5. april 2020

Ulik innfarging, hva nå?

Du er kanskje kjent med problemstillingen? Midt i et strikkeprosjekt oppdager du at du har for lite garn. Og mens panikken brer seg så forstår du at muligheten for å få tak i et nøste i samme innfarging er lite sannsynlig. Vi er antageligvis mange som har strikket en genser og oppdaget en lysere eller mørkere stripe rett over magen når den er nesten ferdig. Det hjelper lite da at noen kommenterer at "du burde ha sjekket innfargingen på garnnøstene på forhånd". Men, noen ganger så oppdager vi det før stripen er et faktum. Selv har jeg en tendens i å starte på noe basert på garn jeg har liggende, ukuelig optimist i troen på at det kommer til å ordne seg. Mens andre ganger så kan jeg rive meg i håret over den samme optimismen. Men hva gjør du da?
Det er selvfølgelig en grense for hvor mye farger kan avvike før de ikke lar seg kombinere i samme plagg. Heldigvis er det sjelden, men det hender. Da jeg strikket Tuva oppdaget jeg at jeg hadde beregnet for lite garn. Jeg hadde hatt garnet liggende lenge og oppdaget raskt at nye fargepartier avvek mye. Men, fordelen ved et lettere melert garn er at det allerede er spill i garnet, og jeg var lite lysten til å begynne på nytt. Jeg manglet ca 50 gram, noe som tilsvarte nesten et erme.

Strikk i striper
Fargeforskjellen var markant, men jeg strikket vrangborden på ermene i det nye garnet. Når jeg kom over vrangborden strikket jeg 2 pinner med den gamle, så 2 pinner med den nye fargen. Dette fortsatte jeg med en del cm oppover før jeg byttet over til den gamle fargen igjen. Selv om jeg husker at jeg tenkte at "dette kommer ikke til å gå, de er for ulike" så ser jeg ikke selv hvor jeg har strikket med den nye eller gamle fargen uten å studere ermene på nært hold.

Andre ganger kan det løse seg ved at du legger skiftet i mønsteret. Jeg holder på med Emmas bolero nå. Og oppdaget at jeg hadde ulik innfarging på den lyse mønsterfargen. Den ene var litt lysere enn den andre. Men i mønsteret så synes det ikke. Jeg vet hvor skillet går, men ser det ikke. Ser du det? Andre ganger kan det være enklere å skjule i mønsteret. F.eks  ved en del tradisjonsmønstre er det striper, som gir et naturlig avbrekk. Det skal mye til for at du vil oppdage en ny farge da. Noen ganger kan fargen avvike for mye, men da skal du ha litt uflaks.
Også Frøya er strikket opp av 2 ulike partier. Her har jeg lagt fargeskiftene i stripene på mønsteret. 
Skille i naturlige brudd
Det er vanskeligere å skjule overganger i ensfarget. Selv sverger jeg til stripemetoden som jeg brukte på Tuva. En annen måte er å legge skiftene i naturlige brudd. Som ved overgangen mellom et erme og bol. Boleroen jeg har kalt "inspirert av Bøvertun" har jeg brukt 6 ulike innfarginger i bunnfargen. Jeg satt hjemme, antageligvis påske hvor alt var stengt, og hadde lyst til å bruke opp litt restegarn. Jeg hadde mye hvit alpakka, men lite likt. Og det var tidvis ganske stor forskjell på de ulike partiene. Noen var gulere eller gråere. Jeg løste det ved å strikke hele jakken i ulike partier.
Hele 6 ulike partier. Ser du hvor? En del av dem er ganske ulike. Spesielt partiet brukt i knappstolpen skilte seg mye ut, ved at det var påtagelig gulere. Men en kant som jeg laget mellom knappestolpe og jakken synes dette ikke.
  1. En del ble lagt til nederst på boleroen og mønsterstrikk. 
  2. Etter mønsterstrikken hadde jeg nok til resten av for og bakstykket i en del 
  3. Nederst på ermene strikket jeg i en farge
  4. Hvert erme ble strikket i ulike partier  (4 og 5)
  5. Knappestolpene ble strikket i det siste partiet. 
Når du vet om det så synes det, men jeg tror ikke mange andre vil tenke over - eller se det.


Helt nye løsninger?

Jeg er godt kjent med å bruke garn fra ulike partier i samme plagg. Som innehaver av et anseelig garnlager sitter jeg med mange påbegynte garnnøster som jeg ikke alltid klarer å finne bandolæret til, og som regel ordner det seg på et eller annet vis. Og fordi jeg ikke alltid vet helt hvor jeg ender når jeg begynner på et nytt design, er det greit at alt håp ikke er ute selv om jeg skulle gå tom. Ofte kan nye løsninger dukke opp nettopp som en følge av trådmangel. 

Forløperen til Nannas Genser (Strikk til alle anledninger) er et resultat av garnmangel. Jeg hadde kjøpt for lite av det blå garnet i forhold til hva jeg hadde tenkt. Dermed ble det striper i hele vrangborden som jeg også gjorde lengre enn planlagt. Den skulle egentlig ha vært mørkebrun, med et større blått felt i overdelen. Men, jeg synes den egentlig ble finere enn det jeg først hadde tenkt.


Det beste er selvfølgelig å ha nok garn fra samme parti, men det er godt å vite at det kan løse seg selv om man skulle ha feilberegnet garnmengden. Det kan skje den beste. 

Det er fortsatt noen dager igjen til påske og tid til å "proviantere" nok garn til neste strikkeprosjekt. Jeg anbefaler varmt å støtte opp om våre butikker og handle lokalt, Hold hodet kaldt og hjertet varmt. Klapp gjerne også for disse fantastiske damene, (det er som regel damer som jobber i garnbutikker), som står på i disse koronatider for at du og jeg skal få garn til akkurat det strikketøyet vi ønsker oss. Og hvem vet, det er kanskje også bra for husfreden at vi strikkeelskere får strikke? Så ta godt vare på garnbutikken din!