15. mars 2015

Håpet er lysegrønt, eller?

Jeg forsøker å eksperimentere med "nye" farger, og kan til min overraskelse konstatere at det er morsommere enn jeg hadde trodd. Stort sett ender jeg jo alltid opp med brunt, rødt eller oransje, og det å gå utenfor disse fargene føles nesten litt utrygt. I alle fall veldig uvant. Jeg synes dette er gode farger å arbeide med, spesielt ild-fargene som jeg synes gir både glede og energi. Et lite paradoks at jeg likevel stort sett alltid ender opp med å ikle meg brunt fra topp til tå. Jeg har lurt på om man må ha energi for å kunne bære ild-og energifargene?
Drakt sydd i 100 % ull.

Grønt har vært en av de fargene jeg har hatt et litt anstrengt forhold til. Når de italienske garnselgerskene insisterende har dyttet grønne garnnøster mot meg har jeg nesten behandlet dem som kryptonitt. (Det grønne garnet, ikke damene). Årsaken er ganske banal, jeg assosierte fargen med en person som jeg forbinder ubehag med. Sagt på en annen måte så ga fargen ga meg en følelse av ubehag, selv om opplevelsen lå mange år tilbake i tid. Litt idiotisk? Vel ikke nødvendigvis, for de fleste av oss reagerer ubevisst på ting vi forbinder med ubehag, farger eller lukter. Mange av oss vil f.eks. føle ubehag ved "tannlege-lukt", selv om det er mange år siden man sist hadde hull i tennene.
Jakken er klippet i tre deler, ingen innsnitt da elastisitet i stoffet gjør at det føyer seg fint etter kroppen.
Ta fargen tilbake
De tydelige tilbakemeldingene på fargen fra garn- og tekstilhandlere i fjor sommer fungerte på sitt vis som en liten vekker. Det var på tide å ta fargen tilbake! Med den følge at jeg har saumfart både garn- og tekstilforretninger på jakt etter grønt. Og må igjen konstatere at dersom en farge ikke er moderne så finnes den heller ikke i garn- og tekstilforretninger. Selv ikke i NYC på Mood var utvalget av grønt noe å juble over. Litt grønt garn fra Purl fikk jeg da med meg, selv om jeg gjerne skulle hatt med mer...kremt..
Skjørtet ble klippet i først 2 deler, før det ble klippet i 4 deler for å gi det en klokkefasong.
Tekstilen og kvaliteten
På Lillestrøm sysenter fant jeg til slutt en strikket ullkvalitet som jeg bestemte meg for å prøve ut. Det var to typer tekstil; den ene ribbestrikket og den andre glattstrikket, og jeg fikk raskt ideen til en drakt. Det resulterte i at jeg dro hjem med nesten 2,5 meter med grønn ull under armen. Da dette var en strikket kvalitet er den er elastisk. Det betyr at jeg ikke behøver å tenke så mye på innsnitt osv, da stoffet vil føye seg etter kroppen. Mønsteret til drakten ble tegnet ut fra et enkelt grunnmønster.
 I en jersey er glidelås unødvendig, og en strikk ble satt i livet.
Skjørtet i to eller fire deler?
Dette er en av de gangene hvor jeg gjerne skulle tatt mer bilder underveis, men prosessen har gått i veldig rykk og napp. Skjørtet ble laget i to deler, men ble litt "formløst" selv om det føyde seg greit nok etter kroppen. Jeg tror noe av problemet var at jeg hadde for mye stoff i skjørtet på grunn av ribben. Løsningen ble å klippe opp for- og bakstykket og klippe til en liten klokke-fasong nederst i både sidene og midtsømmene foran og bak. Skjørtet ble da mer kroppsnært, uten at det ble trangt, og litt nettere og morsommere i fasongen.
En litt stor knapp ble satt i siden som lukning. På innsiden av jakken ble en litt mindre og flatere knapp benyttet for å få festet jakken i begge sider. 
Jakken med og uten bånd
Som vanlig hadde jeg regnet litt i snaueste laget med hensyn til stoffberegning. Det krevde mye planlegging, og bar preg av det reneste puslespill før jeg var i havn til å få klippet jakken som en omslagsmodell med knytebånd. - Knytebånd sier du, hvor? De ble droppet. Jeg syntes de ble for tykke og litt bomsete, i alle fall når skjørtet ble både nett og morsomt. Dessuten så var det noe med å kunne bruke jakken når den var åpen. Jeg sydde først hemper av stoffet, men syntes også de ble en anelse klumpete. En brun snor ble det beste alternativet, i mangel av en grønn snor... Jeg sydde så en knapp i hver side til lukning med hempene.
Et bånd med limstoff og en tråd ble lagt i en del sømmer for å sikre at plagget holder fasongen. Dette ble gjort i skuldersømmene og under kragen i halsåpningen. 
Halsåpningen
Jeg hadde først tenkt å sy en kant i halsåpningen som jeg skulle brette inn, men ombestemte meg og brukte litt av det ribbestrikkede stoffet til å lage en krage istedenfor. Det samme stoffet sydde jeg også på som en ekstra kant nederst på ermene. Jeg syntes at jakken og skjørtet hang bedre sammen som en drakt ved å legge til disse siste detaljene.
Knytebånd ble droppet for at jakken også kunne brukes når den var åpen. 
Resultatet
Overraskende godt fornøyd, spesielt med jakken som jeg har brukt nesten daglig siden den ble ferdig. Prosjektet har vært en god inspirasjon til å arbeide mer med uvante farger, med den følge at jeg har både gravd og lett i "lageret" etter glemte skatter. Jakten har resultert i funn i både grønt og lilla som nå ligger og venter på tur midt i blant de gode og trygge brune nyansene. Nå er det i grunnen bare overskuddet det står på.
Grønt er tatt tilbake. Nå står flere "nye" farger for tur i syrommet. 
Lysegrønt
Heldigvis la jeg ambisjons- og forventningsnivået relativt lavt når jeg bestemte meg for å begynne å blogge igjen. For selv om lysten til å blogge var tilbake hadde ikke overskuddet kommet på samme nivå. Jeg må bare innse at en del tidligere lystbetonte aktiviteter fremdeles krever mer energi enn de gir tilbake. Jeg tar med andre ord en dag av gangen, og tenker at så lenge jeg har lyst til å strikke, sy og blogge så er jeg på riktig vei. Håpet er som kjent lysegrønt, og da kunne det neppe passet bedre at våren har meldt sin ankomst, det spirer og gror, og solen både varmer og gir oss lysere og lengre dager. I mellomtiden får ting gå litt i rykk og napp.
Faktaboks
Design: eget
Materialer: 2,5 m strikket ull
Fra lager: Nja
Farge: Grønt
Kjøpt hos: Lillestrøm Sysenter
Tilbehør: 2 knapper, 20 cm snor, strikk
Størrelse: S

