2. november 2013

Denne gang med god planlegging

Denne jakken har vært overraskende enkel å strikke, til tross for at mønsteret kun finnes nedskrevet på løsrevne post-it lapper! Jakken er inspirert av en av fjorårets modeller fra Odd Molly (tror jeg), hvor lukkingen var gjort med et silkebånd over en bred kant. Jeg har hatt denne modellen på listen over prosjekter jeg har lyst til å prøve meg på en god stund. Nå var altså tiden kommet for å sette den ut i live.
Brun ulljakke, hvor mange trenger man egentlig. Mange viser det seg. 
Jeg tror litt av årsaken til at dette prosjektet gikk så glatt, til tross for at mønsteret kun fantes i mitt hodet, var omfattende planlegging. Flere tegnede skisser ble laget, hvor jeg også målte på gensere som jeg syntes satt godt. Til og med en liten prøvelapp ble laget for å sikre strikkefastheten. Etter dette var det bare å sette i gang med utregningene og sørge for at disse stemte. Kalkulatoren ble med andre ord flittig brukt.
Det ble lagt felling og økning i både sidene og i ryggen.
Det er kanskje ikke så lett å se fellingen i ryggen på bildet, da fotografen fortsatt er ute av stand til å ta skarpe bilder. Ellers så kan jeg sikkert også skylde på den mørke fargen.... Felling og økning i ryggen ble gjort å samme vis som jeg gjorde med den mursteinsrøde genseren, (se bildet under). Denne ekstra fellingen og økningen gjør at den sitter pent i ryggen samtidig som det er med på å forme plagget ytterligere.
Fellingen kommer bedre frem på denne genseren.
Kragen og ermene 
Det ekstra belegget, som var et av designelementene, ble strikket på forstykkene med en gang. Her la jeg til ca 22 m, som tilsvarte ca 10 cm som jeg glattstrikket. En vr. m ble lagt inn som en kant mellom belegget og selve forstykket. På den måten ble det en naturlig liten overgang mellom belegg og forstykket. Etter å ha felt av for skuldre fortsatte jeg å strikke belegget i enda ca 10 cm. Disse ble da skjøtet sammen bak før de ble festet på bakstykket.
Kragen ble sydd sammen midt bak,
Ermene var egentlig det eneste som jeg hadde bommet litt på i planleggingen. De virket først litt trange, men viste seg likevel å være riktig utregnet. Det neste var formingen av ermekuppelen hvor jeg hadde feilbergent litt. Det løste jeg ved å felle de siste 30 m 3 og 3 sammen. Denne metoden har jeg benyttet med hell tidligere, da den gir en liten rund kuppel uten at det likevel blir puff-erme. Det gjør at erme, når det sitter så langt inn som her på bolen, sitter både pent og godt over skulderen.

Et sløyfebånd ble satt på som lukning av jakken rett under bysten. 
Resultatet
Planlegging viser seg altså å ha sine fordeler. Jakken har dessuten allerede rukket å bli en favoritt. I og med at den er brun så passer den stort sett til alt jeg har i klesskapet allerede. Garnet er også et kapittel for seg. Allerede halvveis i arbeidet med ryggen forsto jeg at denne kvaliteten var noe helt eget. Det er godt å strikke med, holder fasongen, viser ingen antydning til nupper, og er usedvanlig mykt. - Selv om jeg selvfølgelig gjerne reiser tilbake til Italia for å få tak i mer av denne luksusen hadde jeg gjerne sett at den var litt enklere tilgjengelig. Min venn Google her dessverre ikke kunnet hjelpe meg med svaret her.
Jakken har blitt en favoritt. Myk varm og behagelig.
Strikkefeber
Ja det kan man lure på når NRK bestemmer seg for å sende strikking i 13 timer på TV en fredagskveld. Enkelte kommentarer har jeg sett fra menn som lurer på om verden har gått av skaftet. Jeg har hatt lyst til å spørre om det samme i mange år når det er fotball på TV i alle kanaler.....Fulgte du med? - Selv måtte jeg legge ned pinnene kl 3.30 i natt, etter å ha medstrikket i mange timer. Det ble satt ny norsk strikkerekord, (verdensrekorden glapp dessverre).
Bildet er lånt fra NRK.no
En stor takk og gratulerer til damene som var med på å bringe denne fantastiske håndarbeidstradisjonen frem og ut til nye generasjoner av strikkere. Og selvfølgelig til stor glede for alle oss som allerede er hekta.

Faktaboks 
Design: eget.
Materialer: Princess Merino Soft, 400g/1200 m
Fra lager: ja
Farge: mørkebrun 24
Kjøpt hos: Alba, Italia
Tilbehør: 1,5 m silkebånd
Pinner: 3,5
Strikkefasthet: 22 m = 10 cm
Størrelse: 36