22. februar 2014

En ren erstatning

Dette skjørtet er en ren erstatning for et 10-12 år? gammelt jeansskjørt. Skjørtet var selvfølgelig en favoritt, og har de siste årene blitt brukt til "spesielle" anledninger. Jeg har med andre ord måtte spare på det, som jeg også gjør med andre favorittplagg i garderoben. Originalen er av merket Katrine Uri. Jeg husker jeg måtte overtales til å kjøpe det, for det var ikke spesielt billig, og for min del veldig uvant i stilen. Frem til da hadde det vært lite rysjer, og en litt strammere stil som preget min garderobe.
jeansskjørt med rysjer, - det passer jo til alt!

Så skulle det altså vise seg at akkurat dette skjørtet ble begynnelsen på en ny og viktig inspirasjonskilde når jeg mange år senere for alvor dro frem symaskinene igjen. - Jeg sydde og strikket mye til barna når de var små, men hadde et lengre opphold fra både symaskin og strikkepinner mens jeg studerte ved siden av full jobb.
Et belegg er satt i linningen. Stretch gjør skjørtet behagelig ved bruk. 
Originalskjørtet var i utgangspunktet sydd for en (mye) høyere person enn mine høydecentimetere. Jeg hadde for å bøte på det lagt opp skjørtet så godt jeg kunne via linningen for å slippe å sprette opp alle rysjene.Det var en nesten vellykket operasjon. Vellykket i det henseende at resultatet så bra ut, men det kunne godt ha vært lagt opp noen ytterligere cm. Noe som ikke lot seg gjøre uten å smalne inn hele skjørtet, med påfølgende oppspretting av rysjekantene. Skjørtet forble derfor 3-4 cm for langt. Det hindret likevel ikke at det fikk sin ubestridte plass blant favorittene i klesskapet.
Merking på kanten før jeg setter på rysjene.
Stoffet ble innkjøpt på Stoff og Stil i Oslo. Jeg har blandede erfaringer fra stoffkvalitetene herfra, men jeansstoffene har jeg veldig god erfaring med. Flere farger, stretch i de fleste kvaliteter og fargen holder godt!
Rysjene rynkes før de settes på skjørtet. Syes på med ekstra sterk tråd for effektens skyld.
Det er egentlig ikke så mye å si om selve tilvirkningen av skjørtet, da det er en enkel modell å sy. Skjørtet er klippet i 2 deler med innsnitt både foran og bak. I linningen er det lagt et belegg hvor jeg satte på en ekstra knapp på innsiden. - Det gjør det enklere å dra opp glidelåsen når skjørtet allerede sitter fast oppe i livet. Skjørtet er ikke foret, da det syntes unødvendig på et jeansskjørt.
En knapp og hempe på innsiden er praktisk.
Resultatet
Det blir forhåpentligvis etterhvert en god, om ikke fullverdig erstatning for det gamle. Det hører nemlig med til historien at originalskjørtet ble kjøpt i butikken til en venninne som gikk bort for noen år siden. Skjørtet forbindes dermed med henne, og blir neppe kastet selv om det ikke lenger er til bruk. - Det nye er allerede testet, og er godkjent for både komfort og passform. Det er i alle fall et skritt i riktig retning.
Skjørtet er mer eller mindre likt foran og bak. Kun lengde og dybde på innsnittene angir for- og bakside.
OL-strikk
Midt i disse OL-tider har jeg nesten pådratt meg senebetennelse pga strikking. Ikke at jeg følger så mye med på hva som skjer, jeg er godt tilfreds med en oppdatering om kvelden. - Dessuten har jeg dårlig erfaring med kombinasjonen av spennende innspurter og strikking! Under VM i Oslo måtte jeg strikke det samme ermet 4 ganger.... Men så har dagene på jobb vært uventet travle og lange i vinterferieuken. Alt jeg har hatt noe ork til mens et eller annet "OL-kveld" på har summet i bakgrunnen, har vært å gjøre noen beroligende øvelser med å flytte masker fra en pinne til en annen. Spesielt fort går det ikke, når man sovner på sofaen hver kveld, men i går kunne jeg legge opp masker til det siste erme på Fana-boleroen.
Det går ikke så fort, men det går i alle fall fremover.
Om silkekjolen ble brukt forrige helg?
Ja den gjorde det. Mens jeg dro frem flere alternativer fra klesskapet kommenterte husbonden at den jeg hadde på meg var veldig fin.... - Nå kan hans anbefaling om valg av kjole henge sammen med at vi på dette tidspunktet burde ha sittet i bilen for 15 minutter siden. - Det var forøvrig boleroen som høstet flest kommentarer den kvelden -  fra andre strikkeinteresserte. Og hyggelig ble det jo. Hyggelig selskap har en tendens til å bli det, silkekjole eller ikke.

Faktaboks 
Design: kopi av favorittskjørt
Materialer: 1 m elastisk jeansstoff
Fra lager: ja
Farge: blå
Kjøpt hos: Stoff og Stil i Oslo
Tilbehør: 1 stk 25 cm glidelås
Størrelse: S

14 kommentarer:

 1. Skjørtet ble jo kjempefint, så flink du er!

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Flott skjørt og det er jo veldig anvendelig!!! Skjønner godt du vil spare på originalen - en sterk historie. Godt du hadde det kjekt i selskap!!!

