11. juli 2011

No. 2 av?


Så har nok en blomstret sommerkjole har sett dagens lys. Det holdt hardt da utfordringene har vært mange, med mye ekstra arbeid som konsekvens. Alt i alt er jeg fornøyd med det endelige resultatet og håper den kan bli godt brukt i løpet av sommeren.- Bare det slutter å regne.... Stoffet ble innkjøpt på impuls på en av disse turene hvor jeg egentlig er ute etter noe helt annet, eller kun med som sjåfør for designerspiren. Stoffet ropte imidlertid "sommer" mot meg, og jeg var solgt. (Ikke at jeg er så vanskelig å overtale).

Enda en sommerkjole er klar til bruk.
 Vel hjemme oppdaget jeg at stoffberegningen til undertegnede var helt riv ruskene gal, noe som medførte full stans i produksjonen. Heldigvis fikk jeg sikret meg noen cm til, i den tro at nå var alt i orden. Men nei, hadde jeg enda lest sømbeskrivelsen eller studert bildet litt mer nøye ville jeg sett at jeg fortsatt var i en manko på 20 cm for å få nok til beltet på kjolen. Igjen ble det stans i produksjonen, hvor jeg denne gang kom tomhendt hjem. Stoffet var utsolgt! Etter litt graving i eget lager kom et rødt silkestoff frem for dagen, som passet fint i fargen. Det var det første jeg hadde benyttet som belte i utgangspunktet, mens jeg ennå var i tenkestadiet, men hadde forkastet da jeg heller ville ha beltet i kjolestoffet. Altså tilbake til start.

Kun for de litt mer erfarne - krever mye justeringer for et bra resultat!
 Mønsteret var et kapittel for seg. Med like for- og bakstykker i skjørtedelene må passormen bli så som så om man ikke legger inn mye arbeid i etterkant. Det betyr mye tråkling og prøving, med påfølgende spretting av sømmer og omsøm. For de som tror at spretting av sømmer er morsommere enn opprekking av strikketøy kan jeg korrigere dem med en gang. Det er om mulig ennå kjedeligere. På enkelte typer stoffer er det heller ikke mulig å få til uten å lage skjemmende hull i stoffet. Heldigvis var ikke det tilfellet her, for det ble mye av den slags. At det er mange deler betyr ikke nødvendigvis at det er vanskelig å sy, men at det er mer å passe på. Noe av utfordringene ved å avvike eller gjøre endringer underveis er rekkefølgen man gjør ting i. Ofte kan en liten endring medføre store sprettejobber, om de kommer litt sent i prosessen. En god plan om snitt, og detaljer bør derfor være klart før man setter saksen i stoffet. Denne gang ble det litt vel mange justeringer underveis som minnet meg på akkurat dette med en god plan.

Røde rolourbånd fremhever det røde i stoffet
På grunn av kjolens lyse bunnfarge var det klart fra begynnelsen at kjolen måtte fores, men på grunn av omslaget byr dette ofte på litt andre løsninger enn på kjoler med andre halsåpninger. Det medfører som regel en del mer håndsøm som = mer tidkrevende. Et rødt bånd ble lagt i halsåpningen for å gjøre denne litt fast, da det var en viss elastisitet i stoffet på grunn av vevingen. Dette forsterket også de røde blomstene i stoffet, noe som jeg gjentok ved å legge den samme røde kanten i ermeåpningene. Det røde beltet ble dermed heller ikke stående alene som den eneste røde detaljen på kjolen. 

Usynlig glidelås under armen er et godt alternativ til ryggen.
Glidelåsen satte jeg under armen, da jeg syntes den ble minst synlig der, da kunne jeg også droppe den ekstra midtsømmen i ryggen. Jeg syntes innsnittene i ryggen var tilstrekkelig for å oppnå ønsket passform. Av andre endringer satte jeg beltet i siden, i stedet for ved innsnittet foran. En løsning jeg ville valgt dersom jeg hadde hatt beltet i kjolestoffet, men med en kontrastfarge syntes jeg det ikke fungerte. Livet på kjolen flyttet jeg også opp ca 2 fingerhøyder fra livet. Dette er et triks jeg har lært fra bunadssøm. Man er som regel ikke smalest akkurat rundt livet og ”jukser” seg til en litt smalere midje ved å gå opp noen cm. – Ikke mye, men nok til at det fungerer og man også strekker bena litt på den måten.

Når man kommer på ting i etterkant betyr det håndsøm eller oppsprett!
 Jeg satte også inn et ekstra bånd ved kragen for å stive denne litt ekstra ved bretten. Jeg syntes den ellers ble litt vel flat. For hånden hadde jeg kun et silkebånd, men det gjorde nytten som innlegg i kragen. - Dessuten er det godt å kunne få brukt noe fra lageret innimellom. - Spesielt når man er veldig flink til å øke dette.

