14. mars 2016

BRUKER DU NØSTEPINNE?

Å ha riktig og godt utstyr er et viktig element ved alle former for håndarbeid, uavhengig av om du er erfaren eller nybegynner. Ikke at utstyret behøver å være så avansert, men at det må fungere og gjøre arbeidet enklere. Og samtidig kan det være med på å øke gleden over å drive med håndarbeid. Fremfor å bruke energi på å jobbe i motbakke, og miste lysten til å fortsette. For alle som har strikket med en knirkende rundpinne vet hvor frustrerende det kan være. For å ikke snakke om det å skulle klippe tekstiler med en sløv saks.
Nøstepinner lages gjerne av tre. 
Om du spør husbonden vil han antageligvis fortelle at en av hans beste investeringer er en garnvinde. Han var en smule lei av å sitte med armene rett ut, og likevel få irettesettelser for at han fulgte mer med på sporten på TV, enn på om det ble kluss med garnet. Noen ganger synes han likevel grensen er nådd for strikkegalskapen, og setter foten ned for nøsting av garn på kafé når vi er på ferie. Det samme gjorde han til mitt forslag for noen dager siden, om å ta med strikketøy og hodelykt da vi skulle på kino. (Filmen var egentlig litt kjedelig og kunne fint ha blitt strikket til.)
En garnvinde ansees som en av husbondens bedre investeringer. Selv er jeg også blitt svært glad i garnbollen. 
Husbondens hobby i tre innebærer heldigvis at det drypper litt på undertegnede. Først ute var han med en garnbolle, som har blitt nesten uunnværlig. Spesielt ved strikking på verandaen. Sist ut var en nøstepinne. – Hva den brukes til? Den brukes til å nøste opp garnet i et pent nøste når du kveiler opp garnet fra garnvinden.
fest tråden ved håndtaket på pinnen, og lag en liten kjerne som er kun noen cm bred før du begynner å forme nøstet.
Nøstepinner var mye brukt før. De var gjerne kunstferdig utskåret, og de flinkeste laget små kuler i håndtaket. Det hadde en dobbel effekt. For slike nøstepinner kunne gjerne være en gave fra en frier. Et flott utført håndverk var en god attest. Om jenta beholdt gaven var det et tegn på at hun var interessert i den unge beileren. Kulene i håndtaket lager lyder, som fortalte omgivelsene at jenta var flittig og arbeidet når hun satt og nøstet opp garn.
Nøstepinne. Foto: Norsk didgitalmuseum.no
Når du skal bruke en nøstepinne kan du starte med å feste tråden ved håndtaket. Du lager først en liten kjerne, som du fortsetter å vikle garnet rundt, hvor du arbeider ved å legge tråden opp mot tuppen av staven som du vrir litt på. I videoen nederst i innlegget viser hun  hvordan hun gjør viklingen rundt pinnen, - spol deg frem til ca 7 minutter ut. I videoen bruker hun venstre hånd når hun nøster. Selv syntes jeg det var mer naturlig å holde den i høyre hånd. Når nøstet er ferdig er det bare å dra det av pinnen.
Slik ser det ut når det er ferdig. Klar til bruk, og kan enkelt hektes på en nøstekrok om du gjerne vil strikke mens du går?
Jeg foretrekker å starte med tråden innenfra, da den allerede ligger klar. Fra gammelt av hadde denne måten å nøste på også en praktisk funksjon, da de ofte gikk og strikket samtidig. De hektet nøstet på en nøstekrok, hvor det da var greit at det allerede var et hull som gjorde at nøstet ville rulle uhindret på kroken mens de strikket.
Arne og Carlos henter mye inspirasjon fra hjemstedet sitt, og hagen i særdeleshet. 
Strikketreff i Oslo
I helgen tok jeg meg tid til å klemme inn en dag på Strikketreff Oslo 2016. Med 150 påmeldte over gjennomsnittet strikkeinteresserte må det bli hyggelig. Dette er første gang treffet holdes, men mitt inntrykk er at erfaringene fra treffet har vært så gode at det forhåpentligvis gjentas som en årlig begivenhet. Lørdagens store begivenhet, om man ser bort fra markedet, var foredrag med to designere bosatt på Valdres. Arne & Carlos delte generøst om hvordan det er å leve på en nedlagt jernbanestasjon, et stykke fra sivilisasjonen og hvordan og hva de lar seg inspirere av. Etter foredraget gikk jeg bort for å hilse på, og fikk kjenne på en ørliten blanding av stolthet og forlegenhet over å bli gjenkjent. Arne utbrøt henrykt: Åh, er du en slik groupie! I tillegg til en god latter, fikk vi i alle fall en veldig hyggelig prat.
Garnet heter Tulliball og Kos. Det var likevel fargene som var det største salgsargumentet. 
Utbytte av lørdagen, foruten mange nye hyggelige bekjentskaper, var kanskje ikke overraskende et lite tilskudd til et allerede velfylt garnlager. - Den rasjonelle forklaringen var at jeg trengte en ny garntype til å teste ut nøstepinnen på. Husbonden bet ikke helt på den, men aksepterte derimot forklaringen om at fargene var fantastisk flotte...  Men hvem kan nå motstå et garn som heter både Tulliball og «Kos». For at strikking er kos, det er det ingen tvil om.

