18. januar 2014

Still – fremdeles favoritt

Still fra Kim Hargreaves har vært en favoritt lenge. Jeg vet derfor egentlig ikke hvorfor den ikke har kommet på pinnene før. Mulig jeg har ventet på det rette garnet? Det fant jeg i så fall i København før jul. En kvalitet i silke og ull fra Onion. En ukjent kvalitet og leverandør for meg, men fargen var uimotståelig. Kanskje ikke veldig overraskende at den var oransje.
Still fra Kim Hargreaves. 
Det er sjelden jeg har en så klar formening om hva jeg skal strikke når jeg kjøper garn som jeg hadde denne gangen. Når det gjelder garnkjøp er jeg dessverre mye mindre disiplinert enn hva jeg har lært meg å være når jeg drar med meg tekstiler hjem. Når jeg kjøper tekstiler er det heldigvis langt sjeldnere at jeg kjøper med meg noe uten å ha en idé om hva det skal bli. Om det stemmer med det endelige resultatet er en helt annen sak. Men de gangene jeg ikke har en plan, har stoffene en lei tendens til å ende opp som lagerfyll. Lekkert lagerfyll, men like fullt lagerfyll. - Og det har jeg som kjent nok av.
Halsen et av de designelementene jeg setter mest pris på.
Dette var et av de prosjektene som nesten var litt kjedelig å strikke. For selv om jeg måtte regne om mønsteret til en ny strikkefasthet bød det på få utfordringer. Annet enn at det tok litt lang tid... Den eneste endringen jeg gjorde i forhold til mønsteret var at jeg gjorde den litt kortere fra livet og opp,
og i selve livet. Jeg har erfart at oppskriftene til Kim Hargreaves gjennomgående blir litt for lange for meg, de er med andre ord utviklet for kvinner som er litt lengre enn 158 cm. Så dette blir antageligvis en fast justering på hennes mønstre heretter.
Genseren er strikket litt kortere i livet. 
Resultatet
Jeg er fornøyd. Det er tross alt en grunn for at prosjektet har stått på ønskelisten i lengre tid. Jeg synes
den er feminin og enkel i snittet. Jeg liker halsen spesielt godt, men også detaljen med de litt puffede ermene ved mansjettene. Garnet ser ut til å holde fasongen godt. Genseren ble tatt i bruk i det de siste stingene var festet, og har allerede rukket å bli en stor favoritt. Garnet ser ut til å holde hva det lover i forhold til å holde fasongen, så dette fordrer til gjenkjøp.
En liten "selfie", i mangel av fotograf-hjelp.
Tilbake til utgangspunktet
Jeg har sikkert fortalt det tidligere, om hvordan spørsmålet, "hva du ønsket å bli når du var 19 år", ble stilt over bordet, og de reaksjonene det vakte. Vi som satt rundt bordet var alle 40+, og måtte alle som en medgi at livet ikke hadde tatt den veien man hadde trodd når man sto ved startstreken. Det er en scene i flmen "mitt Afrika", fra Karen Blixens liv som i sin tid gjorde et sterkt inntrykk på meg. Mens Karen B. (i Meryl Streeps skikkelse) tegner en stork og forteller om livets gang: fra man starter, utforsker, roter det litt til?, søker og til slutt ender der man startet; tilbake ved utgangspunktet.
Stork, lånt fra nettet.
Jeg synes det var en interessant betraktning av livet. Kanskje fordi jeg opplever at desto eldre jeg blir, desto mer søker jeg tilbake mot det samme jeg ønsket som ungdom. Før livet slo til! Etter et par avslag på kunstskoler mistet jeg etter hvert troen og selvtilliten på min egen kreativitet, og ble "voksen". Familie, lån og "ordentlig" jobb og alt det der. Heldigvis blir man litt mer robust med alderen og lærer at det å være sårbar er en del av livet. Hvor skuffelser og avslag er en del av læringen. - Men om vi aldri tør å utfordre oss selv, eller stille oss sårbare, hvor kjedelig blir ikke da livet?
Faste følgesvenner fremover?
En av de erfaringene jeg har, er hvor lite hensiktsmessig det er å ta alle bekymringer på forskudd. Det er nemlig sjelden du dør av det! Hva med om vi heller velger å takle situasjonen med humor? Hva om vi gjør det vi vil med en gang, uten å vente på lov eller de rette omstendighetene? Rett og slett slippe kontrollen og bare hoppe i det? Og kanskje viktigst av alt, huske at vi er gode nok som vi er. Eller som Brené Brown sier: I'm imperfect and that's enough! (5 dager igjen til kursstart.)

Faktaboks 
Design: Kim Hargreaves, Still.
Materialer: 350 g/945 m Onion Tussah silk, 34 % silke, 66 % ull/50 g = ca 135 m
Fra lager: nja
Farge: oransje
Kjøpt hos: City Sycenter i København
Pinner: 3 og 3,5 mm
Strikkefasthet: 22 m = 10 cm
Størrelse: S