20. april 2012

Inspirert av 60-tallet

Denne kjolen hadde jeg egentlig ikke på skisseblokken for sommeren, men den kom med som et resultat av en "forelskelse" og påfølgende impulshandel. Egentlig skulle jeg kun kjøpe forstoff til stoffene fra London, men falt i staver når jeg så dette stoffet utstilt i vinduet hos Oslo Sømsenter. Oransje blomster med mørkebrune grener, det var knapt noe å lure på!
Sommerkjole inspirert av 60-tallet
Stoffet er en relativt kraftig bomullssateng og kan virke litt stiv, noe som gjorde at jeg var litt usikker på fall og dermed valg av snitt. På Sømsenteret hadde de laget et skjørt med mye vidde av stoffet, som inspirerte meg til å tenke på 60-tallet som kilde til valg av snitt. På leting etter etter et barnemønster til Mini Mus-kjolen, den påfølgende helgen, kom jeg over et mønster fra Stil som ble utgangspunktet for kjolen. Jeg syntes snittet i kjolemønsteret hadde akkurat passe med elementer fra 60-tallet og Mad men til at det fungerte i forhold til det jeg hadde sett for meg. Var også takknemlig for at jeg slapp å tegne hele mønsteret.
Mange deler selv om den ikke ble foret.
Sømbeskrivelsen
Denne gangen vet jeg nesten ikke hvor jeg skal starte for det har vært et usedvanlig enkelt prosjekt. Stoffet viste seg å være stabilt å arbeide med til tross for at det var en del stretch i det. Mønsteret som ble benyttet som utgangspunkt viste seg å være godt, noe som gjorde at det var få ekstra tilpasninger. I og med at kjolestoffet var både kraftig og litt stivt valgte jeg å ikke fore kjolen da den satt pent selv uten for, dessuten var jeg redd det skulle bli veldig tykt.

Ingen foring, men belegg som sørger for stødighet til plagget

Det å ikke fore et plagg bortimot halverer produksjonstiden, men er absolutt verdt det når det trengs. For å sikre bedre fall valgte jeg å skråklippe skjørtene. Jeg var litt usikker på om det var smart med hensyn til mønsteret, men fant at så lenge skjørtene likevel ble klippet skrått spilte det ingen rolle. Mønstret stemte ikke uansett. Av andre endringer valgte jeg å korte ned modellen i forhold til det opprinnelige mønsteret. Jeg satte også glidelås i ryggen istedet for under armen, da jeg ønsket å fasongsy ryggen litt mer enn det mønsteret la opp til.
Prøving og feiling før man finner det som "fungerer". 
Den første utfordringen var egentlig å finne den fargen jeg skulle trekke ut av stoffet. Når jeg kjøpte stoffet hadde jeg bestemt meg for å fremheve det oransje i stoffet, men fant til min store overraskelse at det ikke fungerte. Det fikk stoffet til å virke mer urolig, isteden for å virke varmere som jeg hadde tenkt. Igjen ble det brunt som ble redningen. Ingen dårlig løsning for undertegnede med tanke på at det meste allerede er i den fargeskalaen, men det hadde også vært kjekt med noe nytt.
Ferdig, men mangler noe?
Den opprinnelige planen om å kante i utringningen syntes jeg stjal for mye oppmerksomhet fra snittet på kjolen. Jeg ønsket et enkelt og klassisk snitt på kjolen, men ønsket samtidig å hente frem en av fargene i stoffet, da jeg syntes den var litt tam uten noe ekstra.

Ripsbåndet er løst, og festet med en trykknapp under sløyfen.
Et brunt belte av ripsbånd viste seg å bli løsningen, da et belte i livet var det som også fungerte best i forhold til inspirasjonskilden. Jeg vurderte å sy det fast i kjolen, men husket at det ofte kunne bli litt stivt og trangt. Jeg ville da også miste fordelen ved den ekstra komforten som stretchen i stoffet gir. Løsningen ble da å lage et løst belte som ville gi meg mulighet til å utvide det dersom jeg igjen skulle oppleve, av ulike årsaker, at livvidden endres.
Et utvalg av farger, i tillegg kommer overlocktrådene..
Det sier vel sitt når den største utfordringen ved dette prosjektet var at jeg holdt på å slippe opp for tråd. Noe som er ganske imponerende med det tådlagret jeg sitter på. Likevel var det trådmangel som holdt på å sette en stopper for hele kjolen. Til