22. mars 2015

En strikket rysje-jakke, og litt mer om farger

Farger kan uten tvil være spennende! I alle fall for de av oss som maler, eller er hekta på garn og tekstiler. Men heller ikke de som hevder å ikke være opptatt av farger vil være helt likegyldige når det kommer til stykke. For selv husbonden som er selverklært fargeblind er likegyldig til om jeg maler stuen sort, eller foreslår at vår neste familiebil bør være rosa... Noe av det som gjør fargeteori både komplisert og spennende er at fargene også må sees og forstås i den kulturelle sammenhengen de blir presentert. Fargen gul er et godt eksempel på det. Gult er i Kina Keiserens farge som representerer makt og positive verdier. I vestlig-kultur har gult en mer negativ klang, og forbindes med falskhet, misunnelse og svik. Det er også en farge man har benyttet når man ønsker å fornedre andre grupper. Det var neppe tilfeldig at Jødestjernen var gul.
Jakke med rysjer på ermene og nederst på bolen strikket i 100 % baby alpakka.
Det er også de som sverger til farger som behandlingsmetode, og betydningen av fargene vil da være en annen enn den kulturelle. Selv om jeg er en smule skeptisk til denne behandlings-teorien, er jeg ikke i tvil om at farger påvirker oss på flere plan. Det er ikke så mange år siden jeg kunne bli uvel av å oppholde meg i et grønt rom. Jeg tror heller ikke det er tilfeldig at vi har favorittfarger, eller at vi dras mot eller føler oss mer tiltrukket av noen farger enn andre.
Øverst på ermene har jeg felt av 3 og 3 masker for å få en "kuppel" til skulderen. 
Dette må uten tvil kunne kalles en veldig lang innledning til å (bort)forklare hvorfor jeg fortsatt arbeider med brunt, en av mine trygge basisfarger. Hadde vært interessant og gjort en opptelling av hvor mye brunt jeg har sydd eller strikket..? Eller kanskje ikke. Brunt forbindes forøvrig med: soliditet, stabilitet, anonymitet, naturlighet og avhengighet. Fargen skal ha forbindelse med jorden og det naturlige. De som bruker fargen skal (i flg. teorien) søke økt stabilitet og ha et ønske om å ikke skille seg ut. Hvorvidt denne teorien stemmer for min del eller ikke, skal jeg ikke gå innpå her.
Melange og Sport Weight fra BSA. Begge er i 100 % baby alpakka. Jeg holder fortsatt en knapp på Melange som favoritt.
Modellen
Noen ord om modellen før jeg skriver meg helt bort om farger. Ideen til modellen stammer fra en jakke jeg hadde tenkt å sy, men lagt på is da jeg var usikker på hvordan rysjene ville arte seg i stoffet jeg hadde valgt. Veien fra å gjøre den om fra tekstil til garn var som vanlig ikke lang når ideen først hadde dukket opp. Spesielt glad var jeg for at jeg nå hadde et prosjekt til noe av garnet jeg hadde kjøpt med meg fra Purl, uten å ha hatt helt konkrete planer for det. - Ingen planer om jeg skal være helt ærlig. For selv om jeg forsøker å unngå garnkjøp uten planer, svikter fornuften overraskende ofte i møte med myke fibre.
Jeg felte inn i siden og i ryggen. Dvs at jeg først felte 4 m på omg (ryggen) og økte tilsvarende etterpå. 
Garnet, Sport Weight, er fra Blue Sky Alpacas, og er en litt rimeligere variant av Melange som jeg benyttet i "Kanel-jakken". Disse har samme strikkefasthet, så målene var enkle å regne ut etter at jeg allerede hadde gjort unna de fleste mål-feilene på forrige prosjekt. En liten opprekk ble det likevel, da jeg fant ut at jeg måtte firedoble, ikke bare tre-doble maskeantallet for å få den rysjeeffekten jeg var ute etter. Jeg forsto da hvorfor dette garnet var litt rimeligere, det bar litt mer preg av å ha blitt rukket opp enn hva jeg hadde erfart med Melange.
Jeg firedoblet maskeantallet for å få nok rysjeeffekt. De blanke knappene ble valgt for å gi en kontrast og gjøre jakken litt morsommere. 
Resultatet
Denne gangen hadde jeg passet på at jeg ikke strikket jakken for liten, så passformen er super. Jakken har bestått testen flere ganger med hensyn til å beholde fasongen ved bruk. Dessverre kan det se ut som om den kan komme til å nuppe litt, noe som er en skikkelig nedtur. For selv om Sport Weight er noe rimeligere enn Melange, må det ikke forveksles med billig. Jeg holder likevel fingrene fortsatt krysset for at det ikke blir et stort problem.
Modellen er som vanlig kort, spesielt brukervennlig til kjoler og skjørt.
Litt mer om farger...
Jeg tror ikke at det er tilfeldig at vi trekkes mot enkelte farger, eller at vi i perioder har behov for å omgi oss med "nye" farger. Personlig opplever jeg det som de-motiverende å arbeide med farger jeg ikke liker, noe som er en av grunnene til at jeg ikke tar i mot oppdrag. - I tillegg til at håndarbeid skal være rekreasjon og hygge, ikke plikt og "burde burde". I min søken etter "nye" farger minnet Sylvia meg om at grønt er komplimentærfargen til rødt. Fra Ild og temperament til ro og balanse. Ro og balanse finner jeg også i lilla som er min andre "nye" farge.
Lilla skal stå for fred, spiritualitet, og magi. Selv så håper jeg på økt overskudd og kreativitet.  Og litt magi...
Har du tenkt over hvordan fargene du omgir deg med påvirker deg, og hvilke assosiasjoner du har til dem? Noe av det som er interessant med farger er at selv innenfor samme kulturforsåelse av farger og symboler har hver og en av oss egne erfaringer og assosiasjoner til fargene vi omgir oss med. Det som gir meg ro kan gjøre en annen urolig og omvendt. Men en ting er sikkert, verden hadde vært fryktelig kjedelig om alt var beige.

