6. april 2012

Jeanskjoler kan vel brukes til alt?

Etter å ha sovnet fra påskekrimmen akkurat like før de avslører plottet og morderen 3 dager på rad, gav jeg opp. For selv om jeg hadde utstyrt meg med strikketøy, blodig underholdning og nesten ubegrenset tilgang på sukker (påskegodteri), så måtte jeg melde pass. Jeg kunne ha skyldt på at NRK har vært litt uheldige med valg av krimserier i år, men jeg tror problemet er at undertegnede er såpass sliten at jeg ikke kan sitte lenge stille før jeg sovner. Løsningen ble å droppe strikketøyet og krype ned på syrommet hvor jeg holder meg i aktivitet. Ellers er jeg redd jeg kan komme til sove bort hele påsken....
Kjole i jeans/ dongeri-kvalitet.
Nå skal det sies at jeg også hadde noen forhåpninger om sol og varme i solkroken med strikketøyet i løpet av påsken, men overskyet og kaldt vær har hittil satt en effektiv stopper for de planene. Hele dager i syrommet er likevel ingen dårlig erstatning for strikking på terrassen. Det har gitt rom for en liten ekspedisjon i lageret, og ferdigstillelse av en kjole som det ble innkjøpt stoff til og planlagt i fjor sommer. Nå er saken den at sommeren i fjor var ganske begredelig for de av oss som hadde håpet på sol og varme. Motivasjonen til å sette seg ned og lage sommerkjoler/ tøy satt langt inne når regnet rant i strie strømmer. Så reiste vi på impuls til Sardinia,og med ny jobb uken derpå, ble kjolestoffet lagervare som så mye annet den sommeren.

Valget av halsåpning var avgjørende for resten av snittet på kjolen. 
Kjolen 
Inspirasjonen til kjolen er et jeanskjørt fra Sophie Faroh jeg kjøpte for sikkert 10-12 år siden. Det er såpass godt brukt at jeg nå ”sparer” det til spesielle anledninger. Nederst på skjørtet er det 5 rysjekapper, en detalj som jeg synes er spennende på et såpass røft materiale som jeans er. Denne detaljen ønsket jeg å kopiere til kjolen. Selv om jeg hadde kjolen i hodet hadde jeg ikke mønsteret på papir, og brukte en god del tid på å finne ut hvordan jeg skulle klippe til kjolen. 
Copyright by H.siggerud
Igjen er rysjene en viktig detalj i det jeg lager. 
Det eneste jeg var sikker på var at jeg måtte ha en midtsøm midt foran på forstykket som en følge av løsningen i halsen. Jeg ønsket noe vidde i skjørtet, men fant at jeg kunne få nok vidde ved å ha 2 for- og bakstykker. Skjørtene ble skråklippet for å få mer tyngde og fall, og for å kompensere for en eventuell manglende vidde. Løsningen med 2 for- og bakdeler fungerte også godt med sømmen midt foran. Glidelåsen kunne da settes midt bak, i stedet for under armen som jeg først hadde tenkt.

Bredden på linjalen var førende for hvor brede remsene ble i mangel av skjærebrett.
Jeg hadde ikke kjøpt nok stoff til å lage alle de 5 radene med rysjekappene jeg hadde tenkt, og måtte finne alternativer ut fra tilgjengelig materiale. Det er mulig stoffet hadde krympet en del i vask, i tillegg til at det også var veldig skjevt klippet, noe som tok 10-15 cm av lengden. I stedet for mange små tynne rysjekapper satt rett etter hverandre som på skjørtet, valgte jeg å lage litt bredere rysjer som jeg satte med et lite mellomrom for å ”strekke” området med kapper.
Hempen er laget av ekstra sterk sytråd.
Sømdetaljer
Jeg har ikke foret kjolen, da det ikke er vanlig å fore jeans,- i tillegg er stoffet veldig elastisk. Det setter litt andre krav til innersømmer etc, da jeg gjerne vil at det skal se gjennomført ut også med råsømmene synlige. Glidelåsen jeg hadde liggende var litt kort da den egentlig var innkjøpt med tanke på at den skulle settes under armen. Løsningen ble å sy den midt i ryggen, men ikke helt opp til nakken. Halsåpningen er såpass vid at det ikke er noe problem å få hodet igjennom åpningen, det viktigste var å ha en åpning rundt byste og midje.

Skråbånd rundt ermene og glidelås i ryggen. Owerlock renskjærer gjør sømmene penere.
I ermegapene gjorde jeg det enkelt ved å kante med skråbånd, en løsning jeg syntes fungerte greit da fargen er så godt som identisk med jeansstoffet. Stikningene rundt ermer, hals og på rynkekappene er sydd med ekstra sterk sytråd, en tykkere tråd, som gir mer en mer markert søm som er vanlig på klær laget i jeanskvalitet. I halsåpningen laget jeg en hempe med den samme tykke tråden og satte på en knapp med ”krystaller” for å heve kjolen litt ekstra, uten at den ble noen party–kjole av den grunn. 

Knapp med "krystaller" i halsåpningen.
Avfarging
I utgangspunktet er jeg fornøyd med sluttresultatet, selv om det igjen ikke ble helt som jeg først hadde tenkt. Jeg har imidlertid ett stort men: Selv om jeg hadde vasket stoffet og det har ligget 1 år i hyllene mine så ble jeg blå på hendene når jeg arbeidet med stoffet. Jeg er dermed veldig spent på hvor mye farge stoffet kommer til å slippe, før fargen setter seg.
Copyright H.siggerud
Glidelåsen kan skimtes på ryggen, uten at det likevel ødelegger helhetsinntrykket

Sommergarderoben
Det er et par ting som slår meg når jeg nå så vidt har begynt og skisse på sommergarderoben 2012:
  1. Planene om å sy i mix og match som i vintergarderoben må skrinlegges. Planen om brunt, beige og blått har fått selskap av: mørk-turkis, rødt og oransje. Her må det inngås kompromisser med flere farger og dermed flere plagg som må planlegges. Mulig det er enkelte snitt som kommer til å være gjennomgangstemaet denne sommeren. 
  2. Antagelsen om at jeg hadde lite sommerstoffer er feil. Jeg har nok sommerstoffer til å sy flere sommergarderober.


Det ser med andre ord ut til at en del av sommerstoffene jeg har liggende står i fare for å bli liggende enda en sesong eller 2 til. Må smile litt av meg selv, da jeg nå har skrevet 2 innlegg om farger, og hvor jeg nå kommer med en kjole i mørkeblått! Wow, for en frisk sommerfarge… Til mitt forsvar kan jeg si at jeanskjoler er et av mine favorittplagg gjennom hele året. Synes de kan brukes til alt. Mørkeblått er også en av de fargene jeg kler godt, men har hatt et litt anstrengt forhold til etter å ha arvet klær fra storebroren min i barneårene hvor alt var: mørkeblått. Jeg har som voksen tatt fargen tilbake og blitt svært glad i den. Ellers kan jeg love at neste plagg ut på bloggen kommer til å være litt mer fargerikt.

Copyright H.siggerud
Noen små blomster i håret mens vi venter på at det skal spire for fullt i drivhus og hage.
Faktaboks:
Design: egen
Materialer: Bomull med noe elastan
Fra lager: ja
Forbruk: 2 m jeansstoff
Farge: mørkeblått
Kjøpt hos: Stoff og Stil i Oslo
Tilbehør: 1 usynlig glidelås 45 cm, 0,15 cm vliselin, 1 knapp, ekstra sterk sytråd, 1 m skråbånd (bomull)
Størrelse: small/ 36