13. desember 2015

Julestemning

Husbonden og jeg har i mange år hatt en tradisjon for å ta en liten førjuls-tur til en storby. Det startet for mange år siden mens jeg fortsatt studerte til min bachelor ved siden av full jobb. Midt oppe i et travelt oppløp på jobb, juleavslutninger på skole og barnehage og presanginnkjøp, så skulle det også leses til eksamen. I mange år falt jeg nærmest i koma innen julaften var over, og like sikkert som at julen kom var jeg syk innen 1. juledag. En avstikker rett etter eksamen i desember ble dermed opprettet som en frisone hvor vi begge kunne puste ut, og kjenne på noe som minnet om hvilepuls. Etter å ha sittet med hodet dypt begravet i bøker denne høsten, var dette en før-julstradisjon vi gjerne ville opprettholde. Jeg ber på forhånd om unnskyldning for kvaliteten på bildene i innlegget. Samtlige bilder er tatt uten briller, noe jeg innser i ettertid var en dårlig idé.
Det var pyntet til jul hvor enn vi gikk. Dette er fra hotellet vi bodde på, First Hotel Kong Fredrik.
København er en av de byene jeg godt kunne ha tenkt meg å bodd i. Jeg elsker stemningen i byen, det at den er liten, men kompakt, og likefullt en fullverdig europeisk storby. Da København er en by vi har besøkt relativt ofte gjennom de siste 10-15 årene, blir det gjerne et både rolig og avslappet besøk. Noe som er perfekt om man har behov for en "time out". Denne gangen hadde vi også bestemt oss for å bruke litt mer tid på noen av de tallrike jule-markedene som finner sted i København. Planen var å gjøre unna flere av presanginnkjøpene her. Nå ja, så mange jule-presanger ble det ikke. Selv om det var mye flott å se på markedene, ble heller markeds-besøkene brukt til å smake på lokale fristelser i både fast og flytende form. 
Samtlige bilder henger skjevt, store lysekroner i taket, og god service gjør et besøk hos brødrene price til et restaurantbesøk til noe litt utenom det vanige. I desember byr de på julemeny, syndig godt som vi sier her på berget. "Mormors æbledessert" kan anbefales. 
Spise med Price
Og spise det gjorde vi til gangs på restauranten til brødrene Price fra TV-serien "Munter mat". La meg si med en gang, du går ikke sulten fra denne restauranten. Og du behøver absolutt ikke tenke på kalorier eller hvor mye fett det er i maten. Brødrene Price er minst like kjent for å ha smør og fløte i nesten alt de lager, som Arne Brimi er for charlottløk og rømme i sin kokekunst. Men maten smaker nydelig. Og restauranten er nesten en opplevelse i seg selv, koselig, personlig og behøver på ingen måte være ensbetydende med ruin for lommeboken så lenge du ikke velger vin fra øverste hylle på vinkartet.
Det mangler som vanlig ikke på fristelser hos Sommerfuglen. Selv gikk jeg litt amok i BCs alpakka-garn.
Men hva med håndarbeid? 
Men hva er alt dette snakket om mat? Dette er jo tross alt en håndarbeidsblogg! Det ble mindre tid til garnsanking enn normalt, tro det eller ei, vi handlet faktisk en del julegaver. Jeg hadde lagt inn ett besøk på Sommerfuglen, men rakk faktisk to! Uldstedet hadde jeg også planer om å kikke innom, men da et besøk i Mathallene på Nørreport utgikk på grunn av mye folk og kø, droppet vi også Uldstedet i samme slengen.
City Sycenter satser nesten mer på garn enn tekstiler i sin nye butikk. Fortsatt mye silke og bånd, men jeg savnet ullkvaliteter
Denne gangen hadde jeg strengt tatt ikke planlagt å ta turen innom City Sycenter, men klarte simpelthen ikke gå forbi da det sto plakater som ropte "Alt skal vekk" i vinduene. Det viste seg at butikken skulle flytte tilbake til Rosengården, bare noen hundre meter lenger bort. Jeg rakk en tur innom begge butikkene, og fikk med meg både noen nøster med garn og et par stoff-rester. Butikken har nå langt mindre tekstiler enn tidligere, men desto mer garn. 
Skindhuset har blitt en ny favorittbutikk i København. Tilbehør som veskelåser, beltespenner o.l. er verd plass i kofferten.
Skindhuset var en av butikkene jeg hadde sett frem til å besøke igjen. Heldigvis fant husbonden også sin hylle med verktøy og tilbehør her, og syntes i likhet med meg at han hadde gjort et lite kupp. Det vil si, inntil vi sjekket valutakursen. Men, nå var vi likevel så godt fornøyd med skattene vi hadde fått tak i at valutakurs fikk være en bagatell denne gangen. 
Pensler, lerret og maling står på ønskelisten. Antageligvis får jeg mer plass til å male på nyåret. Mon tro om jeg likevel må vurdere å prioritere studier på kunstskolen et halvt år til?
Da vi bodde i området rundt Nørrebro ble vi bedre kjent med små-gatene området, som vi fant både hyggelig og sjarmerende med mange små spisesteder, gallerier, brukthandlere og både kjente og mindre kjente klesdesignere . Her fant vi også en god hobbyforretning, Tutein & Koch, som jeg gjerne hadde slått meg litt mer løs i om valutakursen hadde vært mer i vår favør. Noen nye pensler, og ekstra lange knappenåler var jeg likevel glad for å ha fått tak i. Husbonden klarte å finne mer verktøy, deriblant en liten sag som han puttet i kofferten. Gad vite hva de som gjennomlyste kofferten hans må ha tenkt. 
Min koffert var kanskje ikke helt overraskende fylt med garn på vei hjem. Den firbente vokter, og selv forsiktige forsøk på å lirke ut en nyinnkjøpt strømpebukse blir møtt med "vennlig", men bestemt knuffing og småbiting. Her er det med andre ord å bare holde seg hjemme.
Vel hjemme igjen ser jeg frem til noen rolige dager frem mot jul. Det er lenge siden jeg innså at det er mange som er flinkere enn meg til å bake julekaker, og kjøper dem gjerne der. De siste julepresangene er innen rekkevidde, og da er det vel egentlig på høy tid for å senke skuldrene? Samtidig kjenner jeg med en viss engstelse på murring i strikke-armen. Noe som passer svært dårlig når man arbeider med flere design på en gang, gjerne med levering av design like over jul. Nå ja, det kan kanskje tolkes som et tegn på at det er på tide å sjekke ut en ny symaskin, eller?
Små gleder? Store forsinkelser på Metroen gjorde at vi så vidt rakk flyet hjem. Men for to på reisebudsjett skal gleden over å kapre de forreste setene på Metroen ikke undervurderes Og litt ekstra garn (verktøy) i kofferten er selvsagt heller ikke å forakte.