27. mars 2013

Vårfornemmelser

Det må i alle fall ha vært det jeg fikk et innfall av når jeg sto på verandaen og poserte i det jeg trodde var vårsol! Helt feil viste det seg, for samme kveld ble jeg belønnet med en halsbetennelse og en forkjølelse på kjøpet. Det forhindret likevel ikke at når jeg krøp ned i mitt lille eksil, (jeg vet bedre enn å forvente sympati når sykdom skyldes egen dumdristighet), var det vårstoffene det fristet å arbeide med. For det er ikke fritt for at forberedelsene til New York turen begynner å merkes. I følge min venn Google så ligger gjennomsnittstemperaturen i NY i mai på mellom 12 og 20 c, med andre ord full vår, noe som gir forhåpninger om noen dager med bare legger....
Jerseykjole, perfekt følge til reise, shopping og kafébesøk? 
Selv om både designerspiren og undertegnede planlegger å reise light til NY, og heller tungt hjem, trenger vi noe praktisk og komfortabelt i kofferten. Jerseyen som ble valgt ut til prosjektet ble hovedsaklig kjøpt på grunn av fargen, en farge som jeg vil beskrive som "vårfrisk". Jeg vet ikke helt hvordan fargegjengivelsen er på de ulike pc-er, men den kan best beskrives som tomatrød. Om man kikker i motemagasiner eller lignende for våren ser man at toner som går mellom gul, oransje til rødtoner kommer til å prege utvalget i butikkene i vår. Sånn sett burde denne fargen kunne skli rett inn i bybildet utover sommeren.
Det "gamle" og velbrukte kjolemønsteret måtte tilpasses og justeres for å bli litt mer lik inspirasjonskilden.
Inspirasjonen kom denne gangen fra Mette Møllers sommerkolleksjon. Jeg har en egen forkjærlighet for feminine modeller med høyt liv og vidde i skjørtene, en modell som jeg også selv ofte bruker i de plaggene som jeg tegner selv. For utfordringen med inspirasjonskilden var en kombinasjon av pris og farge, som ikke matchet undertegnede. Løsningen ble dermed å videreutvikle mitt eget kjolemønster til å ligne litt mer på inspirasjonskilden, og med noen små tilpasninger, lot det seg gjøre ganske greit..

Fasongen i kjolen er ganske kjent fra tidligere modeller jeg har laget, høyt liv og skråskåret skjørt. 
Egentlig er jeg ikke spesielt fan av å sy i jersey, da jeg har vært borte i litt for mye ujevn eller dårlig kvalitet på jerseystoffer. En av grunnene til at jeg kjøpte med meg den tomatrøde jerseyen, i tillegg til fargen, var nettopp fordi den fremsto med et god fall. Det viste seg å være en litt forhastet konklusjon. Jeg oppdaget at stoffet krøllet, og var langt mindre stødig enn hva jeg hadde forventet. Etter å  ha sydd i den fantastiske ulljerseyen fra Oberpollinger skulle det heller ikke så mye til for å skuffe.
Foret i skjørtedelen hjelper til med å gi mer fall i skjørtet. 
For å sikre et tilstrekkelig fall i kjolen valgte jeg en for meg uvanlig løsning, nemlig å fore et plagg sydd i jersey. Dvs, her kopierte jeg etter inspirasjonskilden i form av at jeg kun foret skjørtet. Jeg hadde heldigvis liggende et par meter med elastisk forstoff. Det er ikke like elastisk som en jersey, men absolutt et stort steg fra et vanlig forstoff. For å kompansere for forskjellen i elastisteten klippet jeg forstoffet ca 8 cm videre (tilsammen 16 cm), som jeg sydde sammen med skjørtedelen på kjolen. Dette ga da tilstrekkelig rom for at jeg kunne ta av og på kjolen uten at det virket trangt.
Litt mer rynker på foret for å få nok vidde. 

Hele kjolen ble kantet med rullesøm, bortsett fra i halsåpningen hvor jeg sydde på en kant i dobbelt stoff for å få mer hold i denne. Jeg hadde egentlig tenkt å lage en tynn oppleggskant, men stoffet var en prøvelse for både ovelock- og den vanlige symaskinen min, så den løsningen ble ganske raskt forkastet. Når kjolen var ferdig syntes jeg det som vanlig manglet en liten prikk over i-en. Selv om kjolen var blitt relativt lik inspirasjonskilden, så syntes jeg den ble litt tam. Etter en del prøving og feiling, med både krager og knytebånd endte jeg til slutt opp med en enkel sløyfe plassert ved lukningen av omslaget.

Sløyfen under midjen ble den ekstra lille detaljen . 
Resultatet
La meg si med en gang: modellen er kjempesøt og garantert ikke siste gang jeg kommer til å benytte meg av. Utfordringen lå i stoffet som med fordel kunne hatt mer av både tyngde og hold. Jeg er faktisk litt redd for at stoffet kommer til å vide seg mye ut ved bruk, slik at kjolen mister fasongen. Nå kommer jeg ikke til å få sjekket dette ut før vi drar, da halsbetennelsen fra forrige forsøk på tynnkledd foto-shoot har satt en effektiv stopper for utendørs bruk av vårgarderoben en stund fremover. Som bildene avslører så er fargen på leggene tilnærmet lik de lys-gråbeige veggene i stuen, så det hadde selvsagt ikke vært en ulempe om vi hadde fått oppleve et snev av vårtemperaturer før vi setter kursen over dammen i mai.
Bruk vil vise om den holder fasongen. Behagelig er den i alle fall. :)
Påske hele året 
Tusen takk for alle hyggelige hilsener til forrige innlegg. Selv om denne påsken blir litt annerledes enn vi hva vi hadde sett for oss, så pleier vi å fylle påsken med god mat, samvær med familie og egne hobbyer. Så også denne påsken. Det er heller unntaket enn regelen av vi tilbringer påsken på fjellet fremfor i byen, da bypåske kan være midt i blinken for de av oss som begynner å bli lei av snø og vinter. Å finne noe å fylle tiden med er sjelden et problem, selv om solen skulle glimre med sitt fravær.
Strikkeglede mellom 2 permer, Påskekaniner er da vitterlig rosa?
For selv om det ikke er gitt at påskeharen kommer på besøk til undertegnede, så forhindrer det ikke at jeg kan vurdere å strikke min egen lille påskehare, mens påskekrimmen ruller over TV-skjermen om kvelden. Kunsten er vel heller å holde seg lenge nok våken.
Med ønske om en  god påske :)


Faktaboks
Design: tegnet eget mønster, inspirert av Metter Møller
Materialer: jersey i viskose og forstoff
Fra lager: ja
Forbruk: 1,2 m jersey, 0,65 m elastisk forstoff
Tilbehør: intet
Farge: tomatrød
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Størrelse: S/36