21. april 2013

Vårtegn

Snøen har ligget tung her til inntil for en uke siden. Så mye snø har vi hatt at jeg begynte å forberede meg på 17.mai-tog i skisporet - med bunad! Forrige helg ble vi "belønnet" med regn og atter regn, og i løpet av en uke var snøen et tilbakelagt kapittel også her. - Og plutselig ble det vår. Små grønne tuster tittet frem, lokalavisen presenterte bilder av barn med blomsterknopper i nevene og våren kunne endelig erklæres for åpnet. Med en russ i huset så merker vi at det nærmer seg mai, og så skal det sies at med en videregående skole i nabolaget er dunke-dunke-musikk et sikkert vårtegn uansett hva gradestokken måtte si. .
Linskjørt i vårfarger. 
Nok utenomsnakk, for prosjektet som skal presenteres  er et resultat av en liten shoppingglipp på (hvor ellers) Lillestrøm sysenter. Denne gangen var det ikke påfyll av tråd som bragte meg på villspor, men leting etter litt jeansstoff som skulle supplere noe fra lageret. Det var ingenting å si på utvalget av dongeri eller jeansstoffene, men de traff ikke fargen på det jeg skulle bruke det til. På vei ut nærmest snublet jeg over linstoffene. - Vårfarger og tanken på varme dager var nok til å finne et egnet prosjekt. Husbonden og jeg har tross alt planlagt Italia-ferie i år, og dermed sikret oss noen soldager. Og hva er vel mer komfortabelt enn lin i varmen.
Skjørtet er helt enkelt i fasongen. Klippingen er årsaken til det fine fallet. 
Mer overtalelse trengte jeg ikke, og linstoffene fant seg raskt til rette i handleposen. Jeg vurderte flere modeller, enkelt rett med eller uten rysjer, klokkefasong, A-linjet m.m. Tul slutt endte jeg opp med en lett utskrådd modell, klippet på skrå i stoffet for å få mer fall i skjørtet. Ved å klippe det på skrå i forhold til vevingen vil man som regel få litt mer liv eller fall i stoffet. Det krever litt mer stoff, ca 20-30 cm, men  jeg hadde tatt med de ekstra cm for å kunne klippe rysjer om det skulle være aktuelt.
Skjørtet er foret med et lyst beige for i en viskosekvalitet. 
Linningen ble klippet bred, og på det viset unngikk jeg å lage innsnitt. Ikke at det hadde betydd noe særlig, men det gjorde jobben litt enklere. Skjørtet ble samtidig foret med et enkelt lyst viskosefor. Dette ble ikke skråklippet, noe jeg i ettertid tror hadde vært smart. Et skråklippet stoff oppfører seg litt annerledes, det blir litt mer elastisk på en måte, og trekker seg opp på en annen måte enn et skjørt som er klippet etter trådretningen. Foret måtte dermed lages litt kortere enn hva jeg normalt ville gjort.
Skjørtet fungerer godt sammen med rustfarger. 
Jeg tror jeg hadde veldig store forventninger til skjørtet, fordi jeg syntes stoffet var så flott. Da det var ferdig var jeg langt fra like overbevist om at det kom til å bli vårens/sommerens store hit. Ulike bånd ble testet ut, men syntes ikke at det var noe som overbeviste. Sort ble for hardt, brunt ble litt kjedelig, rust fungerte i fargen, men ble fort litt for dominerende. Bånd ble testet ut i kanten på linningen, nederst på kanten m.m. uten at jeg klarte å finne det som løftet plagget. Rimelig frustrert endte jeg opp med å sette en sløyfe i kanten på linningen. Jeg har ikke "giftet meg med den, men den sitter der inntil jeg har funnet den endelige og ultimate løsningen. 
Ser at sløyfen er et fremmedelement, men får sitte der men jeg savner den berømte prikken over i-en .
Resultatet
Skjørtet ble en liten nedtur i forhold til forventningene. Lin krøller! Er egentlig veldig glad i lin, men "glemmer" fra år til år hvor mye det krøller. Jeg trodde det rett og slett også skulle bli finere, fordi jeg syntes stoffet var så lekkert i butikken. Nå kjøpte jeg også lin i en matchende farge sammen med skjørtestoffet, for å sy en jakke til, så jeg håper kombinasjonen av disse 2 plaggene kan fungere og bli godt brukt utover vår- og sommeren. - Om noen har noen forslag til hva som kan løfte skjørtet ytterligere mottas de med takk.
Det rustfargede stoffet ble kjøpt inn som jakkestoff, til bruk sammen med skjørtestoffet. Garnet er en herlighet i alpakka...
Drivhus og loppefunn
Planting og oppstart i drivhuset er et annet sikkert vårtegn. I fjor hadde vi stor suksess med reddiker, tomater, agurker og salat, i tillegg til en rekke urter. Vi slet derimot med å få til paprika, chili og melon. Om andre mer erfarne drivhusbrukere har noen gode tips om hva som fungerer godt i drivhus, helst noe spiselig, så mottas de også med stor takk. Akkurat nå er vi mest spent på om sitrontreet kommer til å klare seg etter at det sto i stuen i flere uken, hvor bikkja brukte vanningsskålen som vannskål. Det utspant seg en daglig kamp om vannet med andre ord.
De førtste urter og grønnsaker er allerede på god vei etter å ha startet våren i vinduskarmen i stuen.
Med våren kommer hører også loppemarkedene til, hvor du både skal være tidlig ute og ha en klar oppfatning om hva du er ute etter. Husbonden kunne fortelle om elleville tilstander, hvor folk løp inn og sikret seg stoler eller bord de tydeligvis hadde sett seg ut på forhånd. Det hadde vært albuing, knuffing og krangling om hvem som hadde sett noe først. Designerspiren som kom hjem med favnen full av bøker kunne fortelle at hun nesten hadde blitt albuet ned av en eldre dame, som hadde holdt stø kurs mot porselenet. Med andre ord, er loppemarked nesten for risikosport å regne?
Her er det en som har forstått hva som gleder mer enn blomster. 
Loppefunnet denne helgen gjorde husbonden. Egentlig var "bestillingen" et gammelt instrument som jeg kunne henge på veggen. Istedet for veggpynt kommer husbonden hjem med en gammel Singer symaskin med tilhørende bord. En lapp var festet til bordet hvor det sto: Min tipp-oldemor hadde sitt levebrød av denne symaskinen. Den ser faktisk ut til å fungere, og i skuffen under bordet kunne vi finne deler og det man måtte trenge av ekstrautstyr. Den kommer neppe til å erstatte overlocken med det første, men glad for loppefunnet ble jeg så absolutt.

Faktaboks
Design: eget
Materialer: lin-blandingskvalitet
Fra lager: nei
Forbruk: 0,8 m linstoff, 0,5 m forstoff
Tilbehør: glidelås 25 cm, vliseline
Farge: lys beige med mønster i sort, rust og lilla
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Størrelse: S/36