2. juni 2013

Det krøller fortsatt

Det er selvsagt linen jeg referer til. Den krøller og utvider seg og lager uorden i sysakene. Helgens prosjekt ble klippet samtidig med linjakken i samme kvalitet, da de kom ut av samme stykke stoff. En ting var å finne motivasjon til å ferdigstille jakken som lå på sybordet når jeg kom hjem med favnen full av nye og spennende stoffer som det fristet sååå mye mer å begynne på.

Linkjolen er sydd etter samme modell og som en kopi av en jeanskjole.
En annen ting var å skulle forlenge det nesten samme prosjektet. Med andre ord, det å finne motivasjon til å ferdigstille kjolen satt enda lenger inne. Mye av det skyldtes også den dårlige erfaringen med linen når jeg sydde jakken. Og nå skulle jeg altså sy ferdig en kjole i den samme "håpløse" kvaliteten?
Linjakken ble klippet samtidig med kjolen for å få mest mulig ut av stoffet. 
At jeg ikke var innom syrommet en eneste gang i løpet av forrige helg, skyldtes ikke bare det fine været. Prosjektet som lå klart fristet ikke å skulle gi seg i kast med! - Det måtte et heftig regnvær til for å drive meg ned i syrommet igjen, da en rask kikk ut av vinduet i dag varslet om at det neppe ble en ny dag i hammocken med strikketøy. Utstyrt med kaffe og musikk på iPoden var det bare å gyve løs på elendigheten.
Foret var allerede gjort ferdig. Det var avgjørende!
For alternativet å kassere hele prosjektet føltes helt feil. Selv om stoffet ikke er av den kostbare sorten, (kanskje der problemet lå?), så lå det mye arbeid i klippingen. I tillegg hadde jeg allerede sydd ferdig foret, noe som gjorde det enda vanskeligere å ikke fullføre. Da dette er en modell sydd etter et mønster jeg nesten kan sette sammen uten å tenke, så regnet jeg også med at det ville bli en relativt enkel oppgave å sette  sammen selv om stoffet krøllet og utvidet seg.
Selv om det meste gjøres på maskin må de siste detaljene ofte gjøres for hånd. 
De som er faste lesere av bloggen vil selvfølgelig allerede ha gjettet at så enkelt gikk det ikke. - En eller annen glipp i klippingen må ha skjedd for lengden på kjolen var i korteste laget. Flere border i kontraststoffer ble forsøkt, uten at jeg syntes at noen av disse traff. Å kjøpe mer stoff til dette prosjektet var helt uaktuelt, så løsningen ble som så ofte før, nemlig rysjer!
Rysjene ble løsningen på at kjolen var klippet litt for kort. 
En enkel rysjekant ordnet lengden, og dermed burde alt vært i orden. Nå syntes jeg den så litt stusselig ut, og med litt godvilje klarte jeg å lage en ekstra rysjekant. Dermed ble den nesten en kopi av jeanskjolen som jeg laget for en tid tilbake. Jeanskjolen har vært en favoritt, så modellen er i alle fall god!
Skråklipping av stoffet bød på uventede utfordringer. 
Så burde resten ha gått som en lek, men dengang ei! For mine gode intensjoner om å skråklippe delene, for å sørge for litt mer tyngde og fall i kjolen, viste seg som en skikkelig dårlig idé. Av en eller annen grunn falt stoffet på en helt annen måte enn jeg forventet, og laget rynker i ryggen. Når stoffet lå på strykebordet var det glatt som en barne r.., men så fort det kom på prøvedukken; en katastrofe!
Etter justering ble rynkene borte. En fald midt bak ble løsningen for å slippe å sprette av rysjene.
Etter å ha testet med nåler på prøvedukken ble det klart at jeg hadde 2 muligheter: enten løfte den litt i sidene på skjørtet, eller sy den nederste delen av glidelåsen i på ny. Da kjolen ville blitt merkelig kort i sidene om jeg hadde valgt det første alternativet sto jeg i realiteten igjen med kun en mulighet igjen. Oppsprett av glidelås!
