28. april 2015

Ikke et nerdetreff, men et koftetreff

Det kan jo ikke bli helt galt når 200 damer (og en mann) med stor interesse for kofter møtes? Det at jeg har et lidenskapelig forhold til garn og tekstiler er ikke noe jeg alltid flagger like høyt, da jeg normalt ikke omgås andre som deler denne interessen. Strikking regnes dessverre heller ikke som viktig kompetanse eller noe som kan gi et karrière-boost i mitt miljø. Jeg har egentlig få venninner som strikker, det går mer i felles interesse for god mat og drikke, og litt for dyre sko. Så når jeg meldte meg inn i Koftegruppen på Facebook falt det ikke inn under kategorien som et mulig lunsj-tema med hverken kolleger eller venninner. Jeg ville jo ikke fremstå som helt nerd heller.
(Foto: Ole Jørgen Finnes, NRK)
Koftegruppen startet vel strengt tatt som en "nerdegruppe" på FB, med et veldig smalt interessefelt innenfor strikking, men interessen for kofter skulle vise seg å være enorm. Det tok ikke lang tid før gruppen hadde godt over 20 000 medlemmer, og i dag teller gruppen over 40 000 medlemmer. Nå kan det sies mye om grupper på FB, men denne gruppen har maktet det mange andre grupper ikke har klart: de har holdt den fri fra surmagede kommentarer og lite konstruktive diskusjonstråder. 
Vanja Blix Langsrud og Tone Loeng, arrangører av koftefesten 2015.
Men når så mange mennesker møtes over en felles interesse så hender det at det også kommer noe veldig bra ut av det. I dette tilfellet tidenes første strikketreff med kun kofter som tema. Tone Loeng og Vanja Blix Langsrud tok utfordringen, og allerede september 2014 var Koftefesten-2015 i Trondheim et faktum.
Setesdalskoftne, en av de tre koftene som fikk være med i en etterhvert ganske overfylt koffert.
Selv om jeg har hatt strikking som hobby hele livet, har jeg aldri prioritert å delta på strikketreff. Men den varslede koftefesten; den kunne jeg simpelthen ikke gå glipp av! Husbonden som kun har "liket" et bilde jeg har lagt ut noensinne på FB ymtet frempå at nerdefaktoren kanskje var litt i overkant. Men han så antageligvis også en mulighet til å slippe å vente på sin kone mens hun handlet garn og ønsket meg god tur til Trondheim. 
Skjønner fortsatt ikke helt hva som er problemet..?
Som nybegynner på strikketreff visste jeg lite om hva som kom til å vente meg annet enn at jeg ville treffe andre med minst en felles interesse. Arrangørene hadde lagt ned et imponerende stykke arbeid bak denne helgen, og kunne presentere et både interessant og hyggelig arrangement for 200 damer (og en mann). Faglige seminarer blandet med salgs-stands, her kunne du både lære om Selbustrikk og strikketradisjoner, kjøpe (strikke)bøker, eller stifte bekjentskap med et lite lokalt spinneri. - Akkurat det bekjentskapet ble litt dyrt.
Nybegynner tabbe på strikketreff: å reise med altfor liten koffert.
Stemningen var høy da tidenes første Koftetog gikk gjennom Trondheim sentrum. 200 damer og nå 3 menn hadde stilt opp i sine stasplagg. Mange hadde reist langt, noen helt fra Danmark, og de fleste hadde strikket seg ny kofte til denne anledningen. De som ikke hadde rukket å få ferdig koftestrikken sin fikk låne en av de som hadde med seg flere. Selv hadde jeg opprinnelig planlagt å ha med fire kofter, (frokost-kofte, opptogs-kofte, middags-kofte, etc.), men forkastet en for å få plass til mer garn. - Jeg ser at jeg burde ha tatt ut en kofte til for glidelåsen på kofferten sprakk opp på vei hjem. 
(Foto: Ole Jørgen Finnes, NRK)
Etter kofteopptoget opplevde Trondheims strikkebutikker antageligvis et av de større lørdags-rushene de har hatt noen sinne. For når 200 koftekledde damer som har spart penger i et halvt år for å dra på Koftetreff, ja da tømmes fort hyllene for ull. Det vil si, de fleste garnforretningene hadde forberedt seg godt som Strikke-bua, Husfliden og Jens Hoff. Jeg stiftet et litt dyrt bekjentskap med en av dem, men fikk i bytte favnen full av nøster i oransje og tomatrød Ask fra Hifa. - En byttehandel jeg ikke kan klage på.
Foto: Nina Granlund Sæther
Noe av det jeg satte mest pris ved å delta på koftetreffet var, foruten det å møte utrolig mange hyggelige mennesker, det å treffe andre strikkebloggere som jeg har fulgt med på i flere år. Det var også erfaringsutveksling på flere plan; alt fra strikketeknikker til deling av ideer. - Og: det er for eksempel helt normalt å Google strikkebutikker før man reiser på ferie, (om noen hadde lurt på det). Det er også helt normalt å bli litt blank i øynene i møte med myke fibre. Jeg fikk også erfare at strikking egentlig er en veldig sosial aktivitet. 
Det mangler hverken på garn eller inspirasjon etter en slik tur, mon tro hvor mange nye kofter vi får se i 2015?
Koftefesten 2016 er allerede planlangt og skal gå av stabelen i Mandal i samarbeid med Sjølingstad Uldvarefabrikk. Jeg har selvfølgelig satt av helgen, og har ikke helt overraskende en ny kofte på pinnene. Kanskje treffer jeg deg på neste koftetreff?  

