8. februar 2014

Bolero inspirert fritt etter Fana

Om dette hadde vært en bil ville man antageligvis si at den var "pimpet". Det vil si stæsjet etter alle kunstens regler. Så mye pynt at det faktisk tok like lang å brodere, sy på knapper og hekle kanter som det tok å strikke selve boleroen. - Men så var det også all pynten på jakken som gjorde at jeg falt for den i utgangspunktet. - Nettopp muligheten for å kunne velge og vrake i border, blomster og annet stæsj, gjorde at jeg enkelt så muligheten for å kunne gjøre den personlig.
Bolero inspirert av Fana. (Stoffet inni er nettopp det, bare stoff ingen ny kjole). :)
Og personlig har den jo blitt. I alle fall oransje! Garnet hadde jeg med hjem fra NYC i fjor, uten en konkret plan for hva det kunne bli. I butikken hadde de nemlig kun 4 nøster med herligheten, noe som gjorde at valgmulighetene var en smule begrenset. små-strikk som hals og lue hadde blitt vurdert uten at begeistringen tok overhånd. Løsningen kom med boken Lekre masker og lekne sting. En førjulspresang til meg selv, en skikkelig "inspirasjonsbombe" samlet mellom to permer.
Boken kjøpte jeg på Ark.no
Boleroen inspirert fritt etter Fana ble raskt favoritten, og dermed var det klart hvilket formål det oransje silke/alpakka garnet var innkjøpt for. Strikkefastheten stemte også, så en bedre match kunne man nesten ikke bedt om. I boken er det foreslått å benytte Sandnes alpakka til denne modellen. Til alt "hell" hadde jeg påbegynt en genser i denne kvaliteten for en evighet siden, som nå kom til nytte igjen da det ble hentet frem fra UFO-lageret. - Ikke så ofte jeg synes det gir en god følelse å rekke opp strikketøy, men denne gangen var det faktisk helt ok.
Mye detaljer på jakken, men absolutt verdt jobben!
Jeg erfarte at det å lese igjennom stort sett hele mønsteret før jeg hadde satt i gang hadde vært en fordel. - (Noe jeg ikke gjorde). Det medførte noe omstrikk, men ikke de største fadesene. Egentlig var dette et rimelig lettstrikket prosjekt, - bortsett fra ermene. Jeg er ikke så glad i å strikke med ermepinner, men rundpinne på 30 cm får jeg kramper i fingrene av. Magic loop forsøkte jeg meg også på, uten at det var noen større suksess, men likevel det jeg tilslutt endte opp med.
Et hjerte er brodert på ryggen. En av mine favoritt-detaljer. 
Ermene
Fellingen til ermekuppelen stemte ikke overens med kart og terreng. Ermekuppelen endte jeg opp med å strikke 3 ganger før jeg fikk det til å stemme overens. Her kan jeg fortsatt ikke se hvordan mønsteret kan stemme når jeg teller antall omganger med felling sammenlignet med mål på ermehule. Ermekuppelen ble rett og slett for liten. Sånn i ettertid ville jeg ha gjort en kombinasjon av å felle av til ermer litt høyere opp enn det som er angitt i mønsteret, kombinert med å justere litt på fellingen av ermekuppelen.
Dekoreringen tok mye tid. Valg av farger krevde også en del tenkearbeid. 
Dekoreringen var som tidligere beskrevet en stor jobb. Mye større enn hva jeg hadde trodd på forhånd. Bordering, hekling av kanter m.m.var en ting, en annen ting var hvor mye tid jeg brukte på å finne de rette fargene, og plasseringen av disse. Først hadde jeg tenkt å kombinere med mørkebrunt, og en litt mørkere oransje. Dette ble imidlertid litt for skarpt til resten av boleroen. Jeg endte dermed opp med ton i ton, blank litt rødere oransje og gull som dekor på jakken.På ermene hadde jeg planlagt broderier, men tvilte meg frem til knapper etterhvert som arbeidet skred frem.
Blomstene fra borden nederst er hentet opp som pynt foran på jakken. Jakken lukkes med en nål
Resultatet
Fornøyd? Absolutt! Det eneste jeg har å utsette på resultatet er fellingen til ermene som jeg gjerne skulle lagt et par cm høyere opp. Å rekke opp et ferdig arbeid (etter at hjerte var brodert på ryggen) var likevel uaktuelt. Og jakken er mer enn brukbar. Sånn sett er det nok kun jeg som ser dette som en feil på plagget. Så morsom var den å lage at jeg faktisk har startet på nr. 2. Og hold dere fast. Den blir hverken brun eller oransje, men blå....
En uvant arbeidsfarge, men jeg nyter foreløpig arbeidet, og gleder meg til stasjingen.
Stille?
At det har vært stille på bloggen er ikke ensbetydene med at det har vært lite kreativitet andre steder. Forrige helg ble tilbragt på male- og tegnekurs, hvor jeg lærte om grunnleggende maleteknikker, farger, strukturer og flater. Tror jeg var en av deltagerne som brukte mest maling på meg selv. (Fatter ikke hvorfor, men av en eller annen grunn ender jeg alltid opp med mye maling i ansiktet...) Men gøy og lærerikt var det!
Ender sjelden tomhendt opp etter besøk på City Sycenter og Uldstedet. 
Jobben har også brakt meg til både København og Stockholm de siste ukene. I Kongens by hadde jeg et senere fly enn mitt reisefølge, og benyttet selvfølgelig muligheten for en snarvisitt innom City Sycenter. Det første jeg ble møtt med var: Og hvor er så datteren? Hyggelig å bli gjenkjent er i alle fall, og jeg slapp også å forlate butikken tomhendt. Uldstedet fant jeg takket være Sylvias informasjon om at den ikke var nedlagt, bare flyttet. Nye flotte og lyse lokaler bare noen få kvartaler unna. Og selvsagt fortsatt med et spennende utvalg.
Ikke så lett å se ut fra bildet, men silken skjærer i brunt og sort. - Fin til jakken er den også....
I Stockholm var det tid for Speed-Shopping. Dvs at jeg hadde 10- max 15 min på å finne det jeg skulle. Heldigvis hadde jeg en klar formening om hva jeg var ute etter. Et 40-årslag har nemlig inspirert meg til å sy en ny fest-kjole. Den lille brune jeg laget er flott, men her har jeg sjansen til å kjøre litt mer glam. Silke er følgelig foretrukket fremfor ull til en slik anledning. Som en jakthund med los fant jeg frem til akkurat den silken jeg var på jakt etter hos Siden Carlsson på rekord-tid. En nydelig dupionsilke som skjærer i brunt og sort. Skisser for kjolen er allerede laget, - nå står det kun på tiden om den blir ferdig i tide til den store dagen.... Og ja, jeg rakk både toget og flyet mitt.
Boleroen fungerte også fint til den "lille brune".
Nedleggelsen av Dale
Nyheten om nedleggelsen av produksjonen hos Dalegarn etter oppkjøpet fra Gjestlal gjør meg både skuffet og lei! Å legge produksjonen ut av landet og kutte ut bruk av norsk ull i deres produkter er ikke en god nyhet. Det gjør meg trist på vegne av både norsk industri, norsk kulturarv og som strikker. Dale er desidert en av mine foretrukne norske garnleverandører. Jeg har ikke svaret på hvordan vi som forbrukere kan stoppe eiere som bare ser hindringer og ikke muligheter for å drive grønt og med norske ressurser! Om noen har gode ideer eller kjenner til initiativ, del dem gjerne. Jeg har nemlig en følelse av at jeg ikke er alene om å være skuffet.

