1. november 2015

Lørdag morgen i Nydalen

 - Minnet lite om TV- programmet "Torsdag kveld i Nydalen".  Litt over 200, over gjennomsnittet strikkeinteresserte, hadde tatt turen til Egmont House og Håndarbeidstreff i Oslo denne helgen. Catwalk, strikkekino, markedshall med mer sto på programmet denne lørdagen. Håndarbeidstreffet, som ble arrangert av ukebladet Familien og nettstedet tusenideer.no, hadde så stor pågang at de måtte operere med ventelister. Og vurderer på bakgrunn av dette å utvide arrangementet neste år. Selv var jeg invitert inn som gjest da jeg blogger for Tusen ideer.
Alle deltagere fikk utlevert sin "goodie bag" med oppfordring til å strikke en klut til Amanda-prosjektet, til bruk ved alle landets prematuravdelinger. Dagen innbrakte over 400 kluter. En heldig vinner vant strikke-criuse med Hurtigruta. Foto: Familien.
Foruten å se frem til å møte kjente, så jeg også frem ti å "få et ansikt" på andre bloggere og kontaktpersoner som jeg kun kjenner via mail eller har sett på nettstedet. Og det blir jo alltid hyggelig når du treffer andre som kan bli litt blanke i øynene av møtet med myke kvaliteter, nye farger eller utsikten til et nytt prosjekt. Og her var mulighetene gode for alt dette, og litt til.
I markedshallen ble det både kjøpt og  garn i tillegg til at det ble mange gode samtaler og bekjentskaper samlet om garn og strikking. 
Jeg tror det aldri før har vært utgitt så mange strikkebøker som i dag. At en strikkebok ligger øverst på bestselgerlisten til norske bokhandlere sier sitt. For fem år siden ga Gyldendal forlag ut 1 strikkebok i året. I år gir de ut 7! Sidsel J Høivik og Kristin Viola Ødegårds strikkebøker er to av dem. Nydelige bøker begge to som jeg har sikret meg som fantastiske inspirasjonskilder.
Lek med tradisjoner og Lekker strikk til alle årstider er to bøker det er vanskelig å la ligge igjen i bokhandelen.
Det er forøvrig også begge damene, som gjerne øser ut og deler med sin skaperglede om du spør. Kristin Viola var jeg så heldig å ble kjent med under koftefesten, og hun har vært en god inspirator til å ta meg selv på alvor som designer. - Noen ganger trenger man bare et lite puff.
Kristin fra Makeløs hadde også Catwalk oppvisning med sine modeller. Her er redesign og folklore stikkord.
For selv om det tidvis har vært litt tynt med ny produksjon på bloggen har det ikke vært synonymt med for travelt til å strikke. Travelt har det uten tvil vært, men stikke har jeg gjort! Jeg har denne gang dokumentert ned hva jeg har designet, og laget maler for skalering av mønstre.
Snik-titt på koftedesign underveis i prosessen. Den nesten mest spennende delen, hvor mye fortsatt står åpent.
Men denne gang dokumentert i minste detalj, - i en og samme bok!
Mitt første dokumenterte design blir utgitt i ukebladet Familien i desember, og det neste kommer antageligvis i januar. Det kommer antageligvis også noe i februar. Noen eldre design har jeg fått lagt ut på Ravelry, og mer kommer. - Jeg har nå virkelig fått erfare hvor lite smart det er å dokumentere en hel designprosess på post-it lapper! Så dette har vist seg å være et tidkrevende puslespill.
Tine Solheim med noen av sine design. Hun er kjent for både søm og strikk, men har bakgrunn fra Haute Couture og kostymedesign. 
Men design er mer enn bare mønster. Jeg har erfart at god forståelse av kropp og form er en forutsetning for gode modeller, samtidig som det gir større frihet i designprosssenen. Etter tre dager med blyant, linjal, passer og en god del hoderegning kunne jeg ta hjem et kompetansebevis i mønsterkontruksjon. Det er mitt andre kompetansebevis innen søm. Det første fikk jeg etter 3 dager hos designeren Tine Solheim hvor jeg lærte om modellering, prøving og tilpasning på kunde innen skredderfaget.
Tine Solheim har også vært blant dem som har gitt meg et "dytt" og inspirert meg til å arbeide videre med egne strikkedesign.
Og til å fortsette med å sy, søke, lære, være nysgjerrig, leke...
Tine Solheim var en av designerne som var invitert til å vise frem kolleksjonen sin på catwalk i Nydalen denne helgen. Hun er inspirerende, (mange kjenner henne som dommer i det store symesterskapet), og viser hvordan man ved bruk av tekstiler og tilbehør kan gjøre 10 varianter av den nesten samme grunnmodellen til å se ut som 10 fullstendig ulike design. Man må med andre ord ikke finne opp hjulet helt på nytt hver gang, men derimot ha evnen til å se noe med nye øyne hver gang.
Kombinasjon av Tone Loengs koftedesign og Makeløs redesign. Bruken av gamle klokkestrenger som belter var nytt for flere.
Tone Loeng og Vanja Blix Langsrud, damene bak blant annet koftefesten 2015, er i gang med ny bok, ikke helt overraskende om kofter. Boken har den passende tittelen: Koftefest. Det er lite som tyder på at feberen, eller interessen for norsk tradisjons-strikk er over med det første. I følge Tone Loeng er det omlag 10 000 ulike kofter i Norge. Koftegruppen på Facebook har alene arkivert 3000 av dem. Det er med andre ord nok å velge i. Og skulle du likevel ikke klare å finne en favoritt blant dem trenger du ikke fortvile. Det kommer til å komme mange nye koftedesign i 2016. Og hvem vet, noen av dem kommer kanskje til å være mine?

