3. april 2013

Fra et sitrontre

Selv korte besøk på IKEA har en lei tendens til å bli mer omfattende enn hva handlelisten skulle tilsi. Det vil si at når husbonden drar alene har han av en eller annen merkelig grunn sjelden med seg mengder av lys og servietter hjem, som ser ut til å være standard tilbehør når noen andre har handlet. Kombinasjonen av undertegnede og designerspiren på IKEA er erfaringsmessig ikke gode nyheter for lommeboken, hvor vi på vårt siste besøk kloke av skade skippet besøk i både kafeen og hele 2.etasjen.
Ikke dårlig utkomme av en IKEA-handel.
Her skulle det handles effektivt. 8 glass og 6 tallerkener sto det på handlelisten. Ok, og noen gule påskeservietter og lys... Det skal sies at vi var ganske flinke, uten det vanlige kafebesøket hvor vi ikke hadde tid til å komme på ting som hadde vært smart å kjøpe. Vi rushet dermed effektivt gjennom kjøkkenavdelingen, gikk på en liten smell ved avdelingen for blomstervaser og tulipaner, før vi kom over et aldri så lite sitron-tre. Perfekt til drivhuset forsikret designerspiren, også kan vi bære det inn om vinteren.... Lang historie kort, selvsagt kom vi hjem med et sitron-tre.
Forsiktig plassert i bilen, klart til innhøsting. 
Husbonden som er hakket mer hageinteressert enn undertegnede så at de trengtes å høstes sitroner umiddelbart om grenene ikke skulle brekke. Dermed ble det igjen min gode venn Google som ble redningen. Sitronlemonade, sitronpai, sitronkylling, alt som nå må testes ut. Først ut var sitronpai med marengslokk, en oppskrift jeg mer enn gjerne deler med dere. (Selv om dere ikke har et eget sitron-tre i stuen).
Google er blitt den nye veien til kokeboken...
Bunn

3,5 dl hvetemel
Smuldre smør, sukker  og hvetemel sammen i en bolle. Tilsett eggeplommen.  Pakk deigen inn i plast og la den stå kjølig i kjøleskap i ca 30 min til en time.  Ta den ut og press den ut i en form, med litt kanter oppover. Stek den i ca 15 min på 200c. Pensle den med eggehvite når du tar den ut av ovnen.
125 g smør
0,5 dl sukker
1 stk eggeplomme


Fyll
Varm opp vann, maisennamel og sukker til det tykner. Tilsett smør i terninger, deretter eggeplommene, sitronskall, saft. La det stå på svak varme til det blir tykt. NB, det er viktig å røre hele tiden. Avkjøl fyllet.
4 stk eggeplommer
4 ss maizennamel
1,5 dl vann
2 stk sitroner, revet skall
2 dl sukker
Saft av 1 sitron
2 ss smør


Marengstopp/lokk:
Stivpisk eggehvitene og sukker. Pisk i noen minutter til etter at det blir stivt og tilsett sitronsaften.

Legg sitronkremen i paibunnen og bre marengsmassen over. Stek videre ved 175 grader i 10-15 minutter eller til marengsen er gylden.
Kaken bør serveres avkjølt eller kald..

Oppskriften er en kombinasjon av 3 oppskrifter jeg fant på nettet, hvor jeg oppgir 2 av dem som kilderefeanse:

4 stk eggehviter
110 g sukker
Sitronsaft