29. mars 2015

Et helt vilt eple?

"Jeg er ikke smittefarlig, det er bare allergi" har jeg forsikret alle som har sendt meg engstelige blikk i det jeg når den tredje nysekulen på kort tid. Når du er mer opptatt av å ha Kleenex raskt tilgjengelig enn mobilen din er det et sikkert tegn på at kroppen er i ulage. Selv så var jeg skråsikker på at det var allergi, selv om jeg hadde begynt på antihistaminer allerede i februar. "Høy konsentrasjon av pollen", fastslo jeg selv om jeg ikke kunne finne gehør for akkurat den påstanden noe annet sted. Ettersom selv ikke doble doser med allergimedisiner ga noen utslag måtte jeg innse at jeg var forkjølet, og at "bomullen" i hodet denne gangen hadde en helt naturlig forklaring. Nå håper jeg bare at jeg ikke har smittet andre med min allergi....
Topp strikket i alpakka og silke.
Jeg har snakket mye om farger i det siste, og helt utenom kommer jeg nok ikke denne gangen heller. For mens kroppen har slitt seg gjennom nysekuler og "bomulls-hode" har jeg igjen grepet fatt i en av ild- og energifargene. Fargen på garnet, Crabapple, betyr egentlig villeple. I følge Wikipedia vokser det villepler gjennom store deler av vårt langstrakte land; langs kysten fra Østfold i sør og helt opp til Nord-Trøndelag. Fargen på garnet kan best beskrives som varm rød, og godt innenfor hva vi kaller høst-farger.
Villepler i all sin prakt. Modningen av eplene og fargen hører begge til høsten.
Alpakka og silke
Garnet, alpaca silk, ble innkjøpt for to år siden på Purl under et besøk i NYC og hadde bare ligget og ventet på det rette prosjektet. Det var nemlig en ganske kostbar investering, samtidig som jeg ikke hadde fått tak i nok til å lage f.eks en langermet jakke eller genser. Jeg har strikket med denne kvaliteten en gang tidligere, bolero fritt etter Fana, og var godt fornøyd med hold, passform og andre egenskaper ved garnet. 50 prosent silke gjør garnet litt blankere enn et rent alpakkagarn, uten at det er blankt. men det gir en ekstra "smell" i fargene.
Prosjektet startet først som en jakke i flere farger, men jeg kom aldri helt i mål. Dvs. jeg ble ikke fornøyd.
Modellen kom til etterhvert
Veldig etterhvert er nok riktigere å si, for jeg startet med å strikke en jakke i flere farger. Silk-garnet er litt stivere enn et ull- eller alpakkagarn på grunn av silken. Å strikke mønster med kun garn i denne kvaliteten, som jeg først forsøkte, fungerte heller dårlig. Fra før hadde jeg god erfaring med å blande Silk med alpakka fra Sandnes, men fant ikke den fargen som "gnistret" sammen med denne røde. Naturhvit kunne fungert, men jeg syntes det ble litt "jul", noe som føltes feil nå som vi nærmer oss vår. Etter fjerde jakke-forsøk ga jeg opp hele prosjektet og fant ut at jeg måtte finne et nytt ensfarget prosjekt. Å legge bort det røde garnet var nemlig helt uaktuelt!
En "jåleknapp" og hempe lukker splitten i halsen. Ermekuppelen er som vanlig laget for å få en forhøyning til skulderen. 

En topp med struktur ble løsningen. Enkel å strikke, ettersom jeg allerede hadde feilet på fire forsøk var jeg om ikke annet godt kjent med strikkefasthet og mål. Toppen ble strikket med vridd rett i vrangborden, en liten detalj, men jeg syntes den gjorde seg godt. Halsåpningen ble til etterhvert som jeg strikket meg oppover. Først hadde jeg planlagt en liten knappestolpe og to cm kant i halsåpningen. Etter som jeg strikket kom jeg til at mange knapper ville bli litt masete med strukturen i mønsteret og valgte heller å lage en liten splitt med hempe under kragen.
Mønsteret, eller strukturen i strikken er det bærende i modellen. 
Resultatet
Godt fornøyd kan jeg si, selv om den har fått ligge urørt i skapet siden den ble ferdig. Det er kun for bloggen at jeg har den på i dag. Genseren er behagelig på, passformen ble god og jeg liker modellen. Fargen er nok litt mye for meg nå, men satser på at jeg skal ha fått stor glede av den innen sommeren er over.
Toppen er både sporty og feminin i snittet. 
Som natt og dag
Som tidligere advart kommer det også denne gangen litt mer om farger. For rødt er en motstridende farge som på samme tid er både varm, nær og positiv som den også kan være aggressiv med varsel om fare og kamp. Det er også den fargen som øynene våre oppdager først og brukes derfor som signalfarge. Rødt var opprinnelig krigens farge knyttet til krigsguden Mars. Fargen ble tidlig knyttet til blod, rød het rauðr på gammelnorsk og stammer fra rudhira som betød «blod».
Rødt er en god energifarge for meg. Den lille har selvsagt rødt halsbånd og matmor har rød bil .....
Det er først i nyere tid at rødt er forbundet med kjærlighet , da grønt fra gammelt av var fruktbarhetsfargen og dermed også kjærlighetsfargen. På 1200-tallet bestemte man at kirkeåret skulle symboliseres med rødt, hvitt, fiolett og grønt. Dette skulle symbolisere respektive: kjærlighet og jesu blod, glede og renhet, bot og ettertanke samt gjenoppstandelse. (Wikipedia) - Noe som skulle passe godt i det vi går inn i påsken. Selv forbinder jeg rødt først og fremst med energi, pasjon og varme, selv om fargen innimellom kan bli litt mye - også for meg. Men litt rødvin til påskelammet, det skal vi nok fint få til.

