19. september 2012

Noe ble det da likevel

Noe ble det likevel ut av det ekstra skjørtestoffet som ble innkjøpt for å redde skjørtet, som likevel ikke trengte å reddes. For det brune og rutete stoffet fristet fortsatt å arbeide med til tross for at det både dro seg og virket seigt i symaskinen. Liker man brunt så liker man brunt... Også er det noe med at når først overlockmaskinen er tredd i en farge så kan det være litt tiltak å tre den om i andre farger.
Stoffet fikk ikke ligge lenge i fred, og slapp heldigvis å bli gammel lagervare. 
Da jeg allerede hadde sydd et skjørt i stoffet var neste prosjekt ganske selvsagt å bli en kjole. Nå vil de faste lesere av bloggen antageligvis kjenne igjen både snitt og modell, da det er hyppig brukt. Det er et mønster jeg har utarbeidet selv, som jeg vet sitter godt, hvor jeg stort sett kun varierer halsåpning. Stoffene er det som utgjør den største forskjellen. Når man har sydd en modell flere ganger er det heller ikke duket for de største overraskelsene da man har gjort de nødvendige tilpasninger på forhånd. Den eneste utfordringen var at jeg bommet i klippingen når jeg skulle få rutene til å stemme på forstykkene. heldigvis hadde jeg nok stoff denne gangen til å kunne få rettet det opp, så det var ingen dramatikk som krevde nyinnkjøp eller andre smarte løsninger.
Sløyfen, en detalj som etter planen kommer til å gå igjen flere ganger denne våren. 
Kjolen er denne gangen ikke foret, da stoffet er såpass elastisk at jeg ikke ville miste fordelen av dette ved å fore kjolen med et ikke-elastisk for. Stoffet er tungt nok i seg selv for å sikre et godt fall, og en underkjole kan sikre komfort og sørge for at stoffet ikke henger seg opp i strømpebuksene. For å gjøre kjolen litt mørkere brun satte jeg på kanter i et mørkebrunt stoff: nederst på kjolen, på ermene og i halsåpningen i en tilsvarende kvalitet som kjolestoffet. Sløyfen kom med som prikken over i-en akkurat som på den røde kjolen. Den ble foret med vatt for å få litt fylde før den ble sydd fast i kjolen. Å sy den fast var kanskje ikke det beste valget, da jeg ser fordelen ved å enkelt kunne ta den av og på. Men ingen krise da det fortsatt er mulig å gjøre endringer. Det er ikke hugget i stein, som jeg pleier å si.
Glidelåsen er sydd i for hånd for å sikre at rutene skulle stemme. 
Resultatet
Resultatet må jeg si meg fornøyd med. Passformen er god, og jeg liker både mønster og farge. Det eneste jeg er spent på er hvordan den er i bruk i forhold til at det er en syntetisk-blanding. Som Linda påpekte er viskose et natur/ plantefiber, men hovedinnholdet er fortsatt polyester som jeg fortsatt er mer enn litt skeptisk til. Glidelåsen ble som på skjørtet sydd i for hånd for å sikre at rutene skulle stemme. Akkurat den delen med å få rutene til å stemme er det jeg kanskje er mest fornøyd med. Det krevde en del planlegging i klippingen, men er en av de detaljene som jeg irriterer meg veldig over ved fabrikksydde klær, hvor rutene som oftest ikke stemmer. Jeg har tidligere fortalt om hvor skuffet jeg ble etter et vindushopping-besøk hos Burberry, hvor rutene på en frakk til 10 000 DKK  ikke stemte. Mulig jeg er pirkete, men  akkurat det så jeg som et minimum fra et anerkjent motehus som hevder å levere kvalitet.
Snittet i kjolen er brukt flere ganger, men når noe fungerer så er det vel ingen grunn til å endre på det?
Tilbakeblikk
Det var både hyggelig og rart å møte så mange fra fortiden denne helgen i gjenforeningsfesten fra barne- og ungdomsskolen. - Og som en del av dere gjettet så sto det ikke på antrekket. De fleste var seg selv like, mens andre må jeg innrømme at jeg ikke hadde kjent igjen selv om jeg hadde sittet rett foran dem på bussen. Det rareste var vel egentlig hvordan vi straks gikk inn i de rollene vi hadde i klassen når vi forlot den. De som hadde vært litt stille var fortsatt lavmelte, klassen vitsemakere var fremdeles like taletrengte osv, hvor det slo meg hvor vanskelig det kan være å bryte ut av den rollen vi får tildelt i en gitt gruppe.
Tilbake kom plutselig den lille piken.
Tegnekurs
Jeg er kommet godt i gang med tegnekurset noe som har vært en positiv opplevelse. Må innrømme at jeg var litt engstelig for at det skulle være et sånt kurs fylt med bare kvinner 40 +. Jeg skal være litt forsiktig med å si for mye om denne gruppen i og med at jeg selv er den del av den, men jeg har vært på malekurs som har fortonet seg mer som koseklubb, enn kurs med godt faglig utbytte. Kursdeltagerne er denne gangen fra 19 - 60, noe som skaper et spennende spenn i både mentatliet og erfaring.
Et nytt miljø kan gi rom for blomstring og inspirasjon. 
Det er morsomt, skummelt, utfordrende og samtidig veldig givende å ta tilbake noe jeg en gang syntes var nesten umulig å tenke seg at jeg ikke skulle holde på med. At jeg likevel la tegnesakene på hylla i 21 år oppleves nå derfor nesten som et mysterium. Jeg er av den samme grunn ikke desto mindre glad for å ha funnet dem frem igjen fra glemselen.

Faktaboks
Design: eget
Materialer: viskose og polyester-blanding
Fra lager: Nei
Forbruk: 1,4 m kjolestoff , 0,5 m stoff til kanter, 1 m forstoff
Tilbehør: 1 usynlig glidelås 55 cm, vlieselin til innforing i halsen
Farge: Grå-brunt rutet
Kjøpt hos: Oslo sømsenter
Størrelse: 36

5 kommentarer:

 1. Kjolen er utrolig smuk. Man kan slet ikke se, den er hjemmesyet. Virkelig flot. Du er dygtig.

  SvarSlett
 2. How lovely is this feminine dress made of rather masculine fabric!

  SvarSlett
  Svar
  1. How interesting, I haven't considered the fabric as masculine before you said so. I've only focused on that it was brown and plaid, which I love. However, I can see what you mean, and appreciate the contrast in the model and fabric.

   Slett
 3. utrolig fin og feminin kjole :)

  SvarSlett
 4. Så fiiiiiiin! Kjole helt etter min smak!

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.