18. januar 2014

Still – fremdeles favoritt

Still fra Kim Hargreaves har vært en favoritt lenge. Jeg vet derfor egentlig ikke hvorfor den ikke har kommet på pinnene før. Mulig jeg har ventet på det rette garnet? Det fant jeg i så fall i København før jul. En kvalitet i silke og ull fra Onion. En ukjent kvalitet og leverandør for meg, men fargen var uimotståelig. Kanskje ikke veldig overraskende at den var oransje.
Still fra Kim Hargreaves. 
Det er sjelden jeg har en så klar formening om hva jeg skal strikke når jeg kjøper garn som jeg hadde denne gangen. Når det gjelder garnkjøp er jeg dessverre mye mindre disiplinert enn hva jeg har lært meg å være når jeg drar med meg tekstiler hjem. Når jeg kjøper tekstiler er det heldigvis langt sjeldnere at jeg kjøper med meg noe uten å ha en idé om hva det skal bli. Om det stemmer med det endelige resultatet er en helt annen sak. Men de gangene jeg ikke har en plan, har stoffene en lei tendens til å ende opp som lagerfyll. Lekkert lagerfyll, men like fullt lagerfyll. - Og det har jeg som kjent nok av.
Halsen et av de designelementene jeg setter mest pris på.
Dette var et av de prosjektene som nesten var litt kjedelig å strikke. For selv om jeg måtte regne om mønsteret til en ny strikkefasthet bød det på få utfordringer. Annet enn at det tok litt lang tid... Den eneste endringen jeg gjorde i forhold til mønsteret var at jeg gjorde den litt kortere fra livet og opp,
og i selve livet. Jeg har erfart at oppskriftene til Kim Hargreaves gjennomgående blir litt for lange for meg, de er med andre ord utviklet for kvinner som er litt lengre enn 158 cm. Så dette blir antageligvis en fast justering på hennes mønstre heretter.
Genseren er strikket litt kortere i livet. 
Resultatet
Jeg er fornøyd. Det er tross alt en grunn for at prosjektet har stått på ønskelisten i lengre tid. Jeg synes
den er feminin og enkel i snittet. Jeg liker halsen spesielt godt, men også detaljen med de litt puffede ermene ved mansjettene. Garnet ser ut til å holde fasongen godt. Genseren ble tatt i bruk i det de siste stingene var festet, og har allerede rukket å bli en stor favoritt. Garnet ser ut til å holde hva det lover i forhold til å holde fasongen, så dette fordrer til gjenkjøp.
En liten "selfie", i mangel av fotograf-hjelp.
Tilbake til utgangspunktet
Jeg har sikkert fortalt det tidligere, om hvordan spørsmålet, "hva du ønsket å bli når du var 19 år", ble stilt over bordet, og de reaksjonene det vakte. Vi som satt rundt bordet var alle 40+, og måtte alle som en medgi at livet ikke hadde tatt den veien man hadde trodd når man sto ved startstreken. Det er en scene i flmen "mitt Afrika", fra Karen Blixens liv som i sin tid gjorde et sterkt inntrykk på meg. Mens Karen B. (i Meryl Streeps skikkelse) tegner en stork og forteller om livets gang: fra man starter, utforsker, roter det litt til?, søker og til slutt ender der man startet; tilbake ved utgangspunktet.
Stork, lånt fra nettet.
Jeg synes det var en interessant betraktning av livet. Kanskje fordi jeg opplever at desto eldre jeg blir, desto mer søker jeg tilbake mot det samme jeg ønsket som ungdom. Før livet slo til! Etter et par avslag på kunstskoler mistet jeg etter hvert troen og selvtilliten på min egen kreativitet, og ble "voksen". Familie, lån og "ordentlig" jobb og alt det der. Heldigvis blir man litt mer robust med alderen og lærer at det å være sårbar er en del av livet. Hvor skuffelser og avslag er en del av læringen. - Men om vi aldri tør å utfordre oss selv, eller stille oss sårbare, hvor kjedelig blir ikke da livet?
Faste følgesvenner fremover?
En av de erfaringene jeg har, er hvor lite hensiktsmessig det er å ta alle bekymringer på forskudd. Det er nemlig sjelden du dør av det! Hva med om vi heller velger å takle situasjonen med humor? Hva om vi gjør det vi vil med en gang, uten å vente på lov eller de rette omstendighetene? Rett og slett slippe kontrollen og bare hoppe i det? Og kanskje viktigst av alt, huske at vi er gode nok som vi er. Eller som Brené Brown sier: I'm imperfect and that's enough! (5 dager igjen til kursstart.)

