28. april 2013

En forsmak på sommeren?

Vi hadde en liten deilig forsmak på sommeren i går, med opp mot 20 c i solkroken på terrassen. Jeg rigget meg til med strikketøy og is-te på terrassen, hvor vi bestemte at vi måtte jo grille i løpet av helgen når været var så fint! Husbonden står i skrivende stund ute i kjølige 7 c, vind og regn og forsøker etter beste evne å holde maten varm... Eller jage bort pingvinene som han beskriver det. Ikke mye som lenger minner om en forsmak på sommeren med andre ord. Selv har jeg den langt mer takknemlige oppgaven med å sørge for tilbehøret, godt installert innendørs. Det er lite som tyder på at middagen blir inntatt under åpen himmel i dag.
En sommerkjole har sett dagens lys, etter å ha ligget på vent siden i fjor.
Det var nå en gang mer enn utsiktene til mat under åpen himmel som inspirerte til sommerlige aktiviteter. Et blomstret linstoff innkjøpt i London i fjor vår har stått på "to-do"-listen siden det kom hjem. Planen var i utgangspunktet å sy en omslagskjole av stoffet, uten at jeg helt husker hvorfor. For det var på langt fra nok stoff til en slik løsning. Ikke at jeg er ukjent med den problemstillingen. Løsningen ble en favoritt fra i fjor, en modell som jeg sydde ikke bare en, men 3 ganger.
3 kjoler sydd fra samme utgangspunkt, men med små justeringer i modellen.
Alt så dermed ut til å skulle gå relativt knirkefritt. Utfordringen lå heller i hvordan jeg kunne gi kjolen det lille ekstra uten å overskygge det nydelige stoffet. Det er vanskelig å få frem på bildene, men vevingen og glansen i stoffet gjør at det ser litt mer enn bare "vanlig" lin ut. Etter som jeg husker var ikke stoffet spesielt rimelig heller, så jeg antar at kvaliteten er deretter.
Kjolen er helforet med et viskosefor.
Selv om det krøller, - for lin er nå en gang lin.. Dyr eller billig så krøller den, selv om det er stor forskjell på lin. Noe lin faller tyngre og kan dermed krølle mindre som en følge av tyngden i stoffet. Denne linen er heller ikke så stiv som for eksempel den linen jeg benyttet til å sy linskjørtet av i forrige uke, som er av en rimeligere type. - Hele kjolen er skråklippet, det samme er foret for å sikre en bedre fall, noe jeg ser var et godt valg. Det eneste som kan være et aber er at kjolen har en tendens til å dra seg litt mer opp når man sitter, noe man altså bør være litt oppmerksom på.
Kjolen er sydd godt inn i ryggen for å få mest mulig fasong, samt at det gjør at skjørtet bak får litt ekstra "sving". 
Modellen fordrer at det skal være et bånd under bysten. Jeg ønsket å trekke ut en av fargene i stoffet, og kom etter mye prøving og feiling frem til at en tynn rød rolur var det som skulle til. Brunt tok for mye oppmerksomhet fra stoffet, det samme ville en bredere stripe i rødt under bysten gjøre. Rysjer nederst på skjørtet ble også forsøkt, men forkastet etter innspill fra designerspiren som nok synes mor kan "ta litt av" når det gjelder bruk av rysjer.
Den røde roluren ble den eneste pynten på kjolen. 
Ermeløs eller hodeløs?
Innforingen i halsen ble gjort i samme stoff som kjolestoffet, da jeg ikke hadde noe rødt stoff for hånden som hadde kunnet passe i fargen. Klok av skade, turde jeg ikke å bevege meg ut for å lete etter kun 20 cm med rødt stoff, da det har en tendens til å bli svært dyrt. Overraskelsen var vel heller at jeg glemte å sy ermer i kjolen! For planen var opprinnelig å sy en enkel kjole med korte ermer. Dette kom jeg først på når jeg så at jeg hadde uvanlig mye stoff igjen når jeg var ferdig. Vel sånn kan det altså gå enkelte ganger.
Kjolen kan fort bli litt i korteste laget når man sitter, men med en "drage-hund" på fanget ordnet det meste seg.
Kostymet til Maja ordnet designerspiren til Halloween i fjor.... Hvorfor hun har fått det på i dag må fåglarne vite.
Resultatet
Hva skal jeg si. Kjolen endte opp som både ermeløs og sommerlig - og kanskje litt mer fest enn jeg hadde tenkt. Godt man da har en passende bolero fra i fjor som kan gjøre den litt mer anvendelig, og litt mindre fest. Alt i alt synes jeg at stoffet er såpass nydelig at jeg ikke tviler på at kjolen kommer til å bli brukt. - Jeg blir bare litt mer avhengig av en bolero enn jeg i utgangspunktet hadde tenkt. Og skulle det bli helt feil har jeg, hold dere fast: nok stoff til å sy ermer i den.
Boleroen fra i fjor kommer godt med når man "glemmer" å sy på alle delene.
Strikk på ville veier
At det oppsto forviklinger med tog-strikk må sees på som mindre problemer i forhold til de forviklinger som oppstår når jeg nå i større grad har gjenopptatt strikking foran TV-en. En bolero etter eget mønster burde etter alle solemerker ha vært ferdig for lengst, med tanke på hvor lang tid jeg har brukt på den. Stadige og like ubegripelige feilstrikk ser ut til å ramme prosjektet, som mer og mer ligner på en never ending story. Sist så oppdaget jeg at jeg hadde strikket det ene forstykket 2,5 cm lengre enn det andre. Rillekantene på alle delene har jeg også klart å rote med... Og slik ser det ut til å fortsette...
Her burde jeg oppdaget at den ene delen var lengre enn den andre, istedet for å forsøke å strekke delene til å passe sammen. 
Det er den kommende turen til NY med lovnader om påfyll i lageret som er inspirasjonen til å sy opp og strikke ned en stor lagerbeholdning. Vi følger spent med på værmeldinger og krysser fingrene for både sol, varme og mulighet for bare legger. - Selv om opptil flere (garn og sko)butikker er krysset av som viktige steder å besøke, har vi fortsatt et håp om å kunne sitte i Central Park, spise is og dingle med beina en deilig dag i mai.

