16. desember 2012

Nedtelling

I skrivende stund har jeg 3 arbeidsdager igjen før jul, og jeg skal ikke legge skjul på at jeg gleder meg til å ta en lang og velfortjent juleferie. I mens gjør jeg noen tapre forsøk på å fylle helgen med mest mulig gjøremål, men må bare innse at det er begrenset hva man rekker når man skal dekke inn både burde- og ha lyst til å gjøre på 2 dager. Jeg har vel egentlig innsett at jeg hadde trengt dobbelt så lang helg om jeg skulle rukket noe særlig på den listen...
En god og myk ulljakke til kjølige dager. 
Listen over burde er naturlig nok litt lengre enn normalt i det vi nærmer oss den 24. desember. Julepresanger skal kjøpes, (jeg har ikke falt for fristelsen og laget noe om helst selv i år), kaker skal bakes, hus skal pyntes, ryddes, vaskes etc. Og midt i alt dette skal det også ryddes tid til: har lyst til aktiviteter. Men når man en gang er så heldig å ha en hobby som gir en påfyll i en ellers hektisk hverdag, så er det egentlig ingen god grunn for å nedprioritere denne aktiviteten. Tidsklemme eller ikke. Kaker kan da alltids også kjøpes på baker'n om det skulle knipe?
Jakken er enkel i snittet: kort og innsvinget. 
Dagens prosjekt var egentlig tenkt som en jakke i "chanel-stil". Det vil si en kort jakke uten knapper og krage. Etter å ha sett stoffet litt an ble jeg mer og mer usikker på om det var dette jeg ønsket for dette stoffet, som var både røft og litt frekt på samme tid. Frekt i forhold til de oransje spettene i stoffet, som var det avgjørende for stoffkjøpet i utgangspunktet.
Fargen på foret er valgt for å ta igjen de oranske spettene så langt det går, i mangel av mørkebrunt..
Valget falt til slutt på en modell med lukning med knytebånd i siden, da den kunne fungere godt til både skjørt og bukser. Modellen ble valgt på grunnlag av at den er enkel å sy, jeg kan ikke ha altfor kompliserte prosjekter om jeg skal rekke å bli ferdig i løpet av en kveld, samtidig som den er både feminin og enkel i snittet. Jeg har sydd denne modellen en gang tidligere hvor jeg var fornøyd med modellen, men ikke materialet den ble sydd i. En tykk ullfilt som jeg syntes gjorde den for tykk og varm!
En flat knapp på innsiden holder jakken godt lukket.
Jeg valgte å fore jakken, i motsetning til forrige gang jeg sydde denne modellen, da jeg synes det ga mer hold i plagget i tillegg til at den sitter penere. I mangel av et mørke (les mokka) brunt forstoff, falt valget på det mest gylne forstoffet jeg fant i lagret, for å ta opp de oransje spettene i ullstoffet. For å holde lukningen av jakken på plass laget jeg et knapphull på den ene innbretten og en knapp på innsiden, da knytebånd har en tendens til å skli litt.
Sløyfebåndet gir jakken en litt mykere utseende enn knapper ville gjort.
Resultatet
Selv om jeg ikke har rukket å ta jakken i bruk ennå, så regner jeg med at den kommer til å finne sin naturlige plass i klesskapet. Passformen virker god, og stoffet er godt og mykt noe som bør gjøre den til en god innejakke også til jobb-bruk. Jeg droppet å sette skulderputer i jakken fordi den har en funksjonalitet og form et sted midt i mellom jakke og tykk bluse, noe jeg tror var et godt valg.
Ullstoffet til jakken ble innkjøpt samtidig som skjørtestoffet. Heldigvis en god match. 
Nye prosjekter
Det skorter heldigvis ikke på nye prosjekter, selv om jeg har re-innført kjøpestopp. Det er ingen hjemlighet at jeg har mer enn fulle garnhyller som jeg gjør tidvis "tapre" forsøk på å redusere. Denne gangen er inspirasjonen et norsk-inspirerte mønster. Det paradoksale er at jeg ofte strever mer når jeg skal forsøke å tilpasse et eksisterende mønster enn når jeg henter ett ut fra hodet. Denne gangen forsøker jeg meg på en kombinasjon av noe eget og eksisterende, og jeg har allerede omstrikket flere ganger enn det som kan tilsi noe særlig fremgang. Med andre ord en dårlig kombinasjon.
Norsk-inspirert mønster i ull fra Rowan
Ikke bare bare
Tusen takk for alle hyggelige og støttende kommentarer i forrige innlegg. Maja ser ut til å ha håndtert forrige ukes ukes prøvelser uten varige mén. Hun har fortsatt problemer med å komme opp en del steder, noe som kan stemme godt med diagnosen ryggvondt. En lidelse dachs-hunder er dessverre spesielt utsatt for. Det er tydeligvis ikke bare fordeler med lang rygg og korte bein. Vi ser det hele nå litt an før vi drar henne med tilbake til dyrlegen for nye undersøkelser, i skrivende stund ser det heldigvis ut til å gå riktig vei.
Full vinter og julestemning i hagen, til tross for dårlig julebakst andre steder. :)
At desember kan være en utfordring for lommeboken er hevet over enhver tvil. 3-4 (ikke) planlagte besøk hos dyrlegen gjør ikke akkurat lommeboken fetere. Fetere blir heller ikke lommeboken når man klarer å krasje bilen inne i et parkeringshus, hvor jeg nå har innsett at julepresangen til husbonden og undertegnede ikke blir kjærestetur til Brussel, som først planlagt, men en ny bildør.
Når man våkner til dette synet utenfor kjøkkenet så kan man da  umulig surmule over en bildør..?
Uansett hvor tomskrapt lommeboken måtte bli, så kan heldigvis julestemingen likevel komme helt uventet. Alt som skal til er besøk av noen små rådyr i hagen. En god påminnelse om at det ikke handler om størrelsen på julepresangene, men om å kunne sette pris på de gode øyeblikkene når de kommer.

Faktaboks
Design: Burda 8592
Materialer: 100 % ullbouclé og viscose/antistatisk forstoff
Fra lager: ja
Forbruk: 1 m ullstoff, 80 cm ullstoff
Tilbehør: 1,5m ripsbånd
Farge: mørkebrunt med oransje spetter
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Størrelse: 36