OM MEG

HELLES SYSKRIN

Lite ante jeg at en håndarbeidsblogg skulle kunne ha sånne konsekvenser! Fra ansatt i et større konsern til selvstendig næringsdrivende, forfatter, håndverker og designer. I Februar 2018 utga jeg min første strikkebok, Strikk til alle tider, på Cappelen Damm forlag.


Foto: Eivind Røhne
Jeg lærte å strikke og sy som femåring og har i grunnen strikket og sydd siden. Gleden over å arbeide med farger og tekstiler, kombinert med en forkjærlighet for tradisjonshåndverk og formidling, har vært grunnleggende for mye av det jeg holdt på med.

Kombinasjon av interesse for søm og mulighet for å arbeide en del hjemme i en travel småbarns-tid ble grunnlaget for noen år som syerske. Spennvidden på oppdragene gikk fra gardinsøm til montering av bunader. Deriblant utvikling av barneversjonen av Lillestrømdrakten. Men etter hvert slo behovet for fast inntekt inn og resulterte i  en Bachelorgrad innen kommunikasjon og ledelse på BI. Det førte til mange spennende år i næringslivet, men likevel var savnet etter noe "mer" alltid der. I flere år gikk jeg og lærte klassisk tegning og maleri på Nydalen kunstskole i Oslo på kveldstid.

Etter 15 år i næringslivet var det endelig tid for å følge hjertet og hoppe ut i det. I 2019 var jeg ferdig med en 3 årig modulbasert utdannelse som bunadtilvirker, i tillegg til flere kurs via opplæringskontoret for små håndverksfag innen mønsterkonstruksjon og modellering. For å supplere tok jeg et år med grunnleggende pedagogikk på HiØ.

Bloggen Helles Syskrin ble et resultat av å jobbe i et næringsliv, hvor interesse for håndverk ga få plusspoeng. Den ble mitt fristed hvor jeg kunne møte andre likesinnede. I 2015 fikk jeg tilbud om å blogge for Tusenideer.no, og senere samme år ble jeg invitert til å lage strikkedesign til ukepressen. Det ble starten på den berømte snøballen og i februar 2018, utga jeg min første bok, Strikk til alle tider, i mars 2020 utga jeg min andre bok, Strikk til alle anledninger. Begge er utgitt på Cappelen Damm forlag. 

I 2021 ble jeg invitert med i bokprosjektet, Strikkekraft. Boken er et samarbeidsprosjekt som Anne Bjørke dro i gang, hvor hun har invitert med seg til sammen 10 designere fra 6 land, England, Ukrania, Frankrike, Shetland, Skotland og Norge. Boken kommer ut høsten 2024, med en liten førpremiere på Strikkekrafts egen strikkefestival, 1.-2. juni 2024.   

I 2015 ble jeg forespurt om å holde sømkurs og foredrag, og fra 2016 til 2023 drev jeg tekstil-verkstedet Helles Syskrin, hvor jeg spesialiserte meg i reparasjon og restaurering av gamle bunader. Verkstedet ble lagt ned høsten 2023 av helsemessige årsaker. 

I dag holder jeg kurs og foredrag innen håndverk, tekstil og miljø. De siste årene har jeg fokusert mer på tekstil og bærekraft, som også er utgangspunktet for et pågående bokprosjekt. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt som blant annet handler om hvordan vi kan gjøre smartere og bedre valg når vi går til innkjøp av noe nytt, om kommunikasjon med farger, tekstiler og mye mer.  

Andre spørsmål om eller til meg

  • De fleste av mine utgitte strikkedesign er også til slags på Ravelry. 
  • For spørsmål om strikkedesign sjekk ut siden rettelser - Q & A  
  • For spørsmål om kurs eller foredrag, ta kontakt på hellessyskrin ( @ ) gmail.com.

Alle bildene på denne bloggen er tatt av undertegnede med mindre annet er oppgitt. Ta kontakt hvis du skulle ønske å bruke ett eller flere av dem.

Lik og følg gjerne Helles Syskrin på Facebook, Instagram eller besøk meg på Ravlery.

Tusen takk for at du kikker innom.