1. mars 2015

Kanel og alpakka

Det er heldigvis sjelden jeg må la strikkepinnene ligge i ro. Det har dermed ikke vært uten frustrasjon når en vond nakke og arm har påført meg en ufrivillig pause fra både pc, strikketøy og symaskin - for å nevne noe... En uvant situasjon da strikkepinnene stort sett har gått jevnt og trutt siden før jeg begynte på skolen. Jeg tilhører da også kanskje ikke helt overraskende den kategorien, (sikkert til flere læreres store frustrasjon), som strikket seg igjennom mer eller mindre hele skoletiden. Som kjent reiser jeg sjelden langt før strikketøyet er med, en liten togtur til Oslo er mer enn tilstrekkelig, og reise- og feriestrikk er et begrep som for lengst er innført i familien. Dette er et slikt prosjekt.

Jakke strikket i Melange fra Blue Sky Alpacas.
Jeg vil anta at «Kreativt» ikke var det første som slo deg når du så jakken. Mer basis-plagg, og jeg må gi deg rett i det. Enkle basisjakker er en av de tingene jeg tydeligvis aldri får nok av, og som jeg gjerne bruker til både skjørt, kjoler og bukser. Blant favorittene hører gjerne korte jakker som passer spesielt godt til skjørt, og med få detaljer. Mønsteret til jakken ble tegnet opp og regnet ut, og alt skulle dermed ligge godt til rette for reise-strikk...
Jeg synes det er en fin detalj med lange vrangborder på ermene. 
Modell og materialer
Et enkelt prosjekt passet godt som reise-strikk til storbyhelgen vår, (ikke for utfordrende). Jakken er strikket i en av yndlingsfargene, rust-oransje – eller som i dette tilfellet: Cinnamon/kanel. Garn fra Blue Sky Alpacas har rukket å bli en favoritt, og da i sær Melange. Jeg hadde spart lenge på ni eksklusive nøster i denne kvaliteten, som bare ventet på det rette prosjektet. Jeg visste at ni nøster kunne være litt i underkant av det jeg trengte til en jakke, så modellen måtte bli kort. Fletter og andre materialkrevende detaljer ble ganske opplagt valgt bort.
Øverst på ermene strikker jeg ofte de siste maskene 3 og 3 sammen for å lage en "bue" - holdning, så den sitter pent over skulderen.
Omstrikk
Selvfølgelig har jeg som alltid strikket noen av delene flere ganger. Et svært enkelt design er på igjen måte en garanti mot omstrikk. "På reise" medfører nemlig: opp og ned av strikkebagen – hvor langt var jeg kommet?/dårlig lys/trangt/trett, dårlig prøvelapp – om det i det hele tatt ble laget noen/tror ikke det?/hva var strikkefastheten? Men når garnet fortsatt ser like fint ut etter å ha blitt rukket opp for fjerde gang, da kvalifiserer det til et aldri så lite favorittstempel hos undertegnede. I tillegg til at det er mykt og godt å strikke med selvsagt…
Blomstene er brodert på med Mille Fleur sting, og med en Fransk knute i midten. 
Bare litt pynt…
Så var det det med å begrense seg da. Da jakken var ferdig var jeg nemlig godt fornøyd med det ferdige resultatet. Men uten lyst til å starte på noe nytt.. ? Jeg må medgi at det er en ganske uvant situasjon, men så har da også lysten til å være kreativ gått i kraftige bølgedaler det siste året. Så satt jeg da i sofaen med den ferdige jakken og måtte ha noe i hendene i det Arvingene skulle begynne på TV. Og resultatet, vel det ser dere her.
Fortsatt et basis-plagg? Den har i alle fall rukket å bli en favoritt. 
Resultatet
For å være sikker på å ha nok garn har jeg vært litt vel gjerrig på både størrelse og garn. Resultatet er at jakken er nesten i minste laget. Ermene er akkurat lange nok, og samtidig ser jeg at de er strikket såpass smale at ermehullet godt kunne vært lagt en cm lenger opp, fremfor å lage en lang ermekuppel som jeg nå gjorde. Det får nå være, for jeg stortrives med både modell og farge, og jakken er uansett størrelse allerede tatt bruk. Hjerteknappene er kanskje litt i søteste laget, men jeg syntes de fungerte som (nesten) den eneste pynten på en enkel modell. Ikke mindre er jeg glad knappene kom til nytte, da de har ligget på syrommet siden 2011 og ventet på det rette prosjektet.....
Å nyte nuet kan være både en kunst og luksus i våre dager. . 
Stillstand – i øyeblikket
I enkelte tilfeller kan stillstand være godt, og et uttrykk for at man er tilfreds. I følge legen og professoren i sosialmedisin; Per Fugeli, burde vi alle forsøke å være mer tilfreds med det vi har. «En god resept på et godt liv er å gi litt mer faen». Jeg tror han er inne på noe viktig, i en tid preget av status-jag, mobil-avhengighet og konstant higen etter noe nytt. Samtidig som vi risikerer å gå glipp av eller nyte og sette pris på det vi har oppnådd fordi vi ikke klarer å fange og nyte øyeblikket. Paradoksalt for det er frykten for å gå glipp av noe som gjør at vi går glipp av nuet. Vi lever tross alt i en tid hvor det er viktigere å fortelle om hvor vi er enn å være der.
Hvor mange ganger sjekker du mobilen i løpet av en dag?
Mobilen - det nye nikotinet
Jeg leste et sted at vi sjekker mobilen 150 ganger i løpet av et døgn. For de fleste av oss er det stort sett det lite av betydning som har skjedd siden sist vi sjekket. At en venninne har fullført en treningsøkt, eller bilde av middagen til en bekjent kvalifiserer neppe som den store begivenheten som det hadde vært noen krise å gå glipp av? Tristest av alt synes jeg det er når jeg ser par på date som er mer opptatt av hva som skjer på mobilen enn av hverandre.
Jeg leste nylig om en blogger som følte seg aller mest levende når hun kjente at mobilen durte i lommen.  Er det meg det er noe feil med som blir sliten av å skulle holde meg oppdatert, eller som synes at mye av det jeg "skal" holde meg oppdatert på virker fullstendig meningsløst?
En nylig publisert studie beskriver hvordan de undersøkte studenters avhengighet til mobilen og hvordan den påvirket konsentrasjonen. Separasjon fra denne medførte høyere puls og blodtrykk hos studentene, i tillegg presterte de dårligere på oppgaven de fikk. Enkelte sammenligner forholdet til mobilen vår med nikotinavhengighet. «Den sterkeste separasjons-angsten skyldes FOMO (fear of missing out). Dette er en sterk drivkraft for ekstrem bruk av smarttelefoner». (ref. E24)
Første gang min datter så en slik telefon undret hun seg stort over hvordan man kunne sende sms med den. Det er kanskje flere enn meg som husker hvordan vi strakk ledningen så langt det var mulig for å få litt privatliv når vi forsøkte å dele en hemmelighet med bestevenninnen.
Bevegelse - Mobilfri?
Blant en del ungdom er det nå blitt litt trendy å være mobil(telefon)fri eller ha en gammel «dum» mobil. Jeg synes det høres ut som en spennende trend. Mobil-kurver ved inngangsdøren (kurver hvor man legger igjen mobilen) er allerede innført i en del hjem. Kanskje vi kan komme dit at det er ukult å sitte opptatt med mobilen på forelesning, - eller i alle fall i middagsselskap eller på date! Vi er kanskje flere som burde spørre oss selv om hvor lenge klarer å være mobilfri?