Faktaboks 
Design: Burda 7628, Miss petit
Materialer: 1,2 m lin og 1,2 m forstoff
Fra lager: ja
Farge: lys beige med røde blomster og brune detaljer
Kjøpt hos: Misan i London
Tilbehør: 1 glidelås 55 cm, vliselin
Størrelse: 36

9 kommentarer:

 1. Ser ut som du er klar for sommer i New York. Kjolen er jo så nydelig!!! Kjipt med den boleroen, men da får du jo dobbelt glede ved å strikke flere ganger på den..... God tur Helle!!!! KOOOOOOS deg!!!

  SvarSlett
 2. Nydelig kjole. Må være så kjekt å kunne sy slik som du. Fantastisk kjole. Vi reiste fra New York sist onsdag. Der var ikke så varmt der ennå,men varmen er nok like om hjørnet. Jeg er nå i New Orleans, og der er det varmt. "7 varmegrader. Går i luftig sommerkjole. Herlig.
  Klem

  SvarSlett
 3. 27 varmegrader skulle det være.

  SvarSlett
 4. Your dress looks just like summer! It was a good idea to keep it simple.

  SvarSlett
 5. Nydelig sommerkjole, og det ble skikkelig friskt og fint med den røde boleroen til. NY høres helt fantastisk ut, gleder meg til å høre hvordan dere har hatt det :)

  SvarSlett
 6. Det er så deilig å ha en modell man liker, da tar man den gjerne i flere farger og varianter ;o) Utrolig fin, sjøl er jeg klar for lysere klær og mer hud!
  Klem fra nord
  (Synd at det ikke gikk med datter på Steiner skole, den er perfekt for kreative sjeler..

  SvarSlett
 7. Hvor har kjolen et flot snit, den bliver dejlig til en sommerdag. Men foråret lader vente på sig, vi har 8 c i DK og nu er det snart 1. maj!

  SvarSlett
 8. Knallfin!! Du er ekspert på kjoler det er helt sikkert!!! Håper bare på varmere dager nå :-)

  SvarSlett
 9. Det må være deilig å ha en tur til NY å se frem til :-) Når skal dere dra? Kjolen var nydelig, og det beskjedne røde båndet ble prikken over i'en. Stilig med bolero over også! Måtte le da jeg leste at du hadde glemt å sy i armer ;-)

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.