Faktaboks
Design: eget
Materialer: 400 g Sport Weight, Blue Sky Alpacas/100 % baby alpakka /50 g = 100 m/800m
Fra lager: ja
Farge: streaky brown 506
Kjøpt hos: Purl Soho, NYC
Pinner: 2,5 mm og 3 mm
Strikkefasthet: 20m = 10 cm på p 3 mm
Tilbehør: 9 knapper
Størrelse: S8 kommentarer:

 1. Det er en meget smuk jakke, sikke en utrolig pasform den har.

  Spændende læsning om farver. Jeg har aldrig tænkt over farvernes betydning, men der er ingen tvivl om, at vi er påvirket af farver og at vi anvender dem til at understrege f.eks. en stemning.

  SvarSlett
 2. Ååååå....det var en fin jakke i en fin farge. Og på det fine bildet av deg, ser jeg at du har øyne i den samme fargen. Men , mot fargen blå, som du har på under, ser jakken mer brun ut.
  Farger påvirker hverandre, slik som den påvirker oss.
  Jeg er borte i farger, hver dag på jobb. Og det er så morro å gjette på yndlingsfargen til kundene som er innom og skal feks strikke seg en kofte.
  De rødorange grytelappene jeg viste i mitt forrige innlegg, ligger nå på disken, og trekker folk til seg. Det er så morro å se. Og de aller fleste MÅ ta på de.
  Grunnen til at jeg valgte fargen grå de siste par åra, er at jeg ville være nøytral og " forsvinne" litt. Stadig kler jeg meg i grått, men noen dager kjenner jeg at jeg bare MÅ ha en farge på meg. Heldigvis har jeg en kommode full av fargerike sjal!!!!
  Jeg kunne godt tenke meg å studere enda mer om farger.
  Slike rysjer du har på jakka, inneholder jaggu mange masker. De kan du også lage ved å hekle. Men det gir en litt annen effekt. Jakka er iallefall kjempefin til deg Helle.
  Ny uke, nye muligheter. Klem herfra

  SvarSlett
 3. Du har virkelig øye for detaljer, og evnen til å gi plaggt den ekstra detaljen som gjør det spesielt!! feminin og fin jakke med søte rysjer og flott snitt. liker veldig godt den fellingen som gir de fine rynkene øverst på erme.

  Jeg er helt enig med deg i at farger påvirker oss mer en vi tror. Det er nok ikke uten grunn at vi alle har en favorittfarge eller to. Enkelt farger blir man glad av, andre ikke.

  Synes du er tøff som eksperimenterer med grønt. Håper du klarer å ta den tilbake, for det er uten tvil en farge du kler veldig godt. Må gi de italienske damene rett, de vet nok hva de snakker om :)

  SvarSlett
 4. Stilig jakke og rysjene kler både jakken og deg.
  Jeg har et foredrag om bruk av farger i strikk, og det forundrer meg alltid hvor mange som sier at de elsker farger, at farger gjør dem glade og energiske og som samtidig alltid går i grått og sort. I Norge har vi fått uniform som er grå og sort - og det er utrolig trist at så mange bruker de fargene som aller færrest faktisk kler...

  SvarSlett
 5. Meget fin jakke med de smukke bølgende kanter.

  Jo - farver er vigtige. Jeg føler mig bedst tilpas i sort, Hvidt og gråt. - selv om jeg jo godt ved at det slet ikke er mine farver, hvis man skulle holde sig til en farvefest, men det er de farver jeg føler mig godt tilpas i - kombineret med rødt og blåt og en smule mørk lilla (altså til det sorte og grå....)
  At man synes om farven er også vigtigt for strikketøjet. Det er direkte demotiverende at strikke noget i en farve som man ikke synes om.......

  SvarSlett
 6. Ikke farvefest - men farvetest...... 😀

  SvarSlett
 7. Hvor er den blevet flot, Helle og den blå kjole fremhæver den på bedste vis :-)
  Jeg har aldrig følt uro i forbindelse med en farve, men jeg lægger meget mærke til om jeg får energi og føler, at farven "lægger noget til mig" i stedet for at "tage noget fra mig" :-) Og beige er absolut drænende for mig ;-)

  SvarSlett
 8. Her går det mye i lilla..(og svart), periodevis også blåtoner. Måtte surfe litt rundt på bloggen din og se på strikkeprosjekt du har gjort tidligere, sliter nemlig med å finne løsning på stolper på kofter og lignende. Blitt inspirert av deg og hatt noen aha opplebelser, så nå blir det kanskje ferdig.. Kos deg i påsken, klem

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.