1. august 2012

Når en dør lukkes åpnes et vindu

At en dør lukkes kan av og til være det beste som kan skje et prosjekt. Det tvinger en til å se ting på en ny måte, og undersøke andre muligheter som ellers hadde fått ligget urørt. Mye spennende hadde ikke blitt oppdaget om alt hadde lykkes på første forsøk. Likevel kan man fort bli litt handlingslammet når noe en har arbeidet målbevisst med faller i vasken, og tenke ” hva søren gjør jeg nå”. Det er ikke alltid at man har en plan-B klar, spesielt gjelder dette prosjekter på syrommet hvor det heldigvis er mer frustrasjon enn de store konsekvensene som preger en ”lukket dør”.
Topp strikket i silke og mohair
Denne jakken er intet unntak fra endrede planer, eller en lukket dør om man vil. Det har med andre ord vært noen runder med opprekk. Selve garnet ble kjøpt inn for å gjøre nytten som en bolero til sommerfuglkjolen. Det viste seg ganske kjapt at det å kjøpe garn til et kjolestoff uten å ha dette med, ikke er en spesielt god idé. Jeg begynte dermed å strikke på en bolero før jeg sjekket fargene mot hverandre. Sommerfuglstoffet lå godt nedpakket i bilen, mens garnet lå på hotellrommet. Ganske så nærme, men likevel veldig langt i fra hverandre.
Fine farger sammen, bare ikke til det som var planen. 
Jeg hadde dermed rukket å strikke en del før jeg oppdaget fargefadesen, men klarte da glansstykket å forlenge den påbegynte boleroen uten tanke på at den da ville bli smalest der jeg er bredest. Det gikk først opp for meg når ryggen var ferdig strikket, og forstykkene sto for tur. Valget var da: strikke en bolero som først planlagt eller finne på noe nytt? Opprekk var uansett ikke til å unngå. Garnet var lekkert hvor fargekombinasjonen fungerte godt til jeans, så jeg var lite lysten på å la det bli en UFO. Dessuten var det et godt feriestrikketøy på regnværsdager som vi har hatt en god del av i sommer. Valget falt dermed på å gjøre den om til noe helt nytt, hvor jeg endte opp med å lage en hybrid av Sizzle og Plenty, fra Kim Hargreaves siste bok Indigo.
Enkel modell, heldigvis fortsatt litt varm. 
Plenty vs. Sizzle
Jakken er fasongstrikket som Sizzle, mens jeg valgte å benytte kantene fra Plenty. Det er ikke så mye hold i silke/ mohairgarnet, så jeg var litt usikker på om perlestrikk i kantene ville fungere. Jeg har også strikket den litt lenger opp mot halsen for å gjøre den litt smalere, noe jeg også gjorde på min første versjon av Plenty. Der valgte jeg også å strikke vrangbordstrikk fremfor rillestrikk i halsåpningen, for å sikre et bedre hold, i tillegg til at jeg plukket opp litt færre masker. Denne gangen valgte jeg å strikke rillestrikk som det er i halsen på Plenty for å følge opp rillestrikket fra knapppestolpen. Jeg har igjen plukket opp litt færre masker (ca 10 stk) og samtidig felt av litt flere masker enn det som står i oppskriften. 
Fungerer godt til et jeansskjørt og med bluse under til vinteren?
Et vindu åpnes når..
Et par andre lukkede dører har også medført at jeg har måttet tenke litt nytt. Som tidligere fortalt har jeg stått, og står fortsatt overfor en del muligheter foran høsten hvor en del av valgmulighetene fortsatt er utenfor min kontroll. Noe som gjør at jeg har levd og lever i et ”vente/ tomroms”- periode hvor man fort kan glemme å ta styring over eget liv. Etter å ha innsett at en dør ble lukket, så slo det meg at et at det antageligvis ble åpnet et vindu et annet sted, det gjaldt bare å finne det. Bortsett fra en planlagt samling med Pippi-søstrene i september, var nemlig min private kalender sørgelig tom for spennende aktiviteter denne høsten.
Vakre roser i hagen gir også glede i en travel hverdag.
På ønskelisten
Etter en rask kikk på listen over ønsker/ mål for 2012 med Pippi som rådgiver begynte brikkene å falle på plass. Selv om ønskelisten ikke er satt opp i en prioritert rekkefølge så er den basert et ønske om å: gjøre mer av det som gjør meg glad og som gir meg energi. Ved å stille spørsmålet ” hva er det minste jeg kan gjøre..” slo det meg at det var egentlig ganske mye jeg selv kunne gjøre for å ta styring over situasjonen og gjeninnsette meg selv i førersetet. For når det kom til stykket så handlet det om: hva hadde jeg egentlig lyst til?
Det gjelder å ta seg tid til å kjenne på hva som gir en energi.
Jeg har lenge ønsket å ta et kurs i noe jeg synes er spennende, men har ikke helt klart å lande hva det er. Jeg fikk noen gode kurstips fra Anita med bloggen Ulla-Bella, hvor det ble klart for meg at det jeg søkte var inspirasjon og samhandling med andre likesinnede. Bloggen med bloggvenner er fantastisk når det gjelder å få både hjelp og tilbakemeldinger, men jeg har savnet den fysiske kontakten hvor man kan diskutere, gjerne både se, ta og føle på ting sammen med andre. Ideen om ett nettbasert kurs ble dermed vraket og jakten på noe annet ble påbegynt.
På tide å blåse støvet av tegneblyantene?
Når du blir stor?
Jeg kom til å tenke på en venninnes spørsmål om hva jeg ønsket å bli når jeg var 19. (Alle som ble spurt i den sammenheng hadde endt opp som noe helt annet enn det de hadde sett for seg som 19 åringer). For min del hadde jeg hatt et ønske om å leve av tegningene mine. Jeg har evnene, men etter ikke å ha praktisert og vedlikeholdt kunstene de siste 20 årene er teknikken helt borte. Samtidig så savner jeg litt faglig påfyll, så her gjaldt det å prioritere. Spørsmålet var da: hva ville Pippi gjort i en slik situasjon?

