13. februar 2016

JOSEFINE - ET GLIMT AV BAKKLANDET

Allerede før jeg begynte å strikke på Sofie, var skissen til Josefine klar. Det samme var fargevalget. Inspirasjonskilden var den samme som for Sofie. Gamle tekstiler og tapeter, hvor blomstene i mønsteret er sterkt inspirert av Trønderbunadens flotte livstykke. Fargene har jeg igjen hentet fra trehusbebyggelsen på Bakklandet i Trondheim. Det ser ut til å bli en egen «Bakkland-serie», hvor votter og lue er under utarbeidelse, og skisser til barnemodeller ligger klare til utregning.  – En interessant måte å arbeide på, hvor du finner noe du synes er spennende, i dette tilfellet et mønster, og jobber videre med dette uttrykket i ulike former.
Josefine er andre modell ut fra det som nå ser ut til å bli en liten serie med design basert på den samme inspirasjonskilden.
Modellen
Mens Sofie var inspirert av 40-tallet; feminin, kort, kroppsnær og sporty, har Josefine et enkelt og løsere, men fremdeles feminint snitt. Ønsket var å lage en litt sporty og moderne variant av en kofte, samtidig som jeg ønsket å pynte den opp litt. Og det var nettopp i ønsket om å pynte den opp, og samtidig beholde den enkel, og kanskje til og med litt sporty, utfordringen lå. Det kan nesten beskrives som en balansekunst. Et av stikkordene jeg arbeidet ut i fra var «ro».
Isydde ermer betyr at ermene er fasongstrikket og at det er laget en felling til ermehull. Isatte ermer er derimot betegnelsen på en erme som er sydd inn på bolen uten fasongtilpasning. For å dekke over sårkantene etter oppklipping over ermehull har jeg sydd på skråbånd for at det ikke skal bli for tykt. 
"Ro" som fargevalg
Ønsket om "ro" lå bak fargevalget. Fargene er som for Sofie hentet fra gammel trehusbebyggelse. Den litt grønnlige blåtonen, som dessverre er nesten umulig å gjengi på bilder, gir et litt mykere uttrykk enn den kvikkere røde fargen jeg valgte for Sofie, og passet således godt til modellen. Den brune fargen i kontraststripen ble valgt da jeg syntes den harmonerte godt til bunnfargen, samtidig som den bidro til et rolig uttrykk.
Fargene har jeg igjen hentet inspirasjon fra trehusbebyggelsen på Bakklandet i Trondheim. Brunt, blå og grønnblå.
Bunnmønsteret er det samme som i Sofie, samtidig som jeg har laget en litt annen variant i borden nederst på ermene. Jeg vurderte en stund å ha mønstrede ermer og raglanfelling, men kom til at om mønsteret ikke skulle bli for voldsomt, burde jeg ha lange ensfargede mansjetter. Da jeg også hadde et ønske om å brodere og pynte, hadde jeg likeså et behov for en litt annen mønsterbord. Ensfargede isydde ermer, med mønstrede mansjetter, ble da valgt. Dekorere hele jakken var aldri et alternativ. – Det hadde i alle fall vært vanskelig å kombinere med ønsket om «ro».
Om jeg strikker mønster strikker jeg ofte klippemaskene i annehver farge for å lage vertikale striper som det er enkelt å følge ved søm og oppklipping. Å vrangstrikke klippem er også et godt alternativ, da gjerne 2 vr, 1r, 2 vr, som også gir en stripe.
En først litt utilsiktet designglipp førte til at båndet under bysten ble til «belte i livet». Jeg hadde beregnet avstanden mellom fellingene opp til båndet litt fort kort, noe som gjorde det ensfargede stykket kortere enn først planlagt.
Stripen som først var tiltenkt under bysten gjorde seg også godt som belte i livet. 