6 kommentarer:

 1. Så bra at du har funnet ut at grønt kan brukes, til tross for dårlige assosiasjoner. Grønt er en superfin farge, synes jeg. Og den passer jo godt til dine farger. (Både dine egne, og de andre klærne dine.)

  SvarSlett
 2. Hurra, Helle har sett fargen GRØNN!!!!
  Der skikkelig lekker til deg. Og du kler jo høstfarger, og der er det grønt vet du.
  Morro at du også prøver ut nye farger. Det er en spennende reise.
  Det er kjent at rødt gir energi, men noen ganger får man litt for mye, og da må man ha en motsats til det. Og på fargesirkelen står grønt ovenfor rødt, så hvorfor ikke?
  Draktsettet ditt så lekkert ut. Og så fint at du brukte litt av det med ribbestrikkede på det glatte. Og på bildet er jakken casual og fin til jeans.
  Jeg hadde en dille på grønt for over 20 år siden. Da kjøpte jeg omtrent bare grønne klær. Det var så morsomt å sette div grønnyanser mot hverandre. Men jeg husker jeg da også brukte okergult, brent orange, litt rødt og litt sort for å få liv i de døde grønne fargene.
  Jeg holder faktisk på med et silkesjal i grønt........som hele tiden blir lagt til side for alt annet, stakkar.
  Men, jeg er så glad for at du er tilbake igjen, Helle. Jeg elsker å lese i bloggen din, for du har en så fin fortellerstemme. Og tryller frem de fineste ting med både strikkepinner, symaskin og pensel.
  Ha en fin søndagskveld.
  Klem

  SvarSlett
 3. Hvor er det et fint sæt Helle og farven er superflot til dig, så du kan roligt sy mere grønt i fremtiden.

  SvarSlett
 4. Den grønntonen passer deg jo kjempebra!
  Det fremhever fargene dine med oliven.

  Selv synes jeg farger er superspennende, og leser mye fargeteori og fargepsykologi. Innen fargepsykologien så står grovt sett grønn for ro og balanse, forkjærlighet for natur, mens rød står for energi. Angående rødt så er det innen fargeteori bevist at hjertefrekvensen øker om man går inn i et rødt rom, og lysbølgene til rød er lengre enn på andre farger.

  Spennende!!

  SvarSlett
 5. So fint skjørt! Aldri tenkt på å bruke ribbestrikka stoff på den måten. Takk for ideen :)

  SvarSlett
 6. Utrolig flot sæt, Helle og en meget fin jakke :-) Nu synes jeg jo ikke, der er spor langt fra brunt til grønt, men det er jo nok fordi det ikke er "mine farver":-) Farven klæder dig i hvert fald utrolig godt, så mon ikke der efterhånden kommer lidt mere grønt ind i garderoben?

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.