Greit å selv ta styringen over eget liv, fremfor å overlate den til andre.
Bildet er lånt fra Lonley planet
Svaret ga seg egentlig selv: ja takk begge deler (eller var det Ole Brum og ikke Pippi?). I september har jeg meldt meg på et 3 måneders tegnekurs på kveldstid, i tillegg så søker jeg om at kurs i coaching, i håp om at det kan være et åpent vindu der. Inspirert av å fylle høsten med spennende aktiviteter som skal fylle undertegnede med glede og energi, satte jeg ganske ambisiøst opp treningsavtaler utover høsten. Rett og slett fordi det oppfyller ønsket om å være snill mot meg selv, god helse gir energi!
Jeg ble muligens litt vel inspirert, for mens jeg var i gang så bestilte jeg en ukes ferie i Roma for husbonden og meg i oktober. Lommeboken er langt fra like begeistret over alle disse planene, men akkurat den bekymringen får vi ta siden. Utstyrt med godt reisefølge, tegneblokk og strikketøy ser jeg for meg at dette kommer til å bli en spennende høst. En lukket dør kan tydeligvis bringe mye spennende med seg.

Faktaboks
Design: Plenty  og Sizzle fra Kim Hargreaves
Materialer: Alt fra Rowan
Kidsilk Haze: super kid mohair 70% og silk 30%. 210 m/ 50g
Fine Lace: baby suri alpaca 80% og merino wool fine 20%. 400 m/ 50g
Fra lager: nei
Forbruk: 100 g Fine Lace/ 800 m og 150 g Kidsilk Haze 630 m
Farge: 660 (Kidsilk Haze) og 933 (Lace)
Kjøpt hos: Sommerfuglen
Strikket på p: 2 1/2 og 3
Tilbehør: 10 knapper
Størrelse: 36

5 kommentarer:

 1. Sådan, Helle, der fik du godt nok kridtet efterårets bane op :-) Du er fantastisk god til at se muligheder og det er en stor styrke - processen kan alligevel virke drøj, men så er det jo godt, at vi har Pippi :-)

  Smuk og enkel lille cardigan, du har fået lavet - i usual Helle-stil, velsiddende og elegant :-)

  SvarSlett
 2. Sååå spennende Helle!!..og du tenker så riktig; dette må da virkelig være din vei å gå, du er jo proff allerede!
  Pippi bør vi alle ha i tankene litt oftere;)
  Nyt starten på august, klem;)

  SvarSlett
 3. Hei du ;o) Denne gangen hadde du et utrolig slående innlegg, og du har helt rett: Det å finne ut hva man egentlig vil er ikke helt lett, kjenner igjen følelsen av blanke kalender om høsten.. Men aller mest, det å ha et nettverk til inspirasjon hvor man kan diskutere ting/få inspirasjon/være kreativ. Blogg er fantastisk, får mye idèer, tips etc, men tror det hadde vært større aktivitet i hodet hvis man hadde vært fysisk sammen.Og så tøft at du skal på tegnekurs, æ sku gjerne lært meg noe helt NYTT, meb vet ikkje hva? ha ei fin helg, no skal æ ha husmorferie hele helga ;o)=symaskin på kjøkkenbordet? Klem

  SvarSlett
 4. Så flott cardigan, nydelig garn. Drømmer om å bli like flink og effektiv med pinnene som deg en dag. Inspirerende!

  Og så kjekt med kurs. Høres ut som du får en spennende høst :)

  SvarSlett
 5. Lekker jakke og fantastisk farge! Plan B blir ofte vel så vellykket, synes jeg :) Tegnekurs høres kjempemorsomt ut!

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.