28. mai 2012

Your husband called, you can buy whatever you Like..

Endelig var det klart for en etterlengtet langweekend i Amsterdam for husbonden og undertegnede. Pakkingen måtte unnagjøres i en fei, da avreisen skulle foregå rett etter jobb på torsdag. Pakkingen viste seg imidlertid å gå langt fra så knirkefritt som jeg hadde håpet, da den planlagte reisegarderoben viste seg å ha "krympet". En seig og smertefull Lumbago har gjort ryggen min både stiv og vond over lengre tid, og satt en stopper for alt som kan minne om fysisk aktivitet. Dessverre har jeg vært desto flinkere til å bøte på elendigheten med godsaker av det spiselige slaget.
Fantastisk skilt utenfor en klesbutikk i Amsterdam. 
Men etter litt frenetisk leting etter alternativer hvor glidelåsen fortsatt gikk igjen, kom vi oss avgårde til Amsterdam torsdag ettermiddag. Vel fremme i Amsterdam forsto vi ganske kjapt at vi hadde havnet midt i smørøyet med gangavstand til ALT. Hotellet lå ut mot Rembrandtplein, en liten plass hvor det sydet av liv hele døgnet. Noe som ble veldig klart for oss når vi oppdaget at det var ørepropper og ikke sjokolade som lå på hodeputen på rommet "med utsikt" vi ble tilbudt. Vi ba da pent om et nytt rom som vendte ut mot bakgården istedet for. Verdens tristeste utsikt, men stille og rolig.
Her var det markeder på søndagene, og konserter om kvelden
Selv om selve målet med ferie for undertegnede er å koble fullstendig ut fra jobb og hverdagsmas og bare slappe av, skal det ikke stikkes under en stol at planleggingen av turen nesten er halve moroa. Plotting av severdigheter på bykartet var dermed allerede unnagjort når vi satte oss på flyet. Nettstedet knitmap.com hadde vært flittig brukt for å merke av potensielle garnbutikker og via Kaoz hadde jeg fått tips om en stoff-forretning midt i sentrum som også selvfølgelig var plottet inn på kartet. Et par skobutikker kan også fått status som severdigheter...
Alle de oransje gatene er gågater med tilhørende shopping...
La meg gjøre det helt klart med en gang: Amsterdam er en utrolig shoppingby. Begrensningene ligger i tid og budsjett for de fleste, - og gode sko! En av de tingene som overrasket var likevel hvor nært alt lå i forhold til hverandre. Kvartalene er smale, og selv om det ser ut som lange avstander på kartet så kommer man langt med bare beina.
Bånd, knapper og stoffer
Stoffbutikken ABoeken jeg hadde fått tips om var først ikke så lett å oppdage da vindusutsillingen minnet mer om utkledning og fest, enn et utsalg av konfeksjonsstoffer. Vel inne var det bare å overgi seg til fristelsene. Butikken besto av 3 deler - husene i Amsterdam er veldig smale og her hadde man butikken i 3 leiligheter i 3 hus som man hadde slått sammen.
Avdelingen for dongeri-stoffer og jersey
Hver del hadde sine type stoffer; ull, jersey, silke, sateng osv fullstappet til taket. Etterhvert forsto jeg at det var vanlig at kundene selv gjorde nytte av gardintrappene som sto tilgjengelige og hentet frem stoffrullene som gikk helt opp til taket. Selv om det var trangt var det både hyggelig og spennende å gå på oppdagelsesferd mellom hyllene, og jeg kunne sikkert ha brukt en hel dag på å bare gå gjennom båndene. Selv kom jeg ut med et skinnstykke, sateng og en viskoseblanding, til en rimelig pris. Alt i en fargeskala som er litt uvant, men som jeg gleder meg til å arbeide med utover sommer og høst.
Litt uvant fargeskala, men ikke desto mindre morsomt å skulle arbeide med utover sommer/ høst.
I stoffbutikken fikk jeg tips om en garnbutikk jeg ikke hadde fanget opp via knitmap; De Afstap. Den var som alt annet i gangavstand fra både hotell og stoffbutikken og jeg må innrømme at det ble mer enn ett besøk.
Fortsatt i lykkerus etter gode kjøp. :) Både hyggelig og hjelpsom betjening i butikken.
Et full-sortiment av Rowan garn er ikke dagligdags for undertegnede. I tillegg til at prisene var hyggeligere enn hjemme på det garnet jeg visste prisene på, så det var igjen egentlig bare å overgi seg til fristelsen. Stort sett handler jeg det meste av Rowan garnet på nett, og når jeg endelig kunne se fargene live var jeg hinsides både fornuft og tanker om feriebudsjett.
Deilige sommerfarger i turkis og petrol. 
Været viste seg fra sin beste side denne helgen, hvor hele oppholdet ble preget av det var en jevn og behagelig temperatur på 22-25c. Vi fikk høre av barna at de hadde temperaturer oppe i 30 c hjemme, noe vi ikke kan si at vi misunte dem. Husbonden har sjelden klaget over at han blir plassert på en Pub (i skyggen) mens jeg raser rundt og sonderer "severdighetene" på egenhånd, men her hadde han fort kunnet risikere å måtte sitte alene det meste av oppholdet om feriebudsjettet hadde vært større.
Amsterdamerne benytter kanalene flittig, og søndagstur fikk en ny betydning. 
Det ble derfor (heldigvis) tid til litt andre severdigheter også. Vi rakk både Blomstermarkedet, kanalturer og andre markeder. Vi ble imidlertid advart mot lokale bruktmarkeder, da det kunne være en del tyvegods som skiftet eiere på slike steder. På søndager (i tillegg til at butikkene var åpne) så var det markeder på forskjellige steder i byen, hvor lokale kunstnere solgte sine varer. Vi endte opp med et bilde av en lokal kunstner som fikk bli med som håndbagasje på vei hjem.
"De syngende husene". Husene er skjeve på grunn av sviktende fundament. 
Amsterdam er en koselig by med mye spennende arkitektur. Husene er både lave og smale og gir oss en innsikt i trangboddhet. Husbåtene kom som en nødvendighet på grunn av akutt boligmangel. I dag har mange dette som fast bosted, med både postkasse, innlagt vann og gass.
Gode mat-opplevelser er en viktig del av ferien.
Indonesisk ristaffel; 15 ulike retter med alt hva ganen/ magen måtte begjære.
Byen har mange spennende "kjøkken" å by på hvor, hvor det Indonesiske-kjøkken er godt utbredt antageligvis som en arv fra da Indonesia var en Nederlandsk koloni. En fantastisk ristaffel på Indiapura var en opplevelse for ganen. Selv hadde jeg spist ristaffel en gang tidligere for 30 år siden og husket det fremdeles som en opplevelse. Den har ikke blitt mindre etter å ha spist det igjen.
Strikketøy er et selvfølgelig reisefølge: Det nyeste hefte fra Kim Hargreaves ble mitt
på De Afstap, og dermed ble det klart hva det oransje garnet endelig skulle bli til. 
Søndag kveld var det dessverre på tide å sette nesen hjemover igjen, da vi begge var fullstendig sjarmert av byen som nok har blitt vårt nye København. Vi skal med andre ord tilbake igjen og sier enn så lenge: På gjensyn til Amsterdam.

Reisefakta:
Reiste: med SAS
Flybilletter: ca 900 NOK t/r per person
Bodde på: NH Shiller på Rembrandtplein,
Ca 1000 NOK per rom per døgn (NB! byskatt kommer i tillegg på hotellpriser)
Frokost var ikke inkludert, men kunne gjøres både billigere og bedre på frokost-barer ved Blomstermarkedet.