27. september 2023

Gjen(bruk) det det du har

Egentlig kunne det bare stått, bruk det du har. Stell pent med det, så varer det lenger. Jeg har et mantra, «Ta vare på det du har, eller lag noe du har lyst til å ta vare på». Det aller mest miljøvennlige vi kan gjøre er å bruke klærne våre lengre. Det som er mest oppløftende i en situasjon hvor klesindustrien er den mest mest forurensende industrien, er at vi som forbrukere har en stor mulighet til å påvirke og endre på overproduksjon og -forbruk.  Og det gjør vi ved å bruke det vi har lenger og handle mindre. Vi må bare handle litt smartere. Mindre impulskjøp, klær som passer og av god kvalitet.

Strikkegensere og bunader er blant de plaggene vi tar best vare på, i tillegg til dyrt sportstøy. 

Vaske, lappe og reparere. Jeg har en teori om at en del av utfordringen er at mye klær er så billige at det ikke lønner seg å reparere dersom du ikke gjør det selv. En allværsjakke til 5000 kroner vil de fleste ta seg råd til å skifte en glidelås på, men å skifte glidelås i en gylf i en bukse til 300 kr?


En annen utfordring er at det er vanskelig, for å ikke si umulig for en håndverker å leve av å reparere klær hvor reparasjonen ofte vil koste mer enn klærnes utsalgspris. Håndverkeren får ikke rabatt på verken strøm, husleie eller i matbutikken selv om hen driver med idealistisk søm-arbeid. Det fordrer at den enkelte må ta saksen i egne hender, med mindre man har en mor, kompis eller besteforelder med symaskin, sømkunnskap og ledig tid. 


Noen forsøker nye incentiver for å få folk til å handle mindre klær. Fra oktober i år vil innbyggere i Frankrike kunne få en kompensasjon på 6 - 25 Euro dersom de sender klær og sko til reparasjon. Det gjenstår å se om det vil hjelpe. Noen har også tatt til ordet for fritak av mva på salg av brukte klær og reparasjon av klær og sko. Selv er jeg usikker på om det vil være nok all den tid klær produseres opp i enorme mengder til en svært lav pris. 

Eksempel på Sashiko

 

Bruk klærne lenger. Gjenbruk og redsign. Bytt, lån, kjøp brukt eller fiks på noe gammelt. Det trenger ikke være så komplisert. For det er jo ikke alltid sånn at en gammel skjorte må bli noe helt nytt. Av og til holder det helt fint at en gammel kjole får en ny kant, noen bånd, en glidelås i en kontrastfarge. Er det sånn at du elsker å bruke den nå litt slitne kjolen fordi den sitter godt, er det ingen garanti for at du vil elske den som shorts. 

 

Redesign behøver med andre ord ikke være en full transformasjon. En ny krave, nye lommer, eller et langt skjørt blir kortere og nettere? Lapping kan gjøres enkelt, usynlig, eller morsomt og kreativt. Den japanske formen for lapping Sashiko, brer om seg spesielt blant de unge som har en uredd holdning til å begi seg i kast med noe de bare har sett på YouTube. 


Kan og bør all tekstil gjenbrukes?

Vel, det kommer an på hva du skal bruke det til. Mange kjøper gardinstoffer for å sy klær av. Ganske logisk fordi det er ofte de eneste tekstilene du ofte får tak i brukt. Utfordringen er at gardiner er ofte innsatt med mye kjemikalier som du absolutt ikke vil ha rett inn på kroppen. Flammehemmende tekstiler er en fantastisk egenskap når du skal forhindre at brann sprer seg raskt i et rom. Men fortsatt ikke noe jeg ville anbefalt å bruke rett på kroppen. 


Det andre er at noen tekstiler er laget for å brukes til gardiner og interiør. Andre tekstiler er laget for bekledning. De har litt ulike egenskaper, nettopp fordi bruken av dem er forskjellig. Så syr du noe av et tekstil som absolutt ikke er egnet for det du har tenkt å lage, er også sjansen stor for at du ikke kommer til å bli fornøyd. Og da er vi tilbake til at tekstilene likevel ikke blir brukt, men havner i restavfallet.

 

Kjøp noe som du har lyst til å bruke lenge

Jeg skal ikke påstå at jeg ikke setter pris på å kjøpe meg noe nytt innimellom. Det gjør vi alle, enten vi kjøper nytt eller brukt. Vi er sosiale vesener som gjerne vil passe inn, kanskje er det noen vi ønsker å gjøre litt ekstra inntrykk på, eller så trenger vi en oppmuntring eller belønning? Men, det er forskjell på å kjøpe en ting som blir brukt i flere år, versus noe som blir brukt en gang, og to år senere havner i en eller annen container fordi den aldri ble brukt. Eller så var den laget i et materiale som gjorde at den mistet fasongen etter en gangs vask! Og dermed havnet den i restavfallet, eller i en innsamlingskontainer.  Noe som skjer ofte. Fretex alene mottar 18 800 tonn med ubrukte klær i året. 

Ull er mitt absolutt favoritt-materiale. 

Ull er gull

Akkurat som ved kjøp av nye klær, så gjelder det å velge sine materialer med omhu når du kjøper brukt. Er det naturmaterialer, blandings kvaliteter, og hvordan skal de vaskes? Anbefalingen er, velg naturmaterialer, ull, bomull, silke og lin. 

Antageligvis ikke helt uventet er jeg spesielt glad i ull, men så skiller den seg fra mange andre materialer ved at det har en relativt kort nedbrytingstid i naturen. I tillegg til mange gode egenskaper i bruk. Med selvrensende egenskaper tar den heller ikke til seg like mye lukt. Det innebærer også at den ofte kan rengjøres med lufting fremfor vask. Da sparer vi miljøet for utslipp av vaskemiddel, og plagget for slitasje.Rimeligere tekstiler som polyester og nylon skiller derimot ut mikroplast ved vask og bruk, samtidig som de har en nedbrytingstid på hundre opp til flere tusen år. 

Jeg gjentar meg selv, her, "Ull er gull". 

 

 @din.historie