31. desember 2015

Julekjolen

Det er riktig nok ikke min julekjole jeg har sydd denne gangen. I tiden mens jeg fortsatt saumfarte tekstilbutikker i både København, Oslo og omegn etter et hvitt ullstoff, hadde jeg begynt på en plan B som alternativ til julepresang. I forbindelse med et sømkurs hadde jeg laget et ryggstykke til en rød fløyelskjole, som et eksempel på hvordan man skulle sy inn en usynlig glidelås.
Julekjolen størrelse 10 år. På tilsammen 3.5 time!
Kjolen var blitt liggende i en halv del da jeg oppdaget at jeg hadde feilberegnet stoffmengden med omlag 7 cm. Det er nemlig slik at i fløyel må alle delene klippes i samme retning, ellers vil det bli fargeforskjell. Med det resultat at forstykke ville få en søm midt foran. Kraven jeg hadde planlagt var det heller ikke nok stoff til. Et bånd ble innkjøpt for å sette midt foran, men oppdaget raskt at fargen i butikken - kontra dagslys samsvarte dårlig. Båndet fikk kjolen til å se rosa ut. Hele prosjektet ble dermed lagt på is.
Bakstykket var ferdig sydd, men den største jobben gjenstod utvilsomt. 
I løpet av telefonsamtalen med barnets mor hvor vi fant en løsning på kåpestoffet, kom det også frem at den unge piken ønsket seg veldig en rød julekjole. Men vi ble enige om at det var litt dumt å ønske seg kjolen til jul, hun trengte den jo før presangene ble åpnet! Jeg unnlot å nevne at jeg hadde en halv kjole ferdig, da jeg var mer enn litt usikker på om jeg ville rekke å få ferdig kåpen til jul.
Forstykket med en søm midt foran. Det var ikke nok stoff til å lage en knappestolpe som også ble vurdert. 
Kåpen ble ferdig sent på kvelden dagen før den skulle leveres. Mens jeg satt med kaffen og avisen den påfølgende dagen fant jeg ut at jeg hadde 2 timer på meg til å få ferdig den andre kjolen. Ville jeg rekke det? Hvor lang tid hadde de hatt på å sy en barnekjole på det store symesterskapet? 3,5 t skulle det vise seg.
Noen restebiter med silkebånd og blonde ble løsningen for å kamuflere midtsømmen. Mao, kast aldri rester!
Alle delene var ferdig klippet så her var det bare å brette opp ermene og starte jobben. Men hva skulle jeg gjøre med forstykket? Løsningen kom i form av et silkebånd og en blonde. Jeg tråklet silkebåndet fast rett over midtsømmen på forstykket før jeg la blonden på plass på hver side av silkebåndet.
Ermene ble laget med en liten puff og legg på ermene. Tror både mottageren og jeg kunne si oss fornøyde med julekjolen.
Resultatet
En utfordring med fløyel er at maskinsømmer bør unngås der de er synlige. Det vil si at oppleggskanter bør legges opp for hånd. Da jeg hadde satt sammen kjolen hadde jeg fortsatt nesten 30 minutter igjen av tiden. Jeg brukte en time på å legge opp ermene og kanten nede. Jeg brukte med andre ord 3,5 time på hele kjolen, - og ikke så lite imponert over hva jeg hadde rukket. - Selv om jeg foretrekker å sy uten tidspress. Jeg kom med andre ord litt senere enn avtalt, men det var en svært fornøyd ung pike som fikk en liten ekstra overraskelse rett før jul. - Og den passet! En godt fornøyd mottager, vel bedre enn det blir det ikke. Og for de som lurte, "tante-kåpen" ble en hit.
Godt nytt år, med en oppfordring til alle om å la rakettene vente til kl. 24.00! Nyttårsaften er for mange hunder og katter den vanskeligste dagen i året. - Vår lille hund tilbringer kvelden i kjelleren skjelvende under et teppe.
Da passer det vel å ønske alle et riktig godt nytt år, takker for følget så langt og med et stort ønske om mange kreative prosjekter i 2016.