Faktaboks 
Design: Bolero Fritt etter Fana, fra boken: Lekre masker og lekne sting
Materialer:
Til Bolero: 200 g/534 m Alpaca silk/ Blue Sky Alpacas 50 g = 133,5 m
og 150 g/330 m Sandnes alpakka 50 g =110 m
Til kanter og brodering: Cotton Vicose, Alpaca silk beige, Gull Fasan fra Dale
Fra lager: ja
Farge: Blue Sky Alpacas Oransje no 147, og Sandnes alpakka Naturhvit no 1012
Kjøpt hos: Purl Soho, i NYC og Strømmen Husflid
Tilbehør: 1 nål til lukning
Størrelse: S

17 kommentarer:

 1. Boleroen ble kjempefin! Kjøpte boka jeg også pga denne boleroen, og etter å ha sett din må jeg komme i gang! Takk for inspirasjon!

  SvarSlett
 2. Boleroen er lekker. Jeg lurer litt på å strikke en i grønt og hvitt. Garnet venter i "lageret".
  Det med Dale er som du sier kjempeleit og frustrerende :( Og hva kan vi gjøre? Jeg strikker og strikker, mest med norsk garn, men det hjelper ikke. Håper de resterende norske garnprodusentene ikke må gå den samme veien.

  SvarSlett
 3. Fantastisk flott bolero med så mange fine detaljer.
  Jeg skal på kurs i morra i magic loop og er spent på om det er noe for meg
  Ha en super helg!
  Ellen :)

  SvarSlett
 4. Boleroen er fantastisk flott Helle. Og for en stor fordel å kunne sy når man strikker den!!!
  Ja, det er trist når tradisjonsrike garnprodusenter flagger ut. Norge er et høykostland, og eiere av bedrifter skal ha ut mer og mer fortjeneste.
  Det er nok kun en liten del av forklaringen. Men våre norske garnprodusenter har et stort potensiale når det gjelder internet og utadrettet virksomhet. Gjennomgående dårlige og lite brukervennlige nettsider - lite tilstede på Ravelry og de har ikke gode nettbutikker om de har noen. De tenker heller ikke på at veldig mange etterspør engelske oversettelser av mønstre (også en inntekt). Min opplevelse er at man har valgt å la alt flyte som det alltid har gjort med noen få justeringer, mens verden og strikkere har gått videre både når det gjelder design og internett. Det handler også om at selgere av garn kun tar inn noen av fargene i garntypene. Det irriterer når man ønsker andre farger av nettopp ett merke og de kun har valgt å ta inn noen få farger. Og service er jo knallviktig også!!! Noen er gode på det - andre ikke. Om garnprodusentene skylder på oss kunder, og at vi ikke handler nok av varene deres, har de skutt seg selv i foten... For å oppsummere tror jeg ikke garnprodusenter lengre kan drive på gamlemåten - akkurat som alle andre innen norsk næringsliv. De må ut av kontorene og inn på internett med full styrke. Tror nå jeg.. Huff, dette ble langt Helle...