Har du lyst til å lese litt mer om koftetreffet: 
Nrk Trøndelag: Sjekk ut dette koftetoget

13 kommentarer:

 1. Takk for sist :)
  Var veldig hyggelig å møte deg I virkligheten
  Koftefesten iMandal er notert og håper å få det til :) En av bakdelene med skiftjobbing er at man ikke alltid får vært med på ting I helgene ....
  Ha en fin uke, vi blogges :)

  SvarSlett
 2. Dette ser ut som et superkjekt arrangement! Gøy at det har fått slik fokus i media også :)

  SvarSlett
 3. Å, så morro at du fikk bli med på Koftetreffet Helle. Så fikk du vel fyllt på energi-kontoen din litt?
  Jeg så noen bilder på en annen blogg også. Ser veldig morro ut.
  Og jeg har jo nå vært med på endel Strikkefestivaler, da i DK, og vet hvor morro det er å treffe mange andre med samme interesse . Og treffe andre bloggere, man bare kjenner fra nettet.
  Det hadde vært morro å bli med på Koftetreffet i Mandal neste år.....får se om jeg får det til. Men som Sissel sier, vi som jobber skift, eller jeg som jobber helger, får det ikke alltid til å klaffe.
  Mulig jeg drar på en liten KBH tur i høst på et strikketreff der....om jeg får det til.
  Jeg var jo i Trondheim i juni i fjor, og besøkte de fleste av garnbutikkene der. Alltid morro å komme til en ny by med garnbutikker.
  Og neste gang må du vel ta en litt større koffert........eller så kan du kle på deg tre jakker over hverandre. Da blir det god plass i kofferten ;)
  Nå skal jeg strikke ferdig Mariusen!!!!!
  Klem

  SvarSlett
 4. Sikke et fantastisk arrangement, det ser flot ud med alle de mennesker i farverige kofter. Hvor var det godt du kom med og fik den oplevelse.
  Jeg møder også sjældent andre strikkere og bliver betragtet som lidt af en nørd, men de er jo derude, kan vi se.
  Jeg glæder mig til at se dit næste kofteprojekt.

  SvarSlett
 5. Ja, det var artig med Koftefest - dessverre rakk jeg ikke å snakke med alle. Jeg har vært på strikketreff før og har funnet ut at myk koffert med utvidelsesmulighet er tingen ;-)

  SvarSlett
 6. Lett å kjenne seg igjen i din beskrivelse. Det var ett flott gjennomført arrangement. Jeg fikk noen nye bekjentskaper, men det var mange jeg ikke fikk snakket med. Heldigvis kommer det fler anledninger :)

  SvarSlett
 7. Sikke et dejligt arrangement og hvor det er flot optog. Så mange flotte kofter på en gang.
  Hvilken slags garn er det, du har fyldt kufferten med?

  SvarSlett
 8. Ser ut som dere hadde det hyggelig! Så utrolig masse flotte kofter og se!

  SvarSlett
 9. He, he - sikken et flot optog - måske er nogle af indbyggerne i Trondheim blevet helt forskrækkede? ;-) At deltage i strikketræf af forskellig slags er da simpelthen bare det bedste - vi har jo en del i DK, men der må da også være mange i Norge - så mon ikke du er blevet bidt? :-). Næste gang skal jeg til Saltum Uldfestival og senere på året går turen til Fanø strikfestival - herligt :-) Rigtig god fornøjelse med den næste kofte :-)

  SvarSlett
 10. Kjempetrivelig med koftetreff. Og veldig trivelig å møte deg!

  SvarSlett
 11. Ha, ha - waiting for wife i yarn shop. Jeg var helt færdig af grin, da jeg så det billede. Altså - Helle. Den er god.

  Det er ivørigt første gang jeg ikke forstod noget som helst af din overskrift på indlægget. Jeg har nødt til at læse nærmere. LIdt forskel er der da på norsk og dansk.

  Sikken et fantastisk koftetræf. Imponerende med rækken af kvinder i hjemmestrikkede trøjer.

  Og det ser ud til at du fik med hjem til lidt flere trøjer :-)

  SvarSlett
 12. Så gøy at du var der!!! Må ha vært helt fantastisk!! Kanskje du kommer til Mandal neste vår???

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.