31. desember 2012

122 knapper og nesten 54 meter med tekstil...


Sånn på tampen av året er det vanlig å gjøre opp status eller en varetelling om man heller vil kalle det det. I det jeg går gjennom listen over hva jeg faktisk har forbrukt av materialer og produsert gjennom et helt år, ser jeg at det har blitt en god del til tross for perioder med liten tid til kreative aktiviteter. En påminnelse om hvor viktig det er å prioritere tiden godt, når tid er en knapphetsfaktor. Likevel, til tross for at tid har vært en knapphetsfaktor i 2012, så gir en foreløpig varetelling følgende resultat:

Materialforbruk 2012
Dette har resulteret i:
4 625 g garn/ 12 335 m
53,85 m tekstil
17,9 fot skinn 

Div. sytilbehør:
1 stk veskelås
23 stk glidelåser
1 stk lærsnor
2 stk pelsdusker
122 stk knapper
6 stk skulderputer
7,05 m silke/ skråbånd/ blonde
1,3 m strikk 
Strikk
5 gensere
9 jakker
Søm
13 kjoler
7 skjørt
1 bukse
1 vest
3 jakker
1 kåpe

2 kjoler til barn
1 kåpe til barn

Eller fremstil slik med et utvalg fra 2012 produksjonen:
Favoritter i 2012
Når jeg skulle plukke ut noe som har fått et favorittstempel blant noe av det jeg har laget i 2012, så var valget egentlig overraskende enkelt. Strikkejakken Searing har blitt brukt mer enn sin andel i forhold til de andre 8 strikkejakkene som er blitt produsert i løpet av året. Litt vanskeligere var det å plukke ut favorittkjolen, (blant 13), for det er flere som har blitt gjenstand for gjenbruk. Likevel var det kanskje kjolen med 60-talls snittet som jeg følte meg finest i? Kanskje ikke helt overraskende at nettopp disse to ble flittig brukt sammen.

2012 favorittene.
Flere har kommentert at jeg antageligvis har et mer enn velfylt klesskap, noe jeg må gi dem rett i.  - Spesielt når jeg ser denne listen. Jeg kan samtidig berolige de samme med at min hang til å kjøpe ferdig konfeksjons-sydde klær er så godt som nesten ikke eksisterende. (Sko medregnes ikke i dette regnskapet). Jeg går derimot gjerne i butikker og kikker, henter inspirasjon og ideer til egne kreasjoner. Som regel så ender jeg opp med å studere sømmer og stoffkvaliteter, før jeg bestemmer meg for at jeg kan gjøre det like bra/ bedre og billigere selv. Det er likevel 2 kjøp i 2012 som jeg har lyst til å dele med dere som de beste investeringene jeg har gjort på lenge:
Bildet er lånt fra ilse jacobsen.dk

 • En regnkåpe (softshell) fra Ilse Jacobsen. Norsk sommer og høst er preget av mye nedbør, og ugjestmilde temperaturer. En fleece på innsiden av kåpen gjør at jeg holder meg varm selv om det er ruskete på utsiden. Med 2 km gangvei til toget om morgenen kan det holde hardt å holde seg tørr hele veien frem. Dette ser ut til å være løsningen på det problemet. Kåpen ble brukt mer eller mindre non-stop fra august til november i 2012. 
Bildet er lånt fra: madeinnorwaynow.no
 • Nordic grip, brodder. Ok, jeg vet at jeg har hevdet frem til nå at brodder er for gamlinger. Mulig det er det siste året som har gjort at jeg tippet over på "feil side", ellers så holder jeg en knapp på at det er den vonde ryggen som gjør at jeg har blitt ekstra redd for å falle. Små, smarte, lette å ta av og på, og alltid på plass i vesken i en liten boks. 

Ønsker for det nye året
En av de tingene jeg har fått med meg på veien de siste årene, er hvor viktig det er å ha en klar formening om hva man egentlig ønsker å bruke tiden sin på, og prioritere deretter. Det er mye lettere å takke nei eller velge bort ting når man vet hvilken vei man ønsker  å gå.

Jeg fikk en aha-opplevelse for et par år siden, hvor jeg viste husbonden en liste over ting jeg hadde lyst til å gjøre, men ikke fikk til. Hans svar på listen var: "hvorfor i all verden gjør du ikke dette, hva stopper deg?" Svaret var like enkelt som ubehagelig; det var kun jeg selv som satte begrensninger for meg selv.

