SHOPPING

Pleier du å Google "yarn shop" før du reiser på ferie?

Jeg drar aldri på ferie uten strikketøy i vesken, og har ofte kofferten fylt til randen med både garn og tekstiler på vei hjem. For det å handle garn og stoffer når jeg er på reise er for meg det samme som å dra på skattejakt!

Gleden over å komme over en ukjent garntyper eller nye vakre tekstiler skal ikke undervurderes! For bak hvert garnnøste eller meter med tekstil ligger det mye glede i forventningen til et nytt prosjekt.

Funnene fra mine reiser blir suvenirer og ferieminner i ett, - og da gjerne til hyggelige prosjekter i etterkant. Her deler jeg noen av mine shoppingtips fra steder jeg har kommet over en skatt eller to. Dette i håp om at det kan lede til en god skattejakt for andre skattesamlere.

Danmark  

København
City Sysenter
Hva: Tekstiler, sytilbehør og garn. kan være litt dyrt da han har mye eksklusive kvaliteter, men også noe rimeligere jersey-stoffer. Godt utvalg av bånd. Garn fra Onion. Ligger på Nørrebro.

Stof 2000, Nørrebrogade 169
Hva: Tekstiler og sytilbehør. Kan sammenlignes med Stoff og Stil, men kan virke litt uoversiktig. For det meste lavpris. Mye syntetisk.

Sommerfuglen
Hva: Garn, - veldig godt utvalg, kvaliteter som Gelisk, Isager, BC garn, Rowan m.fl. Fører også et godt utvalg av strikkebøker. God service, de er godt vant til norske kunder. Min personlige favoritt i København.

Uldstedet 
Hva: Garn. Ligger like i nærheten av Nørreport stasjon. Godt utvalg.

Skindhuset
Hva: Fører et veldig godt utvalg i skinn til bekledning, som kalve- og lammenappa. I tillegg fører de kraftigere skinn til vesker og lignende. Godt utvalg av låser, spenner, nitter og beslag. Har også nettbutikk.

Italia

I Italia kan garn- og tekstilshopping by på en del utfordringer dersom du ikke behersker språket. For her gjelder som regel regelen "Se men ikke røre" før du har spurt om lov. De fleste varene er plassert bak disken, så her gjelder det å ha litt tålmodighet og en god parlør dersom du ikke snakker italiensk. Mn erfaring er likevel at de aller fleste er svært hjelpsomme bare du forsøker. Jeg har selv gjort noen ordentlige "kupp", kun ved hjelp av noen få ord, iherdig peking og mye godvilje hos den andre part.

Alba
Tessuti Torchio: 12, Via Roma - 12051 Alba (CN) tel: 0173 440730,334 6766040
Hva: Tekstiler. Godt utvalg, fantastiske kvaliteter. NB! Bare se og ikke røre

Bologna
Valli - Tessuti alta moda, BOLOGNA via rizzoli,3/c
Hva: tekstiler i høy kvalitet, - og delvis pris. I alle fall når eurokursen er høy. Her kan du imidlertid få tak i både silke og ull fra Valentino. Hyggelig betjening, men du bør ha med deg en italiensk parlør.
Obs, denne butikken har i tillegg filialer i Roma, Firenze og Milano.

Casa Della lana di Samoggia Franca, 19, Via Righi Augusto - 40126 Bologna
Hva: Dette må være en av de bedre garnbutikkene jeg har besøkt i Italia. Veldig godt utvalg av ulike typer garn. Her fikk man til og med både se og RØRE - noe som er sjelden kost i Italia. Innehaveren snakker i tillegg godt engelsk. Alt i alt en svært hyggelig opplevelse.

Firenze
Valli Tessuti, Via Della Vigna Nouva 81
Hva: Tekstiler, primær high end. Det vil si mye flotte designertekstiler, som fra Dior, Valentino, Ungaro etc. Han fører også rimeligere kvaliteter, jersey o.l., men dette er primørt stedet du går om du ønsker noe spesielt.

Magherini Tessuti, Via Romana, Firenze
Hva: Tekstiler, godt utvalg, men du bør kunne litt italiensk for å handle her.

Roma
Azzienda Tessile
Hva: tekstiler og noe sytilbehør. Her gjelder samme regel. Spør før du tar på noe!

Fransesco Longi & figli
Hva. Tekstiler. Min personlige favoritt pga kvaliteten på varene. helt fantastiske ull- og silkekvaliteter. En av ekspeditørene snakker litt engelsk, men uansett hvem som hjelper deg så er du i gode hender.