  SvarSlett
 4. Fantastisk fint skjørt! :)
  Jeg hadde to jeansskjørt i mange år som var absolutt skjørtefavoritt. Det ene hadde en slags rysjekappe. Etter fylte førti, ble kroppen plutselig et par størrelser større. Løsningen ble å sy de to skjørtene sammen.
  Ellen :)

  SvarSlett
 5. Så fint jeansskjørt du har sydd. Med det gamle som mal, med en spesiell historie bak seg. Med rusjekanter nederst ble det veldig spesiellt.
  Et jeansskjørt i garderoben er egentlig et must.
  Jeg hadde et sort, ettersittende jeansskjørt for mange år siden, i strech , med splitt i siden. Jeg elsket det skjørtet, og fikk mye skryt for det. Som en kunde sa til meg, det fremhevet de kvinnelige formene. Og da brukte jeg det enda mer. Det fikk enda en verdi.
  Etter noen år, ble det byttet ut med et kortere et, som jeg fremdeles har.

  Du er så heldig som kan sy. Og du syr de flotteste ting, Helle.
  Så morro at du fikk skryt for boleroen din på festen,jeg regner med at du var festene midtpunkt, med det lekreste tøyet ;)

  Etter jobb i dag, dro jeg på cafe med en venninne. Og nå skal det strikkes og nytes i sofakroken resten av kvelden......helt til jeg sovner.
  God helg! Klem

  SvarSlett
 6. Ikke sort skjørt, med SIDT!!! Trykkleif .......

  SvarSlett
 7. Så flott det ble! Enkelt men likevel spesielt, og så passer det til alt. Og nydelige farger i den nye boleroen også :)

  SvarSlett
 8. Hvor er det blevet flot og meget anderledes med "rusjekanter" - kan altså ikke lige nu huske, hvad sådan nogle hedder på dansk :-) Kan godt forstå, det ikke helt måler sig med det gamle, der jo åbenbart bliver liggende i skabet på grund af historien.
  Jeg kan godt forstå din Fana-bolero fik masser af omtale, for den er altså også helt utrolig fin. Og nu er du allerede næsten færdig med en ny - det kan trods alt ikke være meget, du sover i sofaen ;-)
  OL? Hvad er det? ;-)

  SvarSlett
 9. For et nydelig skjørt! Og boleroen er som prikken over i-en! :-D

  Jeg strikker selv en slik bolero, men trenger et par strikketeknisk råd, som jeg håper du/dere kanskje kan hjelpe med!? Jeg sliter nemlig med å få fellingene på forstykkene pene. Er det best å felle fra forsiden eller baksiden, og skal jeg beregne noen kantmasker i hvert forstykke?
  I tillegg sliter jeg med at maskene i begynnelsen og slutten av hver omgang blir faste. Igjen, skal jeg legge inn noen kantmasker, og skal de da strikkes rett eller vrang i slutten av hver omgang og deretter bare løftes av i starten av hver omgang?

  Håper på noen gode tips og råd. :-)

  Hilsen en uerfaren strikker.

  SvarSlett
 10. Hei Stine

  Jeg svarer deg her da jeg ikke kan se at du har en blogg?

  Jeg vet ikke om du strikket Fana-boleroen? Jeg ville uansett foretrukket å felle fra forsiden. I det mønsteret jeg benytter er det lagt opp til at du skal felle innenfor 2. kantmaske. Den ytterste, første og siste m, kantmasken pleier jeg å strikke rett på alle omgangene.

  Jeg håper det var litt oppklarende.

  Hilsen Helle

  SvarSlett
 11. Heia :-) Så artig at du fikk til å lage et skjørt som erstatning for skjørtet ditt :-)) Kjolen i forrige innlegg ble veldig fin, og stilig til boleroen ;-) Her er det veldig lite kreativt som skjer for tida - det går mest i å finne kreative nynorske formuleringer ifht en oppgave om norrøn litteratur :-)

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 12. Favorittplagg er vanskelig! Skal man bruke dem til de er utslitt, eller skal de brukes ved spesielle anledninger? Min 50-års "krise" er relatert til akkurat dette.. Så æ e begynt å bruke ALT som har hengt i skapet, ingenting blir spart på lenger..
  Du derimot er så flink at du ikke bare tenker å lage ny variant, du gjør det! Med strålende resultat!! Og boleroene..kan ikke annet enn å si wow!!

  SvarSlett
 13. Takk! Jeg la bort boleroen etter at jeg måtte rekke delvis opp igjen. Men nå skal jeg gjøre et nytt forsøk. :-)

  SvarSlett
 14. Deilig å kunne kopiere favorittplagg! Jeg har gjort det med ett og annet kjøpeplagg - mest t-skjorter og sånt, men faktisk har jeg sprettet opp en kåpe en gang og sydd en ny med den som mønster. Veldig kjekt!

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.