24. mai 2015

En ganske så enkel jeanskjole

Jeg har har alltid hatt en egen forkjærlighet for dongerikjoler og skjørt. De er praktiske og anvendelige da de både tåler røff behandling og kan pyntes opp til bruk på jobb eller litt pent. Jeg har sikkert hatt mer enn min andel med jeanskjoler og skjørt opp i gjennom årene, og kan fortsatt huske mitt første dongeriskjørt som barn på 70-tallet med broderte blomster og sommerfugler på. Jeg vet ikke om det var derfor designerspiren ymtet frempå at jeg kanskje ikke skulle brodere så mye på denne modellen, eller om hun rett og slett har observert at jeg har hatt en tendens til å applikere eller brodere på det meste av det jeg lager i det siste?
En helt enkelt jeanskjole - uten rysjer, broderier eller applikeringer!
Modellen
Modellen til kjolen, som var helt i tråd med designerspirens formaninger, kom til meg lenge før jeg kjøpte stoffet. Da det har skortet på både overskudd og sylyst i lange perioder, har mange søm-ideer forblitt kun ideer. Et fåtall av ideene har heldigvis blitt skissert før de forsvant, - denne kjolen var heldigvis en av dem. Ideen var en enkel hverdagskjole, sydd i en kvalitet med litt stretch for å bevare komforten, knapper i front og litt gode lommer. Mønsteret ble så tegnet ut på bakgrunn av et eget grunnmønster.
Ideen til modellen slik den først ble skissert. Store og gode lommer, knapper i front, et "belte" under livet for å sikre at den sitter godt.
Ermene er som er klippet som en forlengelse av overdelen og sydd sammen over skuldrene. 
Materialene
Jeg hadde tidlige kjøpt med meg et "mellomblått" jeansstoff fra Stoff og Stil som var tiltenkt en kjole eller skjørt, men som skulle vise seg å bli for tykt for denne modellen. Det andre problemet med stoffet var at det hadde kommet en stor stripe midt på stoffet etter der hvor det hadde vært brettet, noe som gjorde det litt plundrete å planlegge en kjole i en voksenstørrelse uten å få med den skjemmende stripen. - En barnemodell er nå under planlegging av dette stoffet.
Materialene, en mørk dongeri med stretch, bomullstoff og krokelissebånd.
Dermed ble et mørkere og tynnere jeansstoff kjøpt inn. Denne kvaliteten har jeg tidligere sydd både kjole og skjørt av med godt resultat. Men, denne gangen opplevde jeg at det kom striper også på dette stoffet etter vask. Jeg måtte bare erkjenne at dette var det jeg hadde å arbeide med, og måtte gjøre det beste ut av det jeg hadde til rådighet. Kunststykket ble da å forsøke å klippe delene på en slik måte at de mest synlige stripene ikke endte der de ble mest synlig på plagget. Et mønstret blått bomullsstoff ble funnet frem til bruk som innvendig lommestoff.
Et tynt bomullstoff ble valg til innerlommefor fremfor å sy hele lommen i jeans, da det hadde blitt veldig tykt. 
Tilpasning og justering
En av utfordringene ved å la veien bli til mens man syr er at søm er noe bør gjøres etter en viss rekkefølge med mindre man er glad i oppspretting. Kragen var en av de tingene jeg arbeidet en god del med før jeg ble fornøyd. Jeg vurderte lenge å lage en litt spissere krage, for å understreke at dette var en jeanskjole, men syntes da at den krasjet stil-messig litt med de "myke" rynkene under bysten. Et innsnitt under bysten fremfor rynker ville ha strammet opp inntrykket noe, men jeg ønsket rynker nettopp fordi jeg syntes det ble en fin kontrast til den litt røffe dongerien. En krage med runde hjørner ble da løsningen.
Trykknapper isteden for vanlige knapper gjør kjolen litt røffere. Glidelåsen satte jeg i siden. 
Jeg vurderte lenge å sette i metall-trykknapper på kjolen for å understreke at det er en jeanskjole. Men da kjolen var ferdig syntes jeg metallknappene tok for mye oppmerksomhet fra resten av kjolen, og var svært fornøyd da jeg kom over blå trykknapper på Lillestrøm sysenter. For å ta igjen den litt klarere blåfargen i knappene satte jeg til slutt på et blått krokelisse-bånd nederst på kanten av kjolen.
Skjørtet er klippet i 6 deler for å god vidde. Alle sømmene er sydd med stikninger for å gi en litt røffere "look". 
Resultatet
Alt i alt er jeg godt fornøyd med kjolen. Den sitter godt på grunn av stretchen i stoffet, og resultatet ble ganske likt slik jeg hadde sett det for meg i utgangspunktet, til tross for at jeg "vinglet" en del underveis. Det var såpass mye stretch i stoffet at jeg også har sydd mye stikninger ikke bare for pynt, men også for å holde ting litt på plass. Jeg synes fargen er litt mørk, men antar at den vil lysne etter noen vasker. - Jeg er dog forberedt på at kjolen ikke bør bli liggende i vaskemaskinen eller tørkes i tørketrommel om jeg vil unngå flere striper i stoffet.
Kjolen blir med stor sannsynlighet godt brukt utover sommeren. La oss i alle fall håpe på en bedre/mindre regntung juni enn mai.
Pinne-trøbbel
Da jeg var i ferd med å legge opp til et fjerde strikketøy ante det meg at det kanskje kunne være på tide å begrense antall pågående prosjekter. I og rundt sofaen, (til andres store frustrasjon), ligger det som skal bli en kofte og tre gensere. Pinnene har følgelig ikke ligget stille i det siste, og det har uten tvil blitt litt for mange prosjekter på en gang. - Og da har jeg ikke begynt å regne med de som ligger på vent i syrommet. Dermed har jeg endt opp med å ikke få ferdig noe som helst! For gjennomføringevnen står som vanlig dessverre ikke i stil med antall pågående prosjekter. Jeg tar det likevel som et godt tegn på at kreativiteten er på vei tilbake etter en lengre periode med "kreativ-tørke". I den sammenheng er det kanskje tross alt ikke så galt med "noen få" garnnøster i sofaen likevel?

Modell og materialer
Design: eget design og mønster
Materialer: 1.5 m jeansstoff i 97 % bomull 3 % elastan, en liten rest i bomull til innerlommer
Fra lager: ja
Farge: Mørk blå denim
Kjøpt hos: Stoff og Stil, knapper på Lillestrøm sysenter
Tilbehør: 3 trykknapper, 1 usynlig glidelås i 35 cm, limstoff/vliseline til belegg i krage og front, ca 2,5 m krokelisse til pynt nederst på kjolen
Størrelse: S