å opprettholde dette, men det går jo ut over strikkingen, for det ble det veldig lite av forrige uke.
  Ønsker deg en riktig fin uke.
  Klem

  SvarSlett
 3. En tur opp til geitene høres koselig ut, men er du ikke redd for at de kaster masse garn etter deg, og du bare måååå kjøpe mer garn? :-) <3

  Jeg blir alltid imponert over hvor flink du er. Glad for at du deler med oss at det ikke alltid blir bra ved første forsøk. Det er nok flere av oss som burde hatt litt mer tålmodighet, og ikke gikk oss når det butter i mot.

  SvarSlett
 4. Hvor er det en smuk jakke og super elegant over din kjole. Farven er som altid helt perfekt til dig. God ide med den strikkede kant til at skabe lidt hold og de hæklede kanter og bindebåndene gør modellen fin og feminin.
  Jeg syne du skulle tage en tur op til morhairgederne og købe en stor portion af det garn i forskellige farver - det ser rigtig lækkert ud og det er åbenbart også slidstærkt.

  SvarSlett
 5. Den ble fin!
  Lurt å rydde litt opp i ting og tang, kjennes som om man rydder hodet samtidig! Her har vi ryddet, solgt og sortert. Og funnet mange fine "skatter" som jeg har sydd om til å passe dagens lett rundet form som ikke var der før barnefødsel.. Og er SÅ fornøyd med alt det "nye" som nå har plass i garderoben. Og mange oppskrifter og garn er også lagt klar til høstens utskeielser ;o) HA fine dager,Helle, klem

  SvarSlett
 6. Den perfekte jakken til kjoler. Og veldig fint med de heklete kantene, søt detalj. Veldig glad i omslagsmodeller jeg også. Spennende farge, ser nesten ut som den skifter litt etter lyset (?)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.