Sløyfen i ryggen på jakken fungerer godt også med kjolen under. 
Og det ga resultater. For å få et best mulig resultat burde jeg ha sydd hele midtsømmen bak på ny. Det var jeg imidlertid lite lysten på, da det ville medført at jeg også måtte sprette av rysjekantene nederst på skjørtet. Løsningen ble da et det ble en liten fald midt bak,( -denne er forsterket noe etter siste fotografering).
Jakken og kjolen skulle i utgangspunktet bli et sett. 
Så var det jakken som skulle passe til. Det så bare ikke bra ut! Sommerinntrykket uteble med glans. Løsningen ble å klippe 10 cm av ermene, og heller lage en jakke med  3/4 lange ermer. Det løste tilsynelatende problemet, da hele antrekket ble mer sommerlig.
Fargen er i alle fall en favoritt, for en en som holder seg til jordfarger. 
Resultatet
Hva skal jeg si? Fargen er fortsatt en favoritt, men jeg har fortsatt mine tvil om dette antrekket kommer til å bli den store favoritten i sommer. Til det krøller det for mye. Litt optimistisk er jeg likevel, da linskjørtet jeg sydde for kort tid siden oppførte mye bedre enn forventet etter en full dag på jobb. Jeg har likevel større tro på at de små endringene på jakken vil gjøre den mer anvendelig som sommerjakke, enn jeg har tro på kjolen.
Jakken er blitt litt mer sommerlig med 3/4 lange ermer. Av og til er det ikke så mye som skal til før det fungerer  bedre. 
Mer å henge fingrene i
Det mangler dog ikke på nye ting å henge fingrene i om jeg ikke skal bruke mye tid på å gjøre om allerede ferdigstilte prosjekter. Både fredag kveld og det meste av lørdagen ble tilbragt i hammocken med bok og strikketøy. Jeg har omsider fått et av garnene fra NY på pinnene, cotton classic, som har vært en positiv overraskelse.
Bomull på pinnene, en sommertopp er underveis. 
Fargen på garnet som ble innkjøpt som oker kan minne om gull- med litt brunskjær, selv om den heter lys oliven. Garnet er usedvanlig godt å strikke med, samtidig som det foreløpig gir inntrykk av å holde godt på fasongen. - Dessverre ser det ikke ut til å være mulig å få tak i her på berget, så Internett blir evt. løsningen dersom jeg skulle ha behov for et gjensyn med garnet på pinnene.
En kraftig bomullskvalitet ligger klar til klipping. Mønsteret er litt retro?
Slutt på lin!
Neste prosjekt ut på syrommet er definitivt ikke lin! En bomullskvalitet som ikke har rukket å bli lagervare ennå, ligger nå klar til klipping. Ideen til prosjektet fikk jeg mens vi vandret rundt på Upper East side og kom i vanvare til å kikke inn i en butikk som signaliserte at et besøk fort kunne ende med et mer enn litt rødglødende kredittkort. Noe lommeboken i sin tur signaliserte at det var lite rom for etter 4 dager med intensiv-shopping i metropolen. Vi lot det dermed klokelig bli med vindushopping, hentet inspirasjon og en påfølgende tur til Mood designer Fabrics som endte med stoff for litt over 100-lappen istedet.
Merkelig nok gikk det helt fint å laste opp Google Chrome ikonet.... 
Google Chrome og problemer med å laste opp bilder
Sånn til slutt: er det flere enn meg som benytter Google Chrome som har problemer med å laste opp bilder? Det er nesten regelen at jeg må laste inn en side 2 ganger om jeg vil ha med bildene. Lurer nå på om problemet kan være relatert til Windows 8? Jeg har forsøkt å gjøre endringer på innstillinger, av-installert og deretter installert Google Chrome på nytt, og endret på innstillinger for Java for å nevne noe... Nå er jeg tom for ideer, og håper igjen at det kanskje finnes noen andre der ute som har hatt det samme problemet og funnet en smart løsning? I så fall er jeg takknemlig for tips. :)