Materialer og design
Design: Burda 9545
Materialer: 1 m velur
Fra lager: ja
Farge: rød
Kjøpt hos: Stoff og Stil
Tilbehør: usynlig glidelås, blonde, silkebånd
Størrelse: 10 år

PS: Legger ved en video for de som måtte være ekstra interessert i sømtips i velur og fløyel.


6 kommentarer:

 1. Så nydelig arbeid. Og lekkert med blonden!!! Ikke rart den ble en hit hos mottaker :-) Godt nyttår til deg også, og takk for det gamle!!! Kanskje vi ses på koftefesten i Mandal til våren? Det hadde vært gøy!!

  SvarSlett
 2. Godt nytår.
  Tak for mange dejlige indlæg og god inspiration i 2015.

  SvarSlett
 3. Kære Helle

  En smuk lille julekjole, tænk at du har syet den af kun 1 meter stof. Det er imponerende.
  Tak for din gennemgang af symaskiner. Den var virkelig god. Min symaskine er en Brother Compal Star fra 1985 og nu er den i stykker. Den kan godt laves for 1000,- kr., men måske skulle jeg bare købe en ny. Den kostede godt nok 7500,- da jeg købte den, men det er jo mange år siden. Jeg overvejer at bruge dine gode råd og investere i en ny i 2016, hvor jeg også planlægger at sy lidt og her er du en stor inspiration med dine flotte sy projekter.
  Tusind tak for 2015 og for at lade os følge med i alle dine skønne sy og strikke arbejder. Jeg ser frem til at følge dig i 2016. Godt nytår.

  SvarSlett
 4. Godt nytår Helle! Tak for din dybsindige kommentar på min blog. Og sikke en fin julekjole. Den minder lidt om en min mor syede til mig af bordeaux rødt fløjl da jeg var helt lille. Så følte man sig helt prinsesse for en aften.

  SvarSlett
 5. Godt nyttår Helle.
  Takk for et koselig bloggvennskap i året som har gått, med gode råd og oppmuntringer fra deg. Det setter jeg stor pris på.
  Også er det så morro å se alt det flotte du både syr og strikker. Jeg kan ikke forstå hvordan du får det til. Jeg er ikke god på å sy. Best er det med gardiner og puter, for de har som regel rette sømmer, hi ho...... Men håndsøm er jeg faktisk god på!!!
  Takk for kommentaren om det hvite sjalet jeg strikker på. Og da gikk det opp for meg, at jeg starter jo på noe nøytralt og hvitt i det nye året. Så kan jeg siden legge til de fargene jeg vil på de neste prosjektene mine. Med blanke ark og fargestiftter til, vet du.
  Så langt er 2016 et fint år, for jeg har hatt en herlig dag i dag. Må den bare fortsette sånn fremover.
  Håper Maya har det bra nå. Vi passet hund, MELBA , som også ble så redd. Og jeg vet at katten min også hater nyttårsaften.
  Nyttårsklem

  SvarSlett
 6. Oj så fin en julekjole og sikken heldig lille pige, der både fin en smuk ny kjole og en "tantekåbe" :-) Jeg syede rigtig meget før i tiden og husker mit første par jeans, der netop skulle sys i fløjl. Jeg havde ingen anelse om, at klipperetningen havde betydning, så jeg endte med et par jeans med farveforskel ;-) Men da det hele viste sig at være symmetrisk, gik det an at bruge dem alligevel - de fleste troede, at de var syet sådan med vilje - det blev faktisk et par yndlingsjeans ;-)
  Jeg ville ønske fyrværkeri kun blev fyret af professionelle - det ville også mindske miljøbelastningen betydeligt, de uoprettelige skader og de arme dyrs lidelser. Vores lille Bibi (katten) blev heldigvis mindre bange en frygtet. Hun tilbragte en del af tiden på en stol under spisebordet :-) Rigtig godt nytår til dig og din familie, Helle - glæder mig til at følge med i 2016 :-)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.