  SvarSlett
 5. Heisann
  Noe så flott! Og det morsomme er at i går hadde jeg en kunde, som kom med et bilde og oppskriften, på nettopp denne jakken her. Hun lurte på garnet som ble brukt. Vi har jo ikke Sandnes garn.....tror det var det hun nevnte! men vi har sølv og gullgarn fra Rauma.
  Som jeg sa til henne, så må du bruke din fantasi og evner, til å lage den personlig. Man trenger ikke gjøre det helt likt.
  Ang garnleverandørene i Norge, så ble først DSA kjøpt opp av Gjestdal for et år siden. Da tenkte jeg at, nei, da må ikke luxusgarnet ende på europris ( der selges jo Gjestdalgarn)
  Nå er også Dale kjøpt opp, og Svarta Fåret.
  Det er slikt som skjer når noen blir for store. Det blir upersonlig og for stort. MEN ingen er så veldig glade i forandring. Kanskje det blir bedre? Hvem vet?
  Har du prøvd raumagarn? Vi selger det i butikken, og særlig er Finull et godt garn, synes jeg. Men så er de dønn kjedelige på mønster, sukk.
  Så fint at du husket på det jeg sa om ullstedet i KBH. Heldige deg som kom deg dit på jobbtur....... jeg skal dit om 4 mnd på strikketur. Det er min gulrot fremover.
  Ønsker deg en riktig fin og kreativ helg.
  Klem

  SvarSlett
 6. Your bolero is absolutely gorgeous as well as your little brown dress!

  SvarSlett
 7. Det var en kjempelekker bolero, i dine farger og med akkurat passe stæsj :) Flink du!

  SvarSlett
 8. Kjempefin! Kunne ønske jeg hadde en kropp som passer til bolero. Da skulle jeg strikket en! Enig med deg om Dale. Vi ønsker oss norsk garn.

  SvarSlett
 9. Den er jo bare helt fantastisk! For et arbeid og at du har mot til å starte en til, imponerende! Ha en flott søndag hos deg1

  SvarSlett
 10. Hvor har du lavet meget fint, siden jeg var her sidst, men dette er lige godt den fineste bolero, jeg nogensinde har set :-) Helt fantastisk detalje med hjertet bagpå - jeg kan godt forstå, du er tilfreds :-)

  Bloggen må hvile, når mere vigtige ting trænger sig på - jeg er nu glad for at være tilbage og se alle de flotte ting, der bliver lavet :-)

  SvarSlett
 11. Boleroen er utrolig flot, sikke en fin finish den har. Det gør en kæmpe forskel.
  Og så vil du lave en mere i blå - jeg tabte lige underkæben, men er ikke i tvivl om, at den blå bliver så smuk til dit røde hår.

  Er også chokeret over dale garns ophør, dem vil vi savne, jeg har været meget glad for deres garn og opskrifter.

  SvarSlett
 12. Boleroen er utrolig flot, sikke en fin finish den har. Det gør en kæmpe forskel.
  Og så vil du lave en mere i blå - jeg tabte lige underkæben, men er ikke i tvivl om, at den blå bliver så smuk til dit røde hår.

  Er også chokeret over dale garns ophør, dem vil vi savne, jeg har været meget glad for deres garn og opskrifter.

  SvarSlett
 13. Gratulerer med dagen til deg også, søte Helle :-)

  Her laga litjtupp middag, og sannelig laga hun ei kake til meg også :-D

  Boleroen ble rålekker :-)) Jeg har sett på den jeg også, men er ikke så sikker på at den blir så nett på meg....Syns det er råtøft at det går an å leke litt med tradisjonene ;-)

  Gleder meg til å se kjolen din!

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 14. Superlekker! Og flotte løsninger med knapper og broderier! Jeg har hatt Setesdalvarianten i strikkekøen lenge, men klarer ikke å bestemme farge. Det blir uansett raglanfelling, siden jeg også har hørt (og sett) at det er problemer med skuldrene på disse.

  SvarSlett
 15. Hvor er det en fin lille bolero, du har strikket. Jeg har haft kik på bogen, men ikke købt den. Fana-mønstret er det mønster, som jeg synes bedst om blandt alle jeres norske striktrøjer.

  SvarSlett
 16. Nydelig er boleroen du har strikket, jeg har lånt boka på biblioteket alt etpar ganger og koser meg med bildene. Det er en stjernebolero i sauesvart og hvit med røde-rosa-grønne pynting som er min favoritt.

  SvarSlett
 17. Så lekker den ble i dine farger! Og akkurat passe pimpa, kjempefin :-)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.