29. desember 2012

Så senket julefreden seg

Til tross for at jeg hadde lagt inn noen ekstra fridager i forkant av jule-helgen, så strakk likevel tiden ikke til det jeg hadde planlagt. Ikke at jeg hadde de helt store ambisjonene for juleforberedelser, men gaver måtte nå en gang kjøpes, og litt rydding i heimen var det absolutt behov for. Designerspiren stilte villig opp som medbaker av noen nøye utvalgte julekaker, (antageligvis av frykt for tomme kakebokser?), så vi skulle ha noe å sette på bordet til kaffen på julaften. Det vil si om jeg hadde husket å ta det frem når julekvelden kom.
Mokkabrunt skinnskjørt i den mykeste lammenappa
Det tar av og til litt tid å lande skikkelig når man endelig kan slappe av, etter en lengre periode med et stort arbeidspress. Det kan nesten være litt vanskelig for kroppen å forstå at man ikke må rekke alt i løpet av en helg som vanlig, men faktisk har flere dager til å både kjenne etter hvordan man har det og tid til å lade batteriene. Likevel gikk det overraskende lang tid før jeg fikk "dratt" meg ned i syrommet for å finne inspirasjon foran symaskinen.
Et bånd ble lagt i linningen for at den ikke skal utvide seg ved bruk. 
I min litt desperate runde med juleinnkjøp rett før jul hadde jeg forvillet meg inn hos Jørn Jensen, en lærhandler i Lillestrøm, på jakt etter en gave til husbonden. Et håndlaget knivblad og et spennende treemne til en kniv sto på ønskelisten, et ønske som virket relativt enkelt å oppfylle. Nå ville tilfeldighetene at noen mye og lekre skinn lå i omtrent samme avdeling som knivbladene. Litt til venstre kanskje, men til mitt forsvar veldig nære...
Et tynt papir kan være løsningen når skinnet "suger "seg fast og maskinen "tygger" i stykker skinnet . 
Uansett hvordan man snur og vender på det så kom jeg ut av butikken med både julepresang til husbonden og en førjulspresang til undertegnede: et nydelig mokkafarget lammeskinn, i en kvalitet som du sjelden ser i butikkene. Så, når jeg endelig hadde fått ro i kroppen til å tilbringe noen timer i syrommet, var det liten tvil om hva jeg skulle sette saksen i. De fleste skinnskjørt du får kjøpt ferdige i butikkene som regel sorte, og denne gangen ønsket jeg meg et enkelt og klassisk brunt skinnskjørt.
Alle sømmer bør limes for et best mulig resultat.
Basert på dette ønsket ble en enkel og smal modell valgt som utgangspunkt. Jeg valgte denne gangen å sy skjørtet litt mer ettersittende enn jeg har gjort tidligere, etter erfaring med de 2 andre
skinnskjørtene jeg har laget tidligere som har viet seg en del ut etter bruk. En liten detalj jeg burde ha tenkt på tidligere, da det er relativt godt kjent at skinn utvider seg ved bruk.
Skinn bør fores, spesielt for både å bevare form i plagget, men også for komfort. 
Etter å ha forsøkt å justere delene for å få utnyttet skinnet best mulig slo det meg at om jeg valgte en helt enkel modell, ville det bli lite som skilte skjørtet ut fra de masseproduserte. En buet kappe ble klippet til, og satt nederst på skjørtet for å gjøre det litt mer feminint, som jeg synes ble en fin detalj i et røft materiale. Jeg vurderte å applikere noen blomster på skjørtet, men har satt det på hold for å se an behovet for et enkelt og klassisk skjørt som jeg ønsket i utgangspunktet, kontra et litt mer morsomt skjørt.
En enkel kappe ble klippet ut for å gi det et litt mer feminint snitt.
Resultatet