Klar for neste hagefest?
Og for de som lurer; grillpartyet 4.juli ble svært vellykket (selv uten ny kjole). Vi som hadde fryktet regn og atter regn ble overrasket med sol og atter sol. Ja, vi hadde faktisk heller problem med at vi hadde trengt litt mer skygge! Vårt planlagte spiselige skyggefulle tak er nemlig ikke særlig tess før om en 3 års tid. Ikke at det var noen stor sak, for husbonden var grillmester og gjestene hygget seg.

Fotoshoot mellom regnskyllene
På pinnene
Kjolen i Muskat er underveis får jeg vel bare si. Har oppdaget noen småfeil underveis som jeg har jenket til etter beste evne. Orker ikke mer opprekk på en stund, og så lenge jeg ikke ser dem, så skal jeg klare å leve med småfeilene enn så lenge. Det viktigste nå tror jeg er at det går fremover. J

Fra hagen
Ellers er jeg litt i det filosofiske hjørnet om dagen. Jeg vet ikke om det skyldes alder, eller at en ny epoke er rett rundt hjørnet med barna som om ikke lenge er ute av redet. Gromgutten fyller 20 år om få dager, og jeg kan ikke fatte hvor tiden er blitt av. Det føles som om det var i går at han løp rundt i full fart, alltid med et smil om munnen og full av skrubbsår. Tror vi hadde klippekort på legevakten noen år, men han har vokst seg til en flott ung mann med både hodet og hjertet på rett plass. Tenker at jeg er utrolig glad for at jeg har fått være med på denne reisen det har vært å være akkurat hans mamma. Men nå hører jeg at det er best at jeg avslutter, før jeg blir altfor sentimental. Fortsatt god mandag. :)

Faktaboks:
Design: Simplicity 3877
Materialer: Ukjent kvalitet, men antar noe lin, antistatisk forstoff, silkekvalitet
Fra lager: Nei
Forbruk: Ca 1,9 m kjolestoff, 1,6 m forstoff, 0,4 m silkestoff 
Farge: Hvitt med røde og beige blomster
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Størrelse: 36

8 kommentarer:

 1. Lige en hurtig kommentar, inden adgangen til internet er slut i et stykke tid: Du ligner simpelthen 1 million - nej, hvor ser du fantastisk ud i den kjole :-) Så kan du godt holde grill-party :-)

  SvarSlett
 2. Så utrolig flott kjole!
  Svar på ditt spørsmål hos meg: Jeg karder ulla, men foreløpig kan jeg ikke spinne garn. Så ulla jeg får blir brukt til toving:)

  SvarSlett
 3. Helt fantastisk smuk kjole! Den er bare så flot!

  SvarSlett
 4. Den ble veldig fin :-) Og godt at du kom i mål etter alle problemene :-D Det er slett ikke artigere å sprette opp enn å rekke opp....

  Ja, man får litt ekstra å tenke på når ungene vokser til. Litjtupp er 14, men livet blir annerledes allikevel når de begynner å bli store.

  Ha en fin dag - klem Siv

  SvarSlett
 5. En utrolig flot sommerkjole, som klæder dig rigtig godt. Du er altså utrolig dygtig til at sy... og tålmodig! Ved godt hvor træls det er at sprætte syninger op. Øv, øv, men nogen gange er det nødvendigt, hvis man vil have et godt resultat.
  Mine døtre er nu 26 og lige om lidt 23 - jeg fatter heller ikke hvor årene blev af. Og det er en ny epoke, vi går ind i med andre muligheder. Det gælder om, at se de døre, der åbner sig, og ikke blot den lukkede dør. Det lyder som om du kan være stolt af din indsats med "knægten".

  SvarSlett
 6. Åh, så fin den ble! Hørtes ut som mye jobb, men definitivt verdt det! Og når det gjelder eget garn: Venninna mi bor på småbruk og prøver å få tak i et par gamalnorsk spælsau, så produksjonslinja blir kanskje komplett etter hvert :) Men da skal nok kardingen gjøres på maskin, ja!

  SvarSlett
 7. Reine design kjolen modellen har på! Skjønne at du måtte tenke litt for å få den til, lurt å legge rødt i halsen for å få "hold". Det e jo et gjennomgående problem med enkelte stoffer æ har! Foring e ikkje det artigste.. Klem

  SvarSlett
 8. Kjolen ble i alle fall kjempefin tilslutt! Du kler den utrolig bra! Og fint mønster og fine farger i stoffet! Håper du får brukt den mye i sommer :-)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.