21. april 2013

Vårtegn

Snøen har ligget tung her til inntil for en uke siden. Så mye snø har vi hatt at jeg begynte å forberede meg på 17.mai-tog i skisporet - med bunad! Forrige helg ble vi "belønnet" med regn og atter regn, og i løpet av en uke var snøen et tilbakelagt kapittel også her. - Og plutselig ble det vår. Små grønne tuster tittet frem, lokalavisen presenterte bilder av barn med blomsterknopper i nevene og våren kunne endelig erklæres for åpnet. Med en russ i huset så merker vi at det nærmer seg mai, og så skal det sies at med en videregående skole i nabolaget er dunke-dunke-musikk et sikkert vårtegn uansett hva gradestokken måtte si. .
Linskjørt i vårfarger. 
Nok utenomsnakk, for prosjektet som skal presenteres  er et resultat av en liten shoppingglipp på (hvor ellers) Lillestrøm sysenter. Denne gangen var det ikke påfyll av tråd som bragte meg på villspor, men leting etter litt jeansstoff som skulle supplere noe fra lageret. Det var ingenting å si på utvalget av dongeri eller jeansstoffene, men de traff ikke fargen på det jeg skulle bruke det til. På vei ut nærmest snublet jeg over linstoffene. - Vårfarger og tanken på varme dager var nok til å finne et egnet prosjekt. Husbonden og jeg har tross alt planlagt Italia-ferie i år, og dermed sikret oss noen soldager. Og hva er vel mer komfortabelt enn lin i varmen.
Skjørtet er helt enkelt i fasongen. Klippingen er årsaken til det fine fallet. 
Mer overtalelse trengte jeg ikke, og linstoffene fant seg raskt til rette i handleposen. Jeg vurderte flere modeller, enkelt rett med eller uten rysjer, klokkefasong, A-linjet m.m. Tul slutt endte jeg opp med en lett utskrådd modell, klippet på skrå i stoffet for å få mer fall i skjørtet. Ved å klippe det på skrå i forhold til vevingen vil man som regel få litt mer liv eller fall i stoffet. Det krever litt mer stoff, ca 20-30 cm, men  jeg hadde tatt med de ekstra cm for å kunne klippe rysjer om det skulle være aktuelt.
Skjørtet er foret med et lyst beige for i en viskosekvalitet. 
Linningen ble klippet bred, og på det viset unngikk jeg å lage innsnitt. Ikke at det hadde betydd noe særlig, men det gjorde jobben litt enklere. Skjørtet ble samtidig foret med et enkelt lyst viskosefor. Dette ble ikke skråklippet, noe jeg i ettertid tror hadde vært smart. Et skråklippet stoff oppfører seg litt annerledes, det blir litt mer elastisk på en måte, og trekker seg opp på en annen måte enn et skjørt som er klippet etter trådretningen. Foret måtte dermed lages litt kortere enn hva jeg normalt ville gjort.
Skjørtet fungerer godt sammen med rustfarger. 
Jeg tror jeg hadde veldig store forventninger til skjørtet, fordi jeg syntes stoffet var så flott. Da det var ferdig var jeg langt fra like overbevist om at det kom til å bli vårens/sommerens store hit. Ulike bånd ble testet ut, men syntes ikke at det var noe som overbeviste. Sort ble for hardt, brunt ble litt kjedelig, rust fungerte i fargen, men ble fort litt for dominerende. Bånd ble testet ut i kanten på linningen, nederst på kanten m.m. uten at jeg klarte å finne det som løftet plagget. Rimelig frustrert endte jeg opp med å sette en sløyfe i kanten på linningen. Jeg har ikke "giftet meg med den, men den sitter der inntil jeg har funnet den endelige og ultimate løsningen. 
Ser at sløyfen er et fremmedelement, men får sitte der men jeg savner den berømte prikken over i-en .
Resultatet
Skjørtet ble en liten nedtur i forhold til forventningene. Lin krøller! Er egentlig veldig glad i lin, men "glemmer" fra år til år hvor mye det krøller. Jeg trodde det rett og slett også skulle bli finere, fordi jeg syntes stoffet var så lekkert i butikken. Nå kjøpte jeg også lin i en matchende farge sammen med skjørtestoffet, for å sy en jakke til, så jeg håper kombinasjonen av disse 2 plaggene kan fungere og bli godt brukt utover vår- og sommeren. - Om noen har noen forslag til hva som kan løfte skjørtet ytterligere mottas de med takk.
Det rustfargede stoffet ble kjøpt inn som jakkestoff, til bruk sammen med skjørtestoffet. Garnet er en herlighet i alpakka...
Drivhus og loppefunn
Planting og oppstart i drivhuset er et annet sikkert vårtegn. I fjor hadde vi stor suksess med reddiker, tomater, agurker og salat, i tillegg til en rekke urter. Vi slet derimot med å få til paprika, chili og melon. Om andre mer erfarne drivhusbrukere har noen gode tips om hva som fungerer godt i drivhus, helst noe spiselig, så mottas de også med stor takk. Akkurat nå er vi mest spent på om sitrontreet kommer til å klare seg etter at det sto i stuen i flere uken, hvor bikkja brukte vanningsskålen som vannskål. Det utspant seg en daglig kamp om vannet med andre ord.
De førtste urter og grønnsaker er allerede på god vei etter å ha startet våren i vinduskarmen i stuen.
Med våren kommer hører også loppemarkedene til, hvor du både skal være tidlig ute og ha en klar oppfatning om hva du er ute etter. Husbonden kunne fortelle om elleville tilstander, hvor folk løp inn og sikret seg stoler eller bord de tydeligvis hadde sett seg ut på forhånd. Det hadde vært albuing, knuffing og krangling om hvem som hadde sett noe først. Designerspiren som kom hjem med favnen full av bøker kunne fortelle at hun nesten hadde blitt albuet ned av en eldre dame, som hadde holdt stø kurs mot porselenet. Med andre ord, er loppemarked nesten for risikosport å regne?
Her er det en som har forstått hva som gleder mer enn blomster. 
Loppefunnet denne helgen gjorde husbonden. Egentlig var "bestillingen" et gammelt instrument som jeg kunne henge på veggen. Istedet for veggpynt kommer husbonden hjem med en gammel Singer symaskin med tilhørende bord. En lapp var festet til bordet hvor det sto: Min tipp-oldemor hadde sitt levebrød av denne symaskinen. Den ser faktisk ut til å fungere, og i skuffen under bordet kunne vi finne deler og det man måtte trenge av ekstrautstyr. Den kommer neppe til å erstatte overlocken med det første, men glad for loppefunnet ble jeg så absolutt.

