29. september 2013

Hvordan strikker man innsnitt?

Dette prosjektet kan kort oppsummeres med lite garn og stort pågangsmot. Som vanlig har den kreative prosessen ikke gått helt knirkefritt for undertegnede. Siv har tidligere kommentert at hun trodde det var selve oppgaveløsningen som trigget meg, og selv om jeg på mange måter må gi henne rett i det, så kan det bli litt vel mye utfordringer enkelte ganger.
På tide med ull nå. - Høsten har kommet for fullt. 
Garnet hadde ligget høyt oppe i garnkurven i stuen i lengre tid. En alpakka-kvalitet i en nydelig mursteinsfarge. Selve garnet var innkjøpt for en god stund siden, med en plan som jeg ikke lenger husker. Problemet var at jeg heller ikke husket hvor mange nøster jeg hadde kjøpt inn av herligheten. Og her starter bare et av problemene. Jeg levde nemlig lenge i den tro at jeg hadde kjøpt inn flere nøster enn det skulle vise seg at jeg hadde gjort.
Felling i ryggen gir bedre passform. 
La oss likevel begynne i riktig rekkefølge. Jeg hadde bestemt meg for å strikke en jakke, hvor jeg skulle forsøke å lage den litt mer figurstrikket enn det jeg pleier. Syersken i meg har ofte tenkt at strikkeplagg godt kunne fasongstrikkes litt mer enn det som regel legges opp til. Det vil si at jeg ønsket å ta den ekstra inn i ryggen, godt tilpasset en litt svai rygg.  Dette skulle gjøres i tillegg til de vanlige justeringene i siden. Som et ekstra element hadde jeg planer om å lage en form for et innsnitt på forstykkene uten at jeg helt hadde funnet ut hvordan det skulle utføres i praksis.
Kun en bitteliten pynt på ermene.
Godt i gang med arbeidet avdekket febrilsk leting i syrommets hyller 2 nøster mindre enn jeg hadde forventet. En rask sjekk av ordrehistorikken hos yarn.com bekreftet at varebehodlningen stemte, det var kun 7 og ikke 9 nøster å leke med. Heldigvis hadde jeg startet med ryggen, og ikke forstykkene og tenkte at da slapp jeg i alle fall å rekke opp. Så feil kan man altså ta. For da jeg skulle felle av til skuldrene oppdaget jeg en feil i maskeantallet. Løsningen på mysteriet var at jeg hadde mistet en maske helt nederst og ytterst i arbeidet. Det gikk med andre ord ikke å hente den opp. Dermed ble opprekk som vanlig likevel løsningen.
Ikke alle strikkeoppskrifter er like velorganiserte. 
Kanten
I runde nr 2 satte jeg arbeidet på en rundpinne, jakken var blitt til en genser. På dette tidspunktet hadde jeg fortsatt en illusjon om at det kom til å være nok garn til å hekle en kant nederst på arbeidet. Jeg hadde følgelig kun strikket en rille nederst. Det som skjer da er kjent for de fleste strikkere. Kanten ruller seg oppover. Løsningen da det ble klart at det ikke var nok garn til en heklekant, ble å plukke opp masker nedenifra i oppleggskanten. Dette ble gjort både på ermene og bolen, for så å strikke en ekstra rille. Det ga en fin og litt tykk kant.
Innsnittet ga ca 2 cm ekstra rundt bysten Dvs at forstykket ble litt lengre enn bakstykkket. 
Innsnitt
Den neste utfordringen var så å få finne løsningen på innsnittet ved bysten. Innsnittet løste jeg ved å strikke forkortede pinner over til sammen 6 omganger, tilsvarende ca 2 cm. Jeg satte markører i hver side som jeg strikket meg frem til, litt kortere for hver pinne. Jeg vet ikke hvor smart det egentlig var, men jeg opplever at genseren faktisk sitter litt penere over bysten med dette “innsnittet”.
Enkel, men forhåpentligvis tilsvarende bruksvennlig. 
Resultatet
Garnet var såpass godt å strikke med at det utvilsomt vil være et alternativ ved en annen anledning. Jeg må bare passe på å ha nok garn! Fargen er fortsatt en favoritt, med sin mursteinsrøde farge passer det også godt til store deler av den eksisterende garderoben. Selve modellen er veldig enkel, men den har vært et godt studie i strikk og passform. For fellingen i ryggen syntes jeg var så vellykket at det allerede er implementert i det neste prosjektet. Brunt og italiensk! Men så forholdt det seg nå slik, at det var kun brunt garn de italienske damene lot meg kjøpe i sommer....
Igjen er det Italiensk brun ull på pinnene.
Power-shopping
I forrige innlegg kunne jeg fortelle om power-shopping i Stockholm og Helsinki med varierende resultat. Denne uken har jeg tilbragt 1,5 dag på jobb i København. Før jeg dro var det et par ting som sto ganske klart for meg:

  1. Dette er antageligvis den eneste gangen jeg besøker i København i år
  2. Jeg kommer ikke til å ha mye fritid mens jeg er der, så jeg må velge meg ut 1 sted for power-shopping

København er en trivelig by, kvelden ble avsluttet med Danske smørrebrød og godt drikke til. 
Jeg hadde ikke tatt feil når jeg antok at jeg kom til å få lite tid til egne aktiviteter. Når kl. var 16 var vi fortsatt langt fra ferdige med dagens oppgaver. Sjansen bød seg når sjefen kommenterte at dersom vi kjappet oss litt med de resterende oppgavene ville jeg sikkert rekke å handle litt garn før vi skulle møtes til middag. Et raskt overblikk over gjenstående oppgaver fortalte meg at vi neppe kom til å være ferdige før Sommerfuglen hadde stengt. Her var gode råd dyre, og må man så må man, og forhandlinger måtte følgelig innledes.
Jeg endte opp med rødt og oransje garn. Det oransje lingarnet fra BC kommer nok raskt på pinnene (håper jeg).
Forhandlingene resulterte i 30 min fri på vei til hotellet. Jeg følte meg som en karikatur der jeg nærmest datt ut av taxien utenfor Sommerfuglen mens jeg ropte" Sees om en halvtime". Inne på Sommerfuglen fikk jeg forklart at jeg hadde fått 20 min (10 min å gå til hotellet) fri til å handle garn. Hadde de kanskje noe spennende oransje garn? Og hjelp fikk jeg, og lykken som fulgte med var tilsvarende stor. Neste uke er det ingen reising, men derimot høstferie, (ikke for meg, men forhåpentligvis for mange andre), noe jeg håper betyr en rolig uke som igjen gir kortere dager = tid til håndarbeid. Tror det kalles hverdagslykke. :)

Faktaboks 
Design: eget.
Materialer: 350 g Melange fra blue sky ALPACAS/ 700m
Fra lager: ja
Farge: 804 Brick, mursteinsrød
Kjøpt hos: yarn.com/ Webs
Tilbehør: 0
Pinner: 3 til kant og 3,5 til resten av arbeidet
Strikkefasthet: 19 m = 10 cm
Størrelse: 36