1. februar 2015

Veldig veldig små sting, - og mye tålmodighet

Det er vel neppe bare meg som satt som klistret foran TV-en hver onsdag før jul og fulgte med på Det store symesterskapet. Selv om symaskinen på den tiden var både nedstøvet og nedpakket fulgte jeg spent med på hvilke utfordringer deltagerne skulle mestre. Og det på svært kort tid. Men ikke minst søkte jeg etter nyttige søm-tips, spesielt fra Tine Solheim, som villig delte sine søm-kunnskaper med seerne. Som de fleste andre hobby-syersker er jeg helt selvlært, og setter følgelig stor pris på råd og tips fra proffene.

Underkjole i eksklusive silke charmeuse
En av utfordringene jeg fulgte spesielt godt med på var den hvor de skulle sy en nattkjole av silke charmeuse, klippet på skrå. For de uinvidde er silke charmeuse et svært krevende stoff å arbeide med. Stoffet sklir og oppfører seg nesten som om det skulle vært levende! Jeg har sydd plagg i denne kvaliteten et par ganger tidligere og "svettet" godt over utfordringen begge gangene. Senest laget jeg en silkebluse i sommer av silke charmeuse. Kvaliteten, tyngden og stødigheten i stoffet kan også variere mye fra leverandør til leverandør.
Stroppene er vrangsydd før jeg vrengte og presset dem, og la dem med sømmen ut mot skulderen.
Inspirert av det store symesterskapet fant jeg ut ville sy meg en ny underkjole. Selvsagt klippet på skrå i silke charmeuse. Skulle det være så skulle det være! I stofflageret lå det nemlig en nydelig sjokoladebrun silke som bare hadde ventet på det rette prosjektet. Og her kom det. Men la meg si det med en gang: Jeg hadde neppe overlevd mer enn en episode i nevnte TV-serie da jeg aldri hadde klart å bli ferdig på normert tid. Jeg husker ikke hvor lang tid deltagerne fikk på denne oppgaven, men jeg hadde antageligvis trengt minst det dobbelte. Denne silken var også av det veldig levende slaget, noe jeg oppdaget før jeg satt saksen i det. Å nåle stoffet fast i et stødig underlag som f.eks. bomullslerret var et nyttig tips som jeg gjerne deler videre.
Nesten ferdig, men ikke helt fornøyd. - Selv om en underkjole som regel er usynlig behøver den jo ikke være kejdelig? 
Mønsteret hadde jeg tegnet selv. Det jeg imidlertid så var at når jeg skråklippet stoffet ble det såpass elastisk at jeg måtte det ta en del inn på vidden, ellers hadde underkjolen blitt alt for vid. Som underkjole bør den sitte relativt bra, ellers kan det bli synlige bulker under en tynn kjole. Sidesømmene sydde jeg med fransk søm. (Legg stoffet vrange mot vrange og sy først en søm ytterst i kanten. Vend stoffet rette mot rette og press. Sy en søm hvor kanten blir skjult i sømmen.) Å tråkle før man syr kan være en god idé, da selv tett med nåler ikke klarer å forhindre at materialet sklir.
Belegget ble klippet i 2 deler som jeg forsterket med en tynn vliseline og overlocket. Belegget foran dekker hele "blonde-delen". 
Jeg ønsket ikke en strikk i ryggen da den fort kan synes under en tynn kjole. Jeg laget derfor heller et belegg som jeg forsterket med tynn vliseline. Men når underkjolen var ferdig så savnet jeg som vanlig litt ekstra pynt...
Blonden kom i en stor del - ca 40 x 20 cm som måtte klippes opp og danderes på plagget.
Brun blonde er derimot ikke det enkleste å få tak i. Selv ikke på Lillestrøm Sysenter som har anseelige hyllemetre med blonder kunne de skilte med det store utvalget i brunt. Til slutt fant vi frem til en blonde av den typen man bruker på selskapkjoler. Den kommer i et stort stykke hvor du klipper den opp i biter og danderer den selv. Det ble danderinger i mange omganger før jeg kunne si meg fornøyd. Balansegangen mellom for mye og for lite kan være hårfin. Blonden ble så sydd forsiktig på for hånd før jeg festet den med maskinsøm.
Etter at blonden var ferdig dandert tråklet jeg den fast i underkjolen før jeg sydde den endelig fast med maskinsøm.
Resultatet
Alt i alt er jeg fornøyd og kanskje spesielt med at jeg ikke ga opp underveis, for det er et krevende materiale å arbeide med. Du skal være både tålmodig og nøye før du setter saks eller nål i silke charmeuse. Jeg skal derfor heller ikke legge skjul på at frustrasjonsnivået og temperaturen var tidvis svært høy på syrommet. Likevel så synes jeg at det er noe eget silke charmeuse, det er et både behagelig og elegant materiale som jeg ofte blir stående å "dra i" når jeg kommer over det. Og godt er det for jeg har faktisk fortsatt en del meter igjen av det i lageret. Hvordan det kom dit skal jeg fortelle om i et annet innlegg. Det handler om å gjøre mer av det man har lyst til.


Faktaboks
Design: eget
Materialer: 1,5 m silke charmeuse
Fra lager: ja
Farge: sjokoladebrun
Kjøpt hos: Silke /Mood Designer Fabrics i NYC, blonde /Lillestrøm Sysenter
Tilbehør: vliselin, blonde
Størrelse: S

4 kommentarer:

 1. Heisann Helle
  Det ble en skikkelig fin underkjole, selv med glidende silke, eller skal vi si Levende silke?
  Jeg kan jo ikke sy noe særlig, så jeg kan ikke forstå at du kan sy noe så fint, som passer kroppen etterpå.
  Jeg så noen få episoder av det store symesterskapet. Det var gøy. Og jeg heiet på hun som vant, faktisk.
  ( noen fortalte meg hvem som vant.......)
  Hele tiden tenkte jeg at " der skulle Helle vært med!" Jeg tror det er ny påmelding for en ny sesong nå..... ;)
  Eller går dagen i dag med til å samle energi for neste uke. Koser meg her hjemme med radio, kaffe , aviser og strikketøy. Til frokost bakte jeg Scones, så jeg har fått min dose med bakst i dag, hi hi......
  Håper du har det fint, og nyter tilværelsen med mye kreativitet.
  Klem

  SvarSlett
 2. Så veldig fin den ble, Helle :-) Og for en deilig farge :-)) Skulle gjerne sydd meg noe lignende - jeg har vært på utkikk etter nattkjole, men de jeg liker koster en formue.

  Ser at kommentaren min på det forrige innlegget ditt ikke har kommet med, og det er faktisk andre gang jeg skriver dette her også....hmmmm

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 3. Min kommentar røg også først ud! Mærkeligt - nå, men nu prøver jeg igen :-) Oj, oj Helle - den tålmodighed ville jeg aldrig have - jeg kan sagtens forestille mig, at temperaturen i og omkring kvinden i syrummet har været uhyrligt høj ;-) Men resultatet blev flot - som altid :-)

  SvarSlett
 4. Helt vanvittig flott!! Fine underkjoler er så vanskelig å få tak i. Så imponert over ditt talent!!!!

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.