Lana Della Vecchia
Hva: garn. Godt utvalg. Ulempen er at du må spørre om å få se  - å ta på varene uten lov er strengt forbudt. kjøpte et helt fantastisk kasjmirgarn her. Nesten verdt turen alene.

Santa Margherita Ligure
Carmen Merceria abbligamenti Bambini
Hva: garn. Dette er en kombinert barnetøys og garnforretning, en ganske vanlig kombinasjon. Her bør du kunne noen italienske gloser for å kunne gjøre deg forstått. Regelen spør før du ser gjelder i aller høyeste grad også her.

Venezia
Lallabella: San Marco 3718 (Calle della Mandola), Venezia
Hva: Garn. En liten butikk midt i hjertet av Venezia. Godt utvalg, mange ekslusive kvaliteter som kasjmir og mohair. Betjeningen snakket godt engelsk og ga super service. Denne butikken kan bli et dyrt bekjentskap for lommeboken.

Verona 
Canetta -Mani di Fata, Piazza delle Erbe, 42, 37121 Verona
Hva: Garn. Liten butikk som tilsynelatende selger barnetøy, men helt innerst finner du en hylle med garn. De har ofte både mer på lager og flere farger enn det som er utstilt dersom du spør. Kvaliteter som ull, bomull, lin og kasjmir. . Kan være en fordel å ta med seg en Italiensk parlør, men betjeningen er hyggelig og hjelpsomme selv om det meste av kommunikasjonen består av mye peking.

Frankrike

Avignon 
Le Boute a tricot
Hva: Garn. Ok utvalg. Bør kunne litt fransk.

Portugal

Lisboa
I Lisboa ligger det mange tekstilbutikker innenfor et lite område. Jeg har plukket ut mine to favoritter.
Ourotêxteis, Lda, R. do Ouro 182, 1100-042 Lisboa, Portugal
Hva: Tekstilutsalg. Godt utvalg. Egen avdeling for sytilbehør

Casa Frazão, R. Augusta 259, 1100-052 Lisboa, Portugal
Hva: Tekstilutsalg. Godt utvalg i ull og silke.

Langs Rua da Conceicão ligger det mange sytilbehørsforretninger. I disse finner du nåler, sytråd, glidelåser, knapper, bånd mm. og litt garn.

Retrosaria, Rua do Loreto, 61 - 2nd floor, 1200-241 Lisboa, Portugal
Hva: Garnbutikk. Lite utvalg, hyggelig, men fullt mulig å finne en liten skatt. Blant annet godt utvalg av Malabrigo.

Nederland

Amsterdam
A.Boeken
Hva: Tekstiler, skinn og sytilbehør. Tror det er den beste tekstilforretningen i Amsterdam (jeg har spurt lokalbefolkningen etter alternativer).

DeAfstap
Hva: Garn. Stort sett hele utvalget fra Rowan

Penelope Craft
Hva: Garn. Godt utvalg av mange spennende kvaliteter jeg ikke har funnet her hjemme, litt dyrt, men bra. God service

Norge

Oslo/Akershus
Lillestrøm sysenter
Hva: Garn, sytilbehør, symaskiner og tekstiler. Godt utvalg av Rowan, i tillegg til de mest kjente norske kvalitetene. Stort utvalg av tekstiler for bekledning, interiør og lappeteknikk. Godt utvalg av bånd og sytilbehør. Hyggelig og hjelpsom betjening. Ligger som navnet tilsier i Lillestrøm

Strømmen Husflid
Hva: Garn. Godt utvalg av kvaliteter fra Sandnes,  Rauma og Dale etc. Ligger på Strømmen storsenter. Hyggelig og hjelpsom betjening.

Tjorven
Hva: Generelt godt utvalg av garn. Drops, Sandnes, PT m.m. I tillegg til noen eksklusive kvaliteter. Ligger på Majorstua i Oslo

Lille Lotte i Lillestrøm
Hva: Godt utvalg fra Sandnes, Rauma, Dale og Drops mm.

Kristiansand 
Karmin
Hva: byens største garnbutikk. Svært godt utvalg: Rauma, Sandnes, Isager mm. God service.

Trondheim
Jens Hoff 
Hva: Godt utvalg av garn

Strikke-Bua
Hva: Godt utvalg av garn, kvaliteter som Ask fra Hifa og Kauni. Hjelpsom betjening.

Sverige

Stockholm
Siden Carlsson
Hva: Garn, sytilebhør og tekstiler i avdelingen på NK- varehuset. I forretningen i Drottninggatan har de kun tekstiler og begrenset utvalg av sytilbehør. Foretrekker forretningen i Drottninggatan pga. servicen.