6 kommentarer:

 1. En nøstepinn harjeg aldrig hørt om, men det er sjovt at se når gamle håndværk tages op igen. I dag har vi nok ikke tålmodighed til at anvende sådan en.

  Det er klart at manden ikke forstår nødvendigheden at nyt garn. Der er så meget mænd ikke forstår. Det er en genial ide at strikke i biografen. I det hele taget er det som om mænd ikke forstår at alt hvad der ikke er arbejdstid er potentiel strikketid.

  Det kan godt være han synes det ville være pinligt at sidde på en cafe med fremstrakte hænder med garn på, men jeg synes det ville være så sejt og alle forbipasserende kvinder ville forelske sig i sådan en mand tror jeg. Man skal aldrig skamme sig over at bidrage til noget, der har med strik at gøre.
  Måske skal du minde ham om, at han er gift med en kunstner og der følger visse forpligtelser med :o)

  SvarSlett
 2. Så gøy med strikketreff, og nå er det kanskje også annerledes å gå når du har en profesjonell innfallsvinkel til det? Nøstepinne tror jeg ikke er min greie. Bruker en nøstemaskin jeg sveiver på når jeg lager nøster. Fort fort ferdig :-) Og min mann var heller ikke glad i å holde et hespe med wollmeise lace... He he :-)

  SvarSlett
 3. En fin video om hvad en vindepind kan bruges til. De pinde er i flittigt brug i den husflidsforening hvor jeg er medlem. Her har de strikkende damer allieret sig med mændene som drejer dem i træ. Det er et godt stykke værktøj. Sikke et spændende arrangement du har deltaget i. God uge herfra.

  SvarSlett
 4. Så morsomt å finne bloggen din! Veldig koselig å hilse på deg såvidt på treffet! (Ikke første gang det blir arrangert, har vært to Oslo strikketreff tidligere, men med andre arrangører. Og blir nok ikke flere siden arrangøren nå ikke vil arrangere et nytt treff, men vi får holde øyne og ører oppe etter andre strikketreff.) Tulliball er et veldig godt garn, og jeg elsker fargenavnene også. Tror jeg solgte en Innelåst på Rimi i 4 timer og en Valium.

  SvarSlett
 5. Hi there! I'm at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work!
  _______
  Fashions

  SvarSlett
 6. Nøstepinne har jeg vel hørt om, men aldri sett, og hespetre (garnvinde som du kaller det :) må jeg nok ut og få i meg nå - skulle gjort det lenge, men nå må jeg bare. Koselige blogger du har Helle - koser meg virkelig med lesingen her.

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.