18. oktober 2015

Et lite glimt av Oslo

For noen uker siden ble det arrangert World Wide Photo Walk, (WWPW). I fjor samlet arrangementet omtrent 100 000 deltagere fordelt på 1000 byer over hele verden. Tanken er at man rusler gatelangs og finner gode motiver langs ruten. Min fotograf-bror hadde i år fått rollen som walk leader i Oslo, og tok en gruppe fotointeresserte med seg på en rute langs Akerselven i Oslo. Husbonden var blant dem som deltok, og inviterte undertegnede med på den samme ruten med kamera uken etter. Vi hadde bare et par uker tidligere deltatt på en lysvandring langs Akerselven, og fått lyst gå den samme turen i dagslys.
Mange små og sprutende fosser preger Akerselven. Begynn gjerne vandringen i Nydalen og følg med elven til Grünerløkka.
Legg gjerne innom et stopp på Vulkan (Oslos største mathall) for en matbit, en smak av lokalt øl eller andre spesialiteter .  
I motsetning til husbonden er jeg ikke spesielt interessert i foto, det har aldri helt vært mitt "medie". Antageligvis fordi jeg liker sanseligheten, og den litt langsommere kreative prosessen som følger med håndarbeid. Utstyrt med et arvet kamera, som jeg fortsatt kun har lært meg en innstilling på, (autofokus), og en linse jeg først oppdaget at jeg kunne regulere halvveis ut i turen, og en hund som rykket og dro i båndet under fotografering, ble turen likevel en flott opplevelse. For Akerselven har en egen plass i Oslo, og som Oslo-jente synes jeg det er flott å se hvor fin byen "min" er i ferd med å bli. Bildene ble derimot gjennomgående uskarpe.
Gamle deler av Oslo er pusset opp og har samtidig fått nytt liv. 
Stien langs Akerselven har ikke alltid vært et sted hvor du har kunnet gå alene, i alle fall ikke om kvelden. Og om gjorde du det holdt du godt på vesken. For mange år siden jobbet jeg på et sykehjem ikke så langt fra den beryktede elven. Ved kveldskift ble mange oss fulgt til eller fra jobb da strøket ble regnet som svært utrygt, i alle fall om du var en ung jente.
Det er i dag lagt til rette for et grønt og godt bomiljø for både store og små langs Akerselven.
Elven har fra gammelt av har fungert som "grense" mellom  Øst og Vest i Oslo. Området rundt Akerselven var preget av industri og var bosted for arbeiderklassen. Det er et tydelig skille i arkitekturen mellom det "rike" Frogner, (for "fiffen som bosatte seg i romslige leiligheter bak Slottet), og det fattigslige arbeiderklassestrøket hvor en hel familie ofte bodde på kun et rom. Denne grensen er i ferd med å forflytte seg da flere steder Øst for Akerselven er blitt både trendy og eksklusive. Tiden da Grünerløkka var et sted du bodde fordi det var billig, er for lengst forbi.
Akerselven utgjør i dag en del av Oslos grønne områder. Foto: O. Siggerud.
Helt tilbake til Sverres Saga finner vi opptegnelser om Akerselven, den gang under navnet Frysja. oversatt som «Den kalde» etter verbet «fryse». Det kan også sees en sammenheng med «fruse»  som betyr «sprute», og referer da til de mange små og sprutende fossene i elven. Mens elven i mange år var sterkt preget av forurensning etter utslipp fra industri og kloakk, tok et kommunalt prosjekt form på 1980-tallet for å gjøre elven ren, noe har de lykkes godt med.
Laksen bruker de naturlige trappene i elven og hopper oppover når den skal gyte. 
Ordentlig galt kunne det imidlertid gått i 2011 da det skjedde et alvorlig uhell, og 6 000 liter fortynnet klor rant rett ut i Akerselven. Med den konsekvens at nesten alt liv i vannet ble borte. I dag bare fire år senere, etter et iherdig innsats, kan vi igjen se store forekomster av vill-laks i elven. Laksebestanden er nå så stor at Fylkesmannen i Oslo og Akershus åpner opp for at det allerede neste år skal være mulig å fiske i Akerselven.
Personlig synes jeg Tøyen Colaen er litt friskere og bedre i smaken enn vanlig Cola. Men jeg er kanskje ikke helt objektiv.
På en vandring langs elven ser du fortsatt små spor etter de sosiokulturelle forskjellene i Oslo. Du ser for eksempel tydelig når du nærmer deg Grünerløkka, ut fra antallet tomme kaffe(latte)kopper i søppelkassene. Om du først er i området vil jeg samtidig anbefale en liten tur oppom Telthusbakken, og prøve en TøyenCola. Dette er Oslos egen lokalproduserte variant av den mer kjente CocaCola.
Ved Akerselven finner du også mye av det gamle Oslo, med intakt trehusbebyggelse og koselige bakgårder.
NB. prisantydning på bolig:  9 + mill. Foto. O. Siggerud.
Mens du tidligere holdt godt på vesken om du hadde vært så uheldig å forville deg ned langs elven, er området i dag preget av joggere, forelskede par og vanlige turgåere. Vi fikk også erfare at området er et populært sted for å la hunder løpe fritt, og at en del hundeeiere hadde en smule overdreven tro på hvor god kontroll de hadde på hunden sin. For når en liten, fyldig og godt voksen dachs med løpetid dukker opp er hun nemlig bortimot helt uimotståelig for en hannhund, også for de med "god oppdragelse". Vår lille turkamerat fikk derimot en god bekreftelse på at hun fortsatt har draget på gutta.
Mange kaféer, barer og restauranter har etablert seg på Grünerløkka. Her fra bakgården ved "Blå" og Strykjernet. Foto: O. Siggerud.
Har du først kommet deg helt ned til det nå trendy Grünerløkka finnes det både barer, kaféer og restauranter langs elven. Du er velkommen med både hund og strikketøy på flere av dem. Da gjenstår det egentlig kun for meg å ønske deg en riktig god tur, med eller uten strikketøy.
Ikke like lett å være stødig på hånden når en liten firbent rykker og drar i båndet ivrig etter å stifte nye bekjentskaper. Foto: O. Siggerud.