Storbritannia

London
Kort og godt Berwich Street i Soho. Hele gaten består av tekstilforretninger. Ikke alltid mye å spare mht pris, men du kan finne andre kvaliteter enn her hjemme. Fant mye billig skinn i et par av disse forretningene.  I sidegatene kan du finne litt mer sytilbehør, da det er lite av det i tekstilforretningene. En del av forretningene er mer spesialiserte, på f.eks. silke. Misan ble min personlige favoritt.
Favoritter på tekstiler:
Biddler Sawer Silks
Misan,
Silk Society, 

John Lewis
Hva: Garn og tekstiler: Godt utvalg av Rowan garn, i tillegg til mye annet. Godt utvalg av sytilbehør. Ok utvalg av tekstiler.

Liberty
Hva: Godt utvalg av Rowan Garn. Noe tekstiler og sytilebehør.

Tyskland

Hamburg
Mahler Stoffe, Wendenstraße 388-392, 20537 Hamburg
Hva: Mahler Stoffe er egentlig en grossist for små leverandører. De fører et fantastisk utvalg av stoffer, for det meste i høy kvalitet. Her kan man finne ull og silke fra Dior og Valentino - for å nevne noe - alt til  gode priser. Betjeningen snakket engelsk og var hjelpsomme. NB. De tar kun tyske kort, så sørg for å ha godt med kontanter. Selv små summer kan fort bli en stor...

München
Oberpollinger, Neuhauser Straße 18
Hva: Garn og tekstiler: Mye bra tekstiler, fant ull og silke produsert i Italia og Tyskland.

Wolle Rödel
Hva: Garn. Godt utvalg. betjeningen snakket kun tysk, men kombinasjonen av stort pågangsmot (villighet til å handle) og god service gjorde susen. 

USA

New York (city)
I Garment District på Manhatten, Rundt 36-38 st.W, finner du både tekstiler og sytilebehørsforretningene. Garnbutikkene er mer spredt utover. Butikkene kan ofte være ganske spesialiserte, og de har et utvalg vi knapt kan forestille oss. Zippers, en forretning som går over et helt kvartal, og som i utgangspunktet kun selger glidelåser er et godt eksempel på hvor spesialiserte de kan være.

Annie & Company
Min nye favorittgarnbutikk i storbyen. Her gjelder det å holde hodet kaldt og hjertet varmt. Kasjmir, silke, ull, perler knapper, broderi.. Fristelsene står i kø. Ligger på Upper East Side på Manhattan.

Lion brand
Hva: Garn. veldig godt utvalg. Litt rimeligere enn Purl. Ligger i Greenwich Village

Mood Designer Fabrics
Hva: 3 etasjer med stoffer og en god del sytilbehør. Tekstilhimmel, verdt et besøk til NYC alene. Her må du ha god tid! Vi har vært i NYC 3 ganger. Hvert besøk belønnet med 2-3 turer til MDF, vi fikk kundekort med prosenter etter første besøk som du kan ta ut i rabatt ved senere besøk.

New York Elegant Fabrics
Hva: Tekstiler. Her har de mye bra ullstoffer, også til drakter etc. Flere av disse er importert fra Europa (Italia), og kan være litt dyre. Ellers absolutt verdt et besøk.

Purl Soho
Hva: Garn. Dyrt, men veldig mye spennende kvaliteter som jeg ikke får tak i hjemme, som f.eks mye håndfargede kvaliteter, Ligger som navnet tilsier i Soho.

The Yarn Company
Hva: Godt utvalg av diverse garn. Mye flerfargede typer, men også flere bomull- og linkvaliteter. Ligger litt høyt oppe på Broadway på Upper West Side. (- Har du først tatt turen hit anbefaler jeg at du stikker innom dineren i samme kvartal og bestiller et stykke av den lokale Cheese cake-en).

Zippers
Hva: glidelåser og litt knapper. En hel butikk - den går over et helt kvartal - tilegnet glidelåser. Ligger Like ved Mood Designer Fabrics. Ligger i 37 str, rett over gaten fra Mood Designer Fabrics.

San Fransisco
Britex Fabrix
Hva: 4 etasjer med stoffer og sytilbehør plasset midt i sentrum. Tekstiler, sytilbehør og noe skinn. Alle prisklasser, og stort utvalg mht kvaliteter.   Hyggelig og hjelpsom betjening.

Imagi knits
Om du kun skal besøke en garnforretning i San Francisco er Imagi knits stedet. Et fantastisk utvalg av kvaliteter som Manos del Uruguay,  Art Yarns, Blue Sky Alpacas, Rowan, Madelinetosh etc. Hjelpsom betjening, knapper, strikkeprøver og utstyr. Det skal med andre ord godt gjøres å komme tomhendt ut herfra.