Faktaboks
Design: eget
Materialer: 450 g Melange, Blue Sky Alpacas/50 g = 100 m/900m
Fra lager: ja
Farge: Cinnamon 804
Kjøpt hos: yarn.com
Pinner: 2,5 mm og 3 mm
Strikkefasthet: 20m = 10 cm på p 3 mm
Tilbehør: 8 knapper, litt garn til brodering
Størrelse: S

8 kommentarer:

 1. Kjære Helle
  Det var en flott, enkel modell du har strikket der. Og fargen er nydelig til deg. Og navnet på garnet også. Noen ganger kjøper jeg en farge som har navn, fordi jeg synes navnet er så nydelig til fargen. Hendte meg sist på Sommerfuglen, da jeg reiste ut derfra med etpar bunter SANGRIA , hi hi
  Jeg navngir garn med deres farge, når jeg er på jobb, og noen kunder ler. Men, som jeg forklarer, så er ikke RØD alltid rød, men kanskje noen ganger brent jord, eller murstein.
  Litt korte ermer gjør ingenting, for da kan man ha noen fine armbånd der, eller pulsvarmere.
  Jeg fikk ny mobil til jul, så Dinosaurusen er lagt bort. Men jeg bruker den nye som den gamle. Har faktisk fjernet e- Mail funksjonen, siden den pep i ett. Så for meg er det ingen problem.
  Ellers prøver jeg å nyte de små tingene. Og det er ikke sikkert det blir noe ferie i år heller. Jeg prøver å være med på litt mer, og nyte det til fulle. Ellers er det alltid koselig med et strikketøy, eller en god bok.
  Ønsker deg en fin uke, Helle.
  Klem

  SvarSlett
 2. Fine Helle i fin jakke ;o)
  Heldigvis kan vi ikke ha mobil på jobb, så dermed vet jeg at den har det helt fint uten meg i mange timer hver dag!Men er enig med deg at man kanskje bruker den mye til tider. Ha ei fin uke ;o)

  SvarSlett
 3. Den jakken ble flott til deg. Du er jo så nett og fin i deg selv. Fargen er perfekt til deg.
  Klem

  SvarSlett
 4. Vi beder også altid vores børn om ikke at have mobil fremme på bordet når vi spiser. Ellers er især Søren slem til at skulle svare på sms'er. Til en fødselsdag i december sad der en hel flok unge mennesker, som slet ikke snakkede sammen. De sad bare med hver deres model. Jamen helt ærligt.msynes kun det er godt hvis det bliver moderne at være mobilfri.....m(så,længe de stadig svarer når far eller mor ringer).

  Smuk,enkel trøje. De broderede blomster er rigtig fine, og gider den klassiske trøje et feminint look.

  SvarSlett
 5. Vi beder også altid vores børn om ikke at have mobil fremme på bordet når vi spiser. Ellers er især Søren slem til at skulle svare på sms'er. Til en fødselsdag i december sad der en hel flok unge mennesker, som slet ikke snakkede sammen. De sad bare med hver deres model. Jamen helt ærligt.msynes kun det er godt hvis det bliver moderne at være mobilfri.....m(så,længe de stadig svarer når far eller mor ringer).

  Smuk,enkel trøje. De broderede blomster er rigtig fine, og gider den klassiske trøje et feminint look.

  SvarSlett
 6. Der kommer heldigvis altid en mod-trend, når noget bliver for dumt ;-)

  Som i dog ser søde ud der i gyngestolen, du og den lille gravhund :-) Den jakke er blevet supersød og hjerteknapperne gør sig godt sammen med de små broderier. Det er en fantastisk farve til dig :-)

  SvarSlett
 7. Nydelig jakke i perfekt farge til deg! Kjempesøte broderier som gav jakken den lille spesielle prikken over i 'en :)

  SvarSlett
 8. Så nydelig jakke. Er det noen mulighet for å få kjøpt oppskriften selv om det er en stund siden denne ble publisert?

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.