8 kommentarer:

 1. Kjære Helle
  Gratulerer så mye med den nye veien fremover. Selvfølgelig må du bli en designer som folk kan ha nytte av.
  Du er så flink i både farger, kreativitet og design, og det må du bare bruke videre i livet ditt.
  Noen ganger er det bare et lite dytt som skal til.
  Mitt liv har også tatt en ny vending nå. Litt trist akurat for øyeblikket, men jeg ser fremover, og gleder meg over at veien min ligger like åpen, som din. Hvem vet. Kanskje jeg også får et dytt fremover en vakker dag.
  Lykke til, og takk for spennende innlegg.

  SvarSlett
 2. Herlig, Helle! Ser du er både inspirert og motivert. Desverre kunne jeg ikke delta på dette i år, men vår eneste representant fra syklubben sitter på rad 2 i trappa, og skal avgi "rapport" neste uke. Gleder meg masse, masse.
  Klem

  SvarSlett
 3. Så gøy å delta på et slikt opplegg. Og spesielt det at strikking blir tatt ut av den daglige marius (ingenting galt med den) og det blir fokusert på design og prosesser rundt det. Strikking er så uendelig mye mer enn det mange forbinder med det. Gleder meg til å se hva du kommer ut med. Dine figurformede sydde plagg er jo så flotte, og personlig er jeg veldig lei av rett opp og ned-kofter og gensere. Jeg bruker dem aldri fordi de ikke sitter godt og man ser ut som en tønne. Så glad du har kastet deg inn i det!!!!

  SvarSlett
 4. Hei på deg :) en veldig fin og flott blogg du har skrevet om treffet i helga. Jeg var vel den eneste som kom helt fra trøndelag - og jeg angrer ikke et eneste sekund! :) Masse herlig inspirasjon, tror ikke alt har blitt "lagret" ennå en gang :) flotte bilder du også har tatt.

  SvarSlett
 5. Det er ganske utroligt, hvad der er sket på strikkeområdet de seneste år - men det er først nu, at Norge kommer rigtigt med, selvom I har gamle og stærke strikketraditioner :-) Tine Solheim og Sidsel Højvik er fantastisk inspirerende kvinder - de laver de mest utrolige ting :-) Hvor er det spændende, at du selv skal have udgivet en opskrift - jeg er helt sikker på, at det nok skal blive en fin sag :-)

  SvarSlett
 6. Hei, så mye spennende du har lagt ut! Bare tatt en kjapp titt nå, men ser at her er det mye å se nærmere på. Ellen - fra lørdag i Nydalen ;)

  SvarSlett
 7. Så spennende, gleder meg til januar og ditt design :D

  SvarSlett
 8. Gratulerer med din debut som designer!!! Så spennende, og utrolig gøy. Ble veldig glad når jeg så at villeple er et av dine publiserte mønstre på ravlry, nå må jeg bare finne det rette garnet så blir det helledesign på pinnene mine :) følger deg spent, og gleder meg til nye mønster og inspirasjon.

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.