I utgangspunktet får jeg si meg fornøyd med resultatet. Jeg er godt fornøyd med passformen som jeg synes jeg har lykkes bedre med enn tidligere, men så er det også noe som heter: øvelse gjør mester. Jeg har gjort meg en del nyttige læringer om det å arbeide med skinn siden det første skinnskjørtet jeg laget. Skinnet var denne gangen såpass mykt og sart at det ikke tålte så mye feilsøm før det gikk i "oppløsning", noe som har gitt det noen små skjønnhetsfeil. Heldigvis er de fleste av dem på innsiden av skjørtet. Alt ialt tror jeg likevel at dette kommer til å bli godt brukt utover vinteren, da jeg synes fargen er lekker. Ikke at jeg mangler noe som passer til det heller.
Kan godt brukes sammen med fjorårets strikk. 
Luksusproblemer
Et aldri så lite luksusproblem klarte å lage hodebry for undertegnede som hadde planer om å dukke ned i hobbyrommet (egentlig allerede helgen før jul - hvor naiv går det an å bli?), 1 juledag. Nå ville tilfeldighetene at jeg fikk alt jeg ønsket meg til jul og mere til. Det vil som regel si et stor ladning med bøker. I tillegg har jeg balet med et mer enn vanlig utfordrende strikketøy som har medført mer enn et par ganger med omstrikk. Det gjenstår fortsatt mye før jeg er ferdig, men jeg er fortsatt fast bestemt på å fullføre da jeg har et mer enn middels stort garnlager som sårt trenger litt avlastning.
Ser kanskje ikke så komplisert ut?
Til ettertanke
En av grunnene til at jeg kom sent i gang i syrommet var som tidligere nevnt et godt utvalg av bøker som fanget min interesse. Jeg vet at noen har løst kombinasjonen av lesing og strikking med lydbøker, men jeg er nå en gang svak for å sitte med en bok i hendene og kjenne på lukten av "nytt papir" og trykksverte. Boken Skyggedød av Anne Holt, holdt meg våken til langt på natt. Boken som er inspirert av saken om 8 år gamle Christoffer som ble drept av sin stefar, er rystende lesning, og vil gjøre inntrykk på deg enten du vil eller ikke. Likevel er denne historien enklere å forholde seg til enn historien om Christoffer, fordi den tross alt er fiksjon. Det viktige er at den maner til ettertanke, da dette ikke er en problemstilling vi kan stille oss likegyldige til.
En rystende historoe til ettertanke.
Litt mindre alvor og ny pc
Julen kan av og til fortone seg som et sosialt maraton, med konkurranse-spising av mest mulig småkaker på kortest mulig tid. Så er det tid for bytting av alt som ikke passet (ikke at jeg hadde noe å bytte), og en obligatorisk tur på kjøpesenter sammen med den i familien som er stinn av gavekort og penger etter julekvelden (ikke meg). For min del har jeg klødd i fingrene etter å få satt meg ned med min nye pc, som ble min på julaften. Tydeligvis så fungerer høylytt klaging over gammel pc, for husbonden hadde forbarmet seg over meg.
Selv om lommeboken er slunken ble det litt på salg...?
Ny pc var dessverre ingen garanti mot mer pc-trøbbel, for en installering av antivirusprogrammet Norton gjorde det umulig å installere noen andre programmer, og absolutt alt hang. - Med andre ord full stopp! 6,5 timer, hvor 1,5 av dem var på telefon med programvareleverandøren, en avinstallering, ny installering og 5 omstarter senere, ordnet det seg omsider. Det første blogginnlegget på ny pc er herved altså lansert. Fortsatt så sloss jeg med Windows 8, som jeg ikke er blitt venn med, og nye funksjoner som får meg til å rive meg i håret i ren frustrasjon. Håpet er at jeg ved neste blogginnlegg skal slippe å bruke hele kvelden på noe som burde ha vært enkelt, ellers kan det spøke for bloggen fremover er jeg redd. Enda godt jeg har strikketøy og bøker i papirformat...