Dette oppdaget jeg først et stykke opp i den mønstrede delen. De som har fulgt meg en stund vet at jeg ikke er fremmed for å rekke opp for «bagateller». Her falt jeg derimot ned på at det i grunnen var helt greit at skillet kom i livet. Den ble slik mer ulik Sofie, og tålte fint et større mønstret bærestykke da ermene var ensfarget.
Jeg har forsøkt å holde meg til duse farger, og brukt perler i lys petrol og sølv som kontrast til garnet.
Fargene jeg brukte i dekoreringen har jeg forsøkt å holde ton i ton, eller i samme «familie», for at de ikke skal gjøre jakken for urolig med all pynten. Stikkordet for fargene var som sagt "ro". Det er alltid en avveining i forhold til bruk av detaljer, hva og hvor mye, før de ender opp med å slå hverandre i hjel.
God og varm ble den også. Den er testet, og funnet at den passer fint til" fysisk aktivitet", om ikke akkurat i skiløypa. 
Resultatet
Er man glad i perler - vel da kan det fort ta litt overhånd. Jeg har lekt med perler, heklet og brodert, og storkost meg. Om den blir noens førstevalg i skiløypa, det kan nok diskuteres. Men alt i alt er jeg rimelig godt fornøyd med resultatet, selv om jeg er den første til å innrømme at den ved første øyekast neppe vil kunne beskrives som «sports-genser». Men feminin, og inspirert av Bakklandet, det synes jeg den ble.
Den har vært morsom å strikke, ikke minst satte jeg pris på å kunne ta frem perleboksen igjen. 
Hjertesorg 
Jeg har alltid en stabel med bøker liggende på nattbordet. –Jeg synes at bare det å holde i en bok, bla i den, (og lukte på den), gir en form for ro, og en fin avslutning på dagen. Breneé Browns siste bok, Reis deg med ny styrke, har vært periodens utvalgte kveldslektyre. I et av kapitlene tar hun for seg hjertesorg som noe langt mer enn bare den romantiske delen vi ofte forbinder med hjertesorg. Vi forbinder det som regel med romantikk og gjerne ugjengjeldt kjærlighet. I følge Brown handler hjertesorg om kjærlighet som tar slutt, uten at den behøver å være gjengjeldt. Som at du mister en du er glad i, et vennskapsforhold som tar slutt, en kjærlighet som aldri ble noe av, tap av en arbeidsplass og lignende. Hun beskriver hjertesorg som lengselen og sorgen over å miste noe(n) du er glad i. Jeg reflekterte mens jeg leste boken at jeg selv hadde beskrevet sorgen etter min fars bortgang som et «kjærlighetssavn».
Under boklanseringen møttes psykologer og forfattere for å diskutere, mot og sårbarhet. Kathrine Aspaas har skrevet forordet
Å ha en firbent livskamerat innebærer at man på et tidspunkt kan bli stilt overfor vanskelige valg. Familien er satt i en form for beredskap da den firbente har vært syk, og mye tyder på at hun kan stå overfor en alvorlig diagnose. Vi har måttet spørre oss selv; hva gjør jeg for «meg», og hva gjør vi for henne.  Livet er så visst ikke for pyser, det kan være fantastisk, fylt av glede og regelrett vakkert, men også vanskelig og smertefullt. Når livet går i motbakke er det godt å kjenne på takknemlighet for det gode vi har i livet, og de som holder av oss. Og, kjenne på takknemlighet for hver dag vi får beholde vår lille følgesvenn. Hjertesorgen, den kommer tidsnok.Modell og materialer
Design: Josefine. Mønsteret kan kjøpes på Ravelry
Materialer: Str Small, 600 g Tumi fra Rauma, 50 % alpakka, 50% ull
Fra lager: ja
Farge: lys petrol 1244, mellombrun SFN85 og naturhvit SFN10
Strikkefasthet: 24 m og 30 omg = 10 x 10 cm
Kjøpt hos: Strømmen Husflid
Tilbehør: 9 knapper
Størrelse: S/36