Faktaboks
Design: eget
Materialer: 300 g alpaca silk, fra Blue Sky Alpacas /50 % alpakka 50 % silke/50 g = 133 m/798 m
Fra lager: ja
Farge: crabapple 147
Kjøpt hos: Purl Soho, NYC
Pinner: 2,5 mm og 3 mm
Strikkefasthet: 22m = 10 cm på p 3 mm
Tilbehør: 1 knapp
Størrelse: S

9 kommentarer:

 1. Fargen RØD som alltid har vært en favoritt hos meg. I det siste har jeg brukt masse orange også. Men mest grå. Jeg vil ikke stikke meg for mye frem for tiden, så jeg gjemmer meg litt bak det grå.......
  En kjempefin topp. Og det er så fint med navn på fargene synes jeg. Villeple.....så flott navn på den herlige fargen. Du kler den kjempefint, Helle. Og modellen var fin til deg, nett og slank som du er.
  Søte Maya da, med rødt halsbånd.....selvfølgelig!
  Jeg har også hatt rød bil. Elsket den bilen.
  Tre arbeidsdager igjen, så blir det litt påskefri på meg også. God påske, Helle. Klem

  SvarSlett
 2. Det er en smuk farve til dig, men måske skal du vænne dig til den i små doser - heldigvis kan du jo bare skifte bluse, når det bliver for meget :-) Den er utrolig smuk og feminin og klæder dig (som sædvanligt :-)) helt utrolig godt :-) I er så søde, du og Maja og har noget hår og farver tilfælles :-) Ha en rigtig god påske, jeg skal lige arbejde en 3 dage mere, så er der ferie :-)

  SvarSlett
 3. Hei! Flott topp! Men du skriv at du har god erfaring emd Silk frå Sandnesgarn. Sjølv syns eg det sig litt fort - har du noko erfaring med at det sig?

  SvarSlett
 4. Oi, det var en flott topp! Og du kler den så godt også :-)
  Det er veldig interessant å lese det du skriver om fargene. Jeg føler at jeg ble inspirert nå. Både til å strikke en kortermet topp og å bruke farger litt mer bevisst.
  Ha en fin påske.

  SvarSlett
 5. Lekker topp - og jeg synes ikke fargen er for mye!!!! Rødt er lekkert til alle i den riktige nyansen. Men veldig rart at mange hevder at de ikke kler rødt. En flott farge som er utrolig gøy å bruke - man kan ikke annet enn å bli glad!!! God bedring og god påske!!!

  SvarSlett
 6. Jeg synes farven er virkelig flot til dig, den klæder dit røde hår så godt.
  Blusen ser ud til at passe perfekt.
  Rigtig god påske.

  SvarSlett
 7. Å denne falt jeg for! Herlig farge, flott snitt og stilig design :) kler deg kjempegodt også

  Håper forkjølelsen din går raskt over, og at du får en fin påske :)

  SvarSlett
 8. Jeg ved ikke om det ergodt at det var forkølelse og ikke allergi. Håber du har det bedre.

  Din bluse er meget smuk og feminin. Den minder mig en Kim hargreaves fine designs. Dine strikkede bluser og tøjer har altid en meget, meget flot pasform. Jeg synes farven er god til dig allerede nu. Den klæder dig rigtig godt.

  SvarSlett
 9. Så ble du også syk..
  Takk for tilbakemelding på mine tankespinn rundt koftestolper, har fullført en allerede ;o) Bilder kommer på blogg, mangler knapper.. Ha enfortsatt fin påske, vi har vært syk ei hel uke.. Første ordentlige utedag idag ;o)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.