Faktaboks
Design: eget
Materialer: lammenappa
Fra lager: nei
Forbruk: 9,2 fot lammenappa, 50 cm forstoff
Tilbehør: usynlig glidelås, 25 cm
Farge: mørkebrunt
Kjøpt hos: Jørn Jensen Lærvarer, i Lillestrøm
Størrelse: 36

9 kommentarer:

 1. Nok en lekker kreasjon fra symaskinen hos deg. Lekkert skinnskjørt! Og som vanlig har du tilbehør som passer til. Kanskje det er bra med litt tid til lesing og avslapning i tillegg til det kreative også? Jeg har knapt rørt en strikkepinne i jula, men så var det mye gavestrikking før jul, så en pause er sikkert ikke dumt. Ha en fin nyttårshelg! :)

  SvarSlett
 2. Grattis med ny PC :-D Du blir vel venn med med Windows 8 etterhvert. Herlige skjørt! Enig med deg i at den bølgekanten nederst ga det et feminint preg :-)
  Jeg har aldri noensinne vært så lite stressa i forkant av jula - tror sannelig det skjedde noe med meg da jeg fylte 40 jeg ;-) Uansett hva det er, så er jeg meget fornøyd med følelsen :-)) Håper bare at dette ikke er et forbigående fenomen, men at det er sånn neste år også. Jeg har kanskje ikke lest så mye som jeg hadde planlagt, men jeg har fått strikka en del, og jeg har sett en del film (jeg ser ALDRI på TV ellers).
  I kveld skal gemalen og jeg på årets julefest, og jeg gleder meg masse - mulig jeg til og med får svinga meg litt i dansen ;-)

  Ha det fortsatt fint - klem Siv

  SvarSlett
 3. Lekkert skjørt! Bølgekanten nede gjorde skjørtet både feminint og spesielt.

  Godt å høre at du får slappet av litt, en god bok er aldri å forakte. Selv har jeg akkurat pløyd gjennom den siste boken til Gunnar Staalesen om Varg Veum. Fin måte å hente overskudd på :)

  Ha en fin nyttårshelg!

  SvarSlett
 4. God jul i stua!
  Sannelig har du kreert nok et nydelig plagg, og jeg liker skinn..og kanten gjorde skjørtet ekstra flott!
  Her har det gått i ett, men kanskje tar vi roen på hytta i morgenm, hvis vær og føre er med oss:)

  Kos dæ resten av dette året, klem fra mæ;)

  SvarSlett
 5. Ny pc er virkelig en forbandelse, når man ser de kostbare timer forsvinde mellem fingrene på én - håber du hurtigt får styr på det, så du i stedet kan bruge tiden på det sjove :-)

  Din nederdel er blevet utrolig lækker og ser supersmart ud med striktrøjen fra i fjor :-)

  Rigtig godt nytår :-)

  SvarSlett
 6. Grattis med ny PC ;o) Resten av familien har også innstallert Windows 8, æ sett no bare og ser med det ene øyet.. (Har det helt fint med Xp på denne gamle når æ e på juleferie... )Hjemme har æ W7, og den plages æ ofte med.. Dessuten e bøker i papirformat fortsatt veldig fint!!

  SvarSlett
 7. I'm very impressed. I've got some black leather in my stash which was meant to become pants but I don't dare cutting it. Your skirt is a beautiful combination of "hard" and feminine and it goes very well with your sweater.
  I wish you a happy new year and much time for creativity in 2013!

  SvarSlett
 8. Å, det var et lekkert skjørt! Skinn skulle jeg gjerne jobbet mer med. Jeg leser for øvrig bøkene mine på pc eller telefon nå, og da kan jeg strikke samtidig :) Så lenge det er enkelt, i hvert fall. Windows 8 frustrerer meg også, forresten. Men lykke til med ny pc (og den genseren! Kjempestilig!) og godt nyttår!

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.