Faktaboks
Design: eget
Materialer: lin-blandingskvalitet
Fra lager: nei
Forbruk: 0,8 m linstoff, 0,5 m forstoff
Tilbehør: glidelås 25 cm, vliseline
Farge: lys beige med mønster i sort, rust og lilla
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Størrelse: S/36

8 kommentarer:

 1. Enn å ha en husbond som skjønner akkurat hva som passer for deg da - herlig :-)

  Syns sløyfa ble fin på skjørtet jeg :-)) Liker godt den fasongen - har selv et linskjørt som er sånn (har dessverre ikke sydd mitt selv jeg da). Hva om du rett og slett prøver skjørtet til noe som er helt hvitt - ser for meg at det da heves.

  Neste gang vi treffes, tror jeg nesten du må ta meg med til Lillestrøm sysenter ;-)

  Håper du kommer i mål med Prezi. Jeg er jo så heldig at jeg har litjtupp til å hjelpe om det låser seg...
  Ha ei herlig uke - klem Siv

  SvarSlett
 2. Loppemarked er ingen sport for pyser!(men det er ikke barneoppdragelse heller). For en fantastisk symaskin husbonden har funnet, det kaller jeg kjekk kar som vet hva som gjør kona glad ;o)
  Æ har en uten bord, funker som bare det. Fikk et middel hos brodern som han bruker til å fjerne rust på veteranbiler, dermed ble spoler og utstyr skinnende blanke etter et lite bad ;o)
  Ha ei flott uke!
  Ps: æ kjøpte mykt og deilig dongeri stoff sist uke: Gardiner på Kids.. Stoff er stoff..

  SvarSlett
 3. Herlig vårkjørt. Lin er deilig i varmen, men skrukker fælt. Bio-linen til Hilco krøller mindre, den er behandlet med noe som skal holde krøllene unna. (Både sydilla.no og pppp.no selger denne.)
  Synes det var fint med sløyfen på jeg, spesielt når du har en overdel i samme farge :)

  SvarSlett
 4. Det sybordet er du heldig med. Ikke lett å fa tak i noe sånt. Nydelig var det,og ekstra kjekt med den lappen som fulgte med. Så fine klær du syr da. Nydelig skjørt.
  Klem

  SvarSlett
 5. Flott skjørt du har sydd, kjempefin fasong!
  Så heldig du var som fikk så fint sybord, artig å ha slike gamle ting med historie!

  SvarSlett
 6. Jeg synes skjørtet var veldig fint som det var også jeg. Liker den enkle fasongen veldig godt. Lin er nydelig på varme dager, selv om det krøller litt. Russ i huset her også, så jeg krysser fingrene for at temperaturen stiger mange hakk framover. Selv om det er vårtegn, er det ikke overbevisende varmt ute foreløpig. Loppemarked er risikosport ja, spesielt hvis man kommer til åpningen når "startsignalet" går. Fin fangst fra mannen, ligner på symaskinen til Farmor. Ha en fin uke! :)

  SvarSlett
 7. Et herlig vår-skjørt i en utrolig fin kvalitet! Kommer sikkert til å bli mye brukt tenker jeg!

  SvarSlett
 8. Jeg synes skjørtet er flott som det er, jeg, men så er jeg vel kanskje noe glad i det helt enkle enn hva du er. Men jeg har også et ambivalent forhold til lin og krølling... Like fullt står løse linbukser høyt på ønskelista for sommeren. Og en ledig linkåpe, selv om jeg muligens kommer til å føle meg i overkant uteligger :)

  Har så smått startet i drivhuset her også, men siden mine paprika også gikk helt åt skogen i fjor, skal jeg ikke prøve meg på noen anbefalinger. Skyld på den kalde våte sommeren!

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.