Ps. Du kan like og følge Helles Syskrin på Facebook.

8 kommentarer:

 1. Nydelig jakke med fiffige detaljer. Ha en fin lørdagskveld! Synnøvehilsen

  SvarSlett
 2. Liker veldig godt det profesjonelle snittet du nå har på bloggen - det passer jo veldig bra med utviklingen. Utrolig flott design med små detaljer som både understreker, fremhever og rammer inn. Litt lekent og samtidig uten å ta pusten fra en vanlig norsk strikker :-) Stå på Helle!!! Så gøy å følge utviklingen din.
  Huff ja, et kjæledyr er mye mer enn bare et dyr. De er med oss uansett hva som skjer i livet. Har liksom bestemt at pus skal leve lengre enn meg... Håper det går bra med hunden!! Jeg bestemte meg da jeg fikk pus at han skal leve for seg selv og ha et godt katteliv. Det har jeg sagt til dyrlegen - så når den dagen kommer vet jeg at dyrlegen kan ta valget for meg. Det betyr uendelig mye!!! Hun er verdens beste dyrlege som er ærlig. Og veldig flink med både pus og eier :-)

  SvarSlett
 3. Det er virkelig en inspirerende tur i gaderne som du bruger fuldt ud. En smuk og alligevel traditionel jakke piftet op med fine detaljer der gør designet unikt og værd at gå efter. Tak for at du sendte den på ravelry.
  Ja, de kære dyr må man værne om og tage nogle stunder med. Jeg håber det går. Hav en rigtig kreativ søndag.

  SvarSlett
 4. Kjære Helle
  Så flott jakke du har designet! Den er nydelig, både i mønster, fargevalg og passform.
  Ser også at du har fått ny "look" på bloggen din. Kjempefint!
  Jeg skal nok også det, når tiden er inne. Men nå er jeg i LIMBOLAND og står litt på stedet hvil. Så det blir gjort når tiden er inne for det, og jeg har gått et skritt videre med mitt liv.
  Den boken tror jeg nesten jeg må anskaffe meg. Som du sier, så rommer ordet et kjærlighetssorg så mye mer. Greit å få sortert tankene litt av og til. Men, det går bra med meg.
  Sophia fyllte 18 år i går, og nå har jeg altså to voksne barn, som står på egne ben.
  Selv er jeg hos min søster nå, og får god pleie, vin, mat og samvær med dyrene.
  Jeg savner katten min. Og forstår at det er trist for dere nå, hvis dere står foran et valg. Men man vil jo det som er best for kjæledyret sitt, selv om det betyr at man må gjøre noe man ikke har lyst til.
  Håper du får en fin søndag.
  Klem

  SvarSlett
 5. Hvor er det en usædvanlig flot kofte, du har lavet - du er så utrolig dygtig :-) Jeg er jo ganske enkelt vild med farverne og synes også du har haft held til at skabe ro. Det er ingen hemmelighed, at jeg hurtigt kan synes kofter bliver "for meget", men du arbejder stilsikkert og elegant med opgaven hver gang - med meget smukke og rolige kofter som resultat :-)
  Min første store sorg var min mors død, da jeg var godt 20. Det tog mig mange år at komme mig igen. Selvfølgelig havde der været sorger inden, men ingen så knusende som den. Det har uden tvivl præget mit liv siden med en kraft som ingen andre følelser kan.
  Og vores små firbenede familiemedlemmer, det er også en stor sorg, når de bliver syge og det er hårdt at gennemleve dilemmaet med, om man forsøger behandling for sin egen skyld eller for dyrets skyld. Jeg har stadig vores gamle hunkat i klar erindring og savner hende stadig, selvom det hjælper meget med en ny livskraftig teenager i huset. Jeg krydser fingre for, at din lille gravhund endnu ikke er nået til nogen alvorlig diagnose. Ha en rigtig dejlig søndag, Helle :-)

  SvarSlett
 6. Denne kofta var også veldig fin. Enda finere farger enn den røde for en som er veldig glad i blåtoner. Kjempefin!!

  SvarSlett
 7. It's wonderful your infos. Thank you very much
  _____________
  ladies hand tattoo

  SvarSlett
 8. Smuk jakke i utrolig fine farver. Du er så utrolig dygtig - både til sy og strik - jeg vil mene at Helles syskrin på det sidste er blevet til helles strikkeskrin 😄
  Inspirationsbillederne i de gamle huse er også fine.

  Sorg kan være mange ting. Det kom tidligt til mig eftersom jeg mistede min mor som 17 årlig, og mine bedsteforældre døde for knap 20 år siden. Der har været megen sorgbearbejdning, ikke mindst fordi jeg som 30 årlig stof som ældste generation. Derfor betyder min egen lille familie også utrolig meget for mig, og kom på at godt tidpunkt i midt liv, hvor jeg faktisk var lidt træt af at være "alene". Sorgen og savnet vil aldrig være en del af mig, men samtidig så fylder gode minder mere og mere, og det er jo heldigvis den vej det går.

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.