Faktaboks
Design: eget
Materialer: 100 % lin og viskose forstoff
Fra lager: ja
Forbruk: 1,2 m. lin og 1,1 m forstoff
Tilbehør: glidelås 55 cm, vliselin
Farge: rustbrun
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Størrelse: S/36

10 kommentarer:

 1. Litt av en jobb du har hatt. Og så kjedelig når stoffet ikke helt holder god kvalitet. Med lin vet man liksom aldri.... Men det ble bra til slutt og du ser godt ut i den fargen!!!!!! Veldig fint stoffet du har liggende klart!!!!

  SvarSlett
 2. Kjolen ble kjempefin den! Håper den krøller mindre i bruk enn du frykter så du får brukte den i sommer.
  Synes det var en god ide og kutte armene litt på jakken, det ble litt nettere på en sommerjakke. Utrolig hvor lita som skal til av og til. Liker snittet og fargen, og som alltid sitter det som et skudd og kler deg godt.

  SvarSlett
 3. The colour suits you very well and the dress is beautiful. I especially like the ruffles. Maybe it will turn out better than you think now.

  SvarSlett
 4. For en utholdenhet! Mange skjær i sjøen, men det ble et nydelig antrekk til slutt :)

  Når det gjelder Chrome, så slutta jeg å bruke den. Har gått over til Firefox. Funker innmari bra.

  SvarSlett
 5. Nydelig kjole! Veldig fin til deg!! Håper du bruker den til tross for at den krøller. Jeg har problemer med Chrome og bilder ja, men tror ikke det har med Windows 8 å gjøre for jeg hadde problemer før jeg fikk ny maskin også. Tror det er problemer med Blogger, jeg har ikke problemer med andre nettsteder i alle fall. Lurt å prøve Firefox...

  SvarSlett
 6. Oi, så spennende å oppdage denne bloggen :)
  Tross mye 'krøll', kjolen ble urolig flott. Nydelig snitt og detaljer. Fantastisk farge til deg.
  Ellen :)

  SvarSlett
 7. Så fin :-) Rysjekanten gjorde seg virkelig :-)) Jeg bruker Chrome, og har ikke hatt problemer....men nå er det ei ukes tid siden sist jeg blogga, så.... Nå er eksamen levert, og jeg har plutselig god tid - nesten litt rastløs. Gemalen måtte bli med på tur i dag ;-)

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 8. Heisann
  Så flott antrekket ble tilslutt. Og en nydelig farge til deg, er det også. Genialt med rysjene

  SvarSlett
 9. .....det er såååå vanskelig å kommentere her hos deg, Helle. Er det noe galt med siden din kanskje?
  Jeg kan kommentere, og underveis blir kommentarene borte, og jeg må hele tiden starte på nytt. Denne er 6 gangen jeg skriver. Det er så merkelig.

  SvarSlett
 10. Sikke et kæmpe arbejde. Du har godt nok haft meget besvær med dette sommersæt.
  Jeg synes kjolen er blevet rigtig sød og sommerlig. Synes dog som du, at den er pænest uden jakken, så jeg ville nok bruge delen hver for sig.
  Jakken vil være flot til jeans.

  Strikketøjet ser godt ud. Man kan næsten mærke, at det er lækkert garn. Jeg synes mange af de amerikanske garner er langt bedre en vores. Kvaliteten er simpelthen højere og holder bedre facon og vask.

  Billedproblemerne kan jeg ikke hjælpe med. Her går det fint med at hente billeder til google chrome, men jeg har heller ikke windows 8, så måske har du ret.
  Rigtig god søndag aften.

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.