25. september 2016

STRIKKEFEBER I FREDRIKSTAD

"Har du i løpet av de siste 12 måneder selv strikket eller laget plagg eller andre produkter av ull?" I en nylig utført undersøkelse fra SIFO kom det frem at 43 prosent av alle norske kvinner strikker. Ikke overraskende ligger overvekten av dem som svarte ja i undersøkelsen på kvinner over 50 år, men ikke mindre gledelig er utviklingen av hvor mange som strikker blant de unge. Vi selger garn for milliarder, og strikking er ikke bare blitt "hot", men også blitt en næring for mange nye aktører. Flere spør seg om når det snur, men ut i fra interessen for strikkerelatert stoff er det lite som tyder på at det vil avta mye med det aller første.
Fra venstre: Mette Hovden, Heidi Eikeland, Helle Siggerud, Nina Granlund Sæther, Denise Samson, Ellen Andresen.
Fra torsdag 22. til lørdag 24. september ble det arrangert Strikkefestival i den idylliske Gamlebyen i Fredrikstad. Fredag morgen pakket jeg ned strikkemodeller, stativ, stol, mønstre og plakater og en sømbyste- alt i min lille bil. Ikke så rent lite spent, da dette var min debut som utstiller på strikkemesse. På forhånd hadde jeg fått trykket opp både mønstre og plakater for anledningen. I et øsende regnvær satte jeg av sted, med fullpakket bil og full av forventninger, til Fredrikstad.
Gamlebyen i Fredrikstad er verdt et besøk i seg selv, med mange atelierer og spennende butikker. Et par av spisestedene meldte likevel om rekord i antall besøkende under festivalen. Foto: Heidi Eikeland. 
Denise Samson, Nina Granlund Sæther, Ellen Andresen, Heidi Eikeland, Mette Hovden og undertegnede hadde samlet oss under navnet "Norske Strikkedesignere", og stilte ut på en felles stand. Jeg må si at jeg føler meg rimelig ydmyk over å få stille ut sammen med et knippe av så dyktige og erfarne designere.
Markedshallen var etterhvert fullpakket med folk. Foto: Heidi Eikeland.
Både Nina Granlund Sæther og Denise Samson har skrevet flere bøker. Nina har blant annet skrevet en fantastisk bok om votter, Denise er godt kjent for sine vakre ponchoer og flettemønstre. Ellen er ekspert på luer, mens Heidi og Mette brenner for Kontstrikk. Selv lager jeg helst feminine og litt kroppsnære plagg, ofte med mønstre inspirert av tradisjonsmønstre. Sånn sett kan man trygt si at standen vår representerte bredde.
Det ble holdt flere kurs og foredrag i de gamle husene i Gamlebyen. Foto: Heidi Eikeland.
Kontstrikk er ikke like kjent for alle. Selv fikk jeg et lynkurs i strikkemetoden, og kan bekrefte at det er enklere enn det ser ut til. Strikketeknikken kom til landet allerede på slutten av 15oo- begynnelsen av 1600-tallet antageligvis med Finnene via Finnskogen, og må ha vært noe av de første strikketeknikkene som kom til landet. For vi har lite dokumentert om utøvelse av strikking i Norge før den tid.
Teknikken kan minne om fletting, og kan brukes både til sokker, gensere, skjørt, votter, skjerf...Foro: Heidi Eikeland 
Teknikken er inspirert av hvordan man flettet med never, og kan minne om teknikken man ser i en flettet kurv. Teknikken ble overført fra mor til datter, og sokker strikket med denne teknikken ble regnet som et godt betalingsmiddel i sin tid. Mette og Heidi, som er damene bak PinneDans har også skrevet en bok om teknikken som også står på rødlisten over håndverk som er i ferd med å "dø ut".
NRK tok turen innom og viste stor interesse som mange andre for kontstrikk. Foto:Heidi Eikeland 
Litt bange anelser hadde vi om lite besøk da det regnet i bøtter og spann på fredag.  Det viste seg ganske raskt at våre "bekymringer" for lave besøkstall skulle vise seg grunnløse. Både fredag og lørdag var det fullt trykk. Lørdag var trafikken så stor at enkelte hadde stått 30 minutter i kø for å få seg noe å spsie. Også NRK tok en tur innom og laget et innslag fra Strikkefestivalen. Innslaget kan du se her. Festivalen ble avsluttet lørdag kveld med mannekengoppvising av Kristin "Makeløs" og en festmiddag. Det var i sannhet strikkefest hele 3 dager til ende!
Flere steder i byen var det satt ut "strikkede" og pyntede gjenstander, sykler, stiger etc. Foto: Heidi Eikeland 
Selv pakket jeg sammen kofferten lørdag ettermiddag, da familien nylig har fått et nytt familiemedlem: Albert. - Jeg må tilstå at jeg fullstendig hadde glemt hvor mye jobb det er med en liten tass, som biter på alt og har kroppen proppfull av energi. Med en spesiell forkjærlighet for å stjele garnnøster kan jeg skrive under på at jeg holdes i aktivitet. Mest spent er jeg nå på hvordan han kommer til å trives i systuen, da neste uke er viet til bunadsøm. Men du verden så hyggelig det er med familieforøkelsen.
Albert, her 8 uker og 1 dag gammel. 
Lyst til å lese litt mer om undersøkelsen fra SIFO ?