Skulle jeg likevel gå inn i 2013 med noen ønsker for året måtte det være mer fritid. Og skulle jeg få lov til å ønske meg noe mer, som matmor til en liten stakkar som gjemmer seg under sofaen store deler av romjulen, så måtte det være et forbud oppskytning av rakettene før nyttårsaften kl 24.00!

Jeg ønsker alle mine lesere i Bloggland et riktig godt nytt og kreativt år, og takker dere for hyggelig følge i 2012 og for alle de hyggelige hilsenene dere har lagt igjen hos meg. Så håper jeg vi høres veldig snart igjen.

10 kommentarer:

 1. Godt nytår til dig og dine , glæder mig til at følge dig igen i 2013 :-)

  SvarSlett
 2. Skulle ønske jeg kunne holdt regnskap med forbruket mitt jeg ;-) Men det er jo ingenting som sier at jeg ikke kan starte med det nå når vi går inn i et nytt år :-P

  Det har vært en glede å følge deg dette året, og jeg ser frem til å følge deg også i det neste. Du er en stor inspirasjon for meg :-D Kanskje treffes vi også i 2013? Jeg skal i alle fall en tur til Oslo, og da er det ingen spesielle planer :-))

  Godt nyttår til deg og dine - klem Siv

  SvarSlett
 3. For en produksjon - veldig imponerende!!! Gøy å følge deg i 2012 både kreativt og på din Pippireise. Ønsker deg alt godt for det nye året med mer fritid!!!!

  SvarSlett
 4. Jeg ville også ønske, at raketter var forbeholdt nytårsaften - vores kat er absolut heller ikke begejstret!

  Det har været så dejligt at følge med her, Helle - du er så dygtig både til at sy, designe og strikke og har altid en interessant vinkel på det ene og det andet - jeg glæder mig altid til at læse dine indlæg - som jeg nu som en Pavlovsk hund har lært kommer om søndagen ;-)

  Searing er en skøn trøje og meget smuk i den farve, du har valgt sammen med din fine kjole - kan godt forstå, de hører til favoritterne :-)

  Rigtig godt nytår :-)

  SvarSlett
 5. Godt nytt år - gleder meg til å se alt du kommer til å produsere i 2013. Det er veldig koselig å følge med. :-)

  SvarSlett
 6. En imponerende produksjon! Stilig og gjennomgående vel avstemt i fargene.

  En god leveregel du har der, å sette seg mål. Jeg vet jeg har blitt mye flinkere til å bruke tiden min på ting som GIR meg energi, heller enn det som koster.
  Godt nytt år til deg også! Gleder meg til å følge deg videre i 2013. Jeg vet hva jeg skal bruke noe av tiden min på, da jeg fikk to gavekort på Lillestrøm sysenter i gave i jula. Gleder meg til å finne ut hva jeg skal bruke dem på!

  SvarSlett
 7. Helt utrolig hvor mye fint du har laget, Helle. Litt av en kolleksjon altså. Gleder meg til å se hva du lager framover - håper ikke pc-problemer setter stopper for blogginga. Godt nytt år.

  SvarSlett
 8. Jeg dåner nesten over alle de lekre plaggene du har laget i 2012! For en lekker garderobe! Veldig sant at det ofte er vi som setter begrensninger for oss selv. Ønsker deg et godt og produktivt nytt år hvor tiden strekker til! :)

  (Sånne brodder kjøpte jeg også i fjor, tror jeg skal finne de fram fra skuffen for det er speilblankt i den bratte bakken ned fra huset her. )

  SvarSlett
 9. 13 kjoler i 2012! Det er flere enn jeg har i skapet totalt, tror jeg, og jeg har kjøpt tre nye i desember - helt utrolig til meg å være :) Men jeg skulle altså gjerne hatt en del makan til dine, spesielt den 60-tallskjolen... Jeg får sette som nyttårsforsett nok en gang å sy flere av klærne mine selv! Takk for all god inspirasjon i året som har gått - du minner meg stadig på at jeg har lyst til å sy mer :)

  SvarSlett
 10. Jeg må bare kommentere her ; WOW!!!

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.