Faktaboks 
Design: Kim Hargreaves, Still.
Materialer: 350 g/945 m Onion Tussah silk, 34 % silke, 66 % ull/50 g = ca 135 m
Fra lager: nja
Farge: oransje
Kjøpt hos: City Sycenter i København
Pinner: 3 og 3,5 mm
Strikkefasthet: 22 m = 10 cm
Størrelse: S

10 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig i dine betragtninger omkring livet og hvordan tingene altid bliver anderledes end forventet. Når vi er helt unge tror vi, at vi skal ændre verden og når vi bliver lidt ældre, slår vi os til tåls og accepterer en hverdag, ofte uden de udfordringer vi drømte om.
  Jeg ville være forfatter i mine unge dage og sjovt nok er jeg også nu, hvor jeg er i 50.erne begyndt at lege med tanken igen om at skrive en roman. Måske skulle man gøre som du foreslår og bare gribe dagen og komme i gang.

  Trøjen er superfin, du er smuk i orange.

  SvarSlett
 2. CARPE DIEM må jo bety noe, og ikke bare limes på en vegg, som mange gjør.
  Jeg må si du har vært flink, og gjort det. Jeg gleder meg til å høre om kunstskolen du skal begynne på.
  Jeg sa for mange år siden, at når jeg blir 50 skal jeg leve av kunsten min. Det er et og et halt år igjen........
  Men når jeg tenker etter, har jeg alltid levd litt av kunsten min, men ikke fullt ut.

  Så lekker STILL du har strikket. Liker både fargen, formen og halsutrigningen jeg også.
  Og det er så sant det du sier om å ha planer for innkjøpet. Ikke rart jeg har mye garn liggende, som jeg bare har kjøpt, uten planer......... Og nå har jeg planer om å strikke det opp, uten å kjøpe nytt. Ja, sånn kan det gå til slutt! Jeg må altså være kreativ!

  Ha en riktig fin lørdagskveld, Helle. Klem

  SvarSlett
 3. Nydelig genser og passform. Liker godt den oransje fargen :-)

  Alle dagene som kommer og går er selve livet, heter det visst ett eller annet sted. Har i grunnen gått litt den andre veien og forsont meg med hvordan livet ble. Og at jeg velger hvordan det skal bli fremover. Drømmer tror jeg vi har uansett alder - dog med en viss kloghet etterhvert. Aldri for sent for noe - alt drives av vilje og pågangsmot :-) Hiv deg uti det!!!

  SvarSlett
 4. Den halsen der likte jeg veldig godt også, og jeg vet at den er kledelig til meg :-) Den var i alle fall veldig kledelig til deg :-))

  Gleder meg til å høre mer om kurset ditt - regner med vi blir oppdatert ;-)

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 5. Veldig stilig genser, og veldig deg! Og skjørtet i forrige innlegg var bare lekkert.

  Jeg er også blant dem som er i ferd med å "gå i barndommen" - jeg skulle bli arkitekt, eller kanskje interiørarkitekt, men manglende tegneferdigheter og gode karakterer i mer teoretiske fag gjorde at jeg endte på Blindern i stedet. Nyttig det også, men jeg kjenner at jeg er glad for å ha funnet igjen den mer skapende, kreative og konkrete siden av meg. Lykke til på kurs, det blir sikkert kjempebra!

  SvarSlett
 6. Humor er en stor fordel i hverdagen. Jeg tror ikke jeg kunne fungere uden. Uanset problemets størrelse (næsten) kan det hjælpe med et humoristisk syn på tingene.

  Meget flot og klassisk bluse. Den er faktisk også på min strikkeliste (som er lang). Du er rigtig god til at vælge de klassiske modeller som også passer perfekt til det du syr.

  SvarSlett
 7. Humor er en stor fordel i hverdagen. Jeg tror ikke jeg kunne fungere uden. Uanset problemets størrelse (næsten) kan det hjælpe med et humoristisk syn på tingene.

  Meget flot og klassisk bluse. Den er faktisk også på min strikkeliste (som er lang). Du er rigtig god til at vælge de klassiske modeller som også passer perfekt til det du syr.

  SvarSlett
 8. Dette var jo rett og slett et nydelig mønster. Fikk lyst til å prøve :)
  Og så lekkert skjørt under her. Du er så flink, altså.
  Her har det vært en skikkelig lang både sy- og bloggtørke. Men har endelig fått gjort ferdig en genser.
  Og forhåpentlig en kjole i morra. Den har lagt neste helt ferdig siden før jul.
  Ellen :)

  SvarSlett
 9. Dette var jo rett og slett et nydelig mønster. Fikk lyst til å prøve :)
  Og så lekkert skjørt under her. Du er så flink, altså.
  Her har det vært en skikkelig lang både sy- og bloggtørke. Men har endelig fått gjort ferdig en genser.
  Og forhåpentlig en kjole i morra. Den har lagt neste helt ferdig siden før jul.
  Ellen :)

  SvarSlett
 10. Denne fargen er så fin til deg! Skjønner godt at genseren er blitt en favoritt, kjempefin, liker spesielt godt halsen.

  Blir spennende å høre hvordan du hadde det på første kursdag :)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.