17. august 2013

Ferieskjørtet

Et av mine favorittplagg er jeansskjørtet. Jeg liker det røffe stoffet som både kan pyntes opp og ned. Ikke minst setter jeg pris på egenskapene ved stoffet, som gjør at det er et plagg som tåler hverdagens strabaser godt. Yndlings-jeansskjørtet har for lengst passert 10 år, og begynner å bære preg av det. Mens andre jeansskjørt har blitt forsøkt innført underveis har de aldri klart å måle seg med favoritten. Besynderlige ting har også skjedd med et par av de andre som plutselig "krympet", og ble dermed nesten umulige å få over baken. Strechen i favoritten har utvilsomt hatt en medvirkning til skjørtets levetid.
Jeansskjørt, sommerens mest anvendelige?
Et jeansstoff innkjøpt på Stoff og Stil for en tid tilbake, planlagt som detaljer i andre prosjekter, kom frem i lyset igjen mens jeg holdt på å rydde i hyllene på syrommet. (- Ikke at jeg ønsker å forlede noen til å tro at det hersker fullstendig oversikt der ennå). Etter litt fundering kom jeg frem til at stoffbiten burde rekke godt til et nytt skjørt. Rekke godt var kanskje litt optimistisk, da stoffet var relativt smalt.
Rysjekanten ble satt sammen av mange restebiter. 
Kompromisset ble dermed om jeg skulle ha belegg innvendig i linningen i jeansstoff, eller om jeg skulle sette på en kant nederst i et kontraststoff. - Valget falt på kant nederst i et kontraststoff. Små restebiter i et blått bomullsstoff med hvite prikker ble valgt. Helst vil man ha så få skjøter som mulig på en slik kant, men her tror jeg at jeg endte opp med 6 biter som jeg skjøtet sammen til en remse. Det ga nok lengde til å bli en rysjekant, samtidig som skjøtene ble tilstrekkelig skjult. Kanten på rysjekanten la jeg opp så tynt som mulig, for å beholde mest mulig av lengden på rysjekanten.
Linningen er laget bred. Alle synlige sømmer ble sydd med ekstra tykk tråd for kontrastens skyld. 
Litt av inspirasjonen til skjørtet lå egentlig i et blått ripsbånd jeg hadde med fra NY. Dette ble sydd på i linningen på skjørtet. Da jeg ikke ønsket å ha knytingen helt i siden sydde jeg båndet bare fast frem til omtrent midt på fremsiden av linningen av skjørtet. Bak på skjørtet sydde jeg båndet helt frem til glidelåsen som jeg satt i siden.
Båndet er sydd fast hele veien bak frem til glidelåsen i siden.
Resultatet
I og med at skjørtet ble et av feriens mest brukte plagg må det sies å ha fått status som  "godkjent". Jeansskjørt er perfekt til bilferie, og tåler godt en liten runde i kofferten uten krav om strykejern før bruk etter å ha blitt pakket opp igjen. Jeg ser likevel at skjørtet hadde vært mye mer anvendelig dersom jeg hadde holdt det mer nøytralt. En av fordelene ved jeansskjørt er at det passer til "alt". Man tenker sjelden over om en farge passer til jeans. Med det blå båndet og rysjekanten opplever jeg at jeg har gjort skjørtet mer blått, og litt mer låst. Nå, ja. Det er fortsatt fint til brunt som fortsatt dominerer skuffer og skap hos undertegnede, så noe stort problem kommer det neppe til å bli.
Feminint, røft og bruksvennlig. 3 ting på en gang!
Hverdag!
Hverdagen kom veldig fort tilbake. Første uke på jobb har vært langt mer hektisk enn jeg hadde håpet på. Ingen mulighet til forsiktig oppvåkning av feriemodus med andre ord. Lange dager på jobb har resultert i at dagen til tider har blitt avsluttet i dyp søvn på sofaen, gjerne med tekoppen i fanget... Ingen god kombinasjon. Det har blitt lite tid til strikking, men sånn er det nå i perioder. Akkurat nå ligger 3 påbegynte prosjekter og "godgjør" seg i sofaen, så om lysten og tiden skulle sammenfalle (med at jeg er våken) har jeg i alle fall ikke lang vei til pinnene.
Skjørtet ble brukt gjennom store deler av årets sommerferie. 
Faktaboks
Design: Stil 22756
Materialer: 0,6m jeansstoff, stoffrest
Fra lager: ja
Farge: mørkeblå
Kjøpt hos: Stoff og Stil
Tilbehør: 1 glidelås 25 cm, 1,5 m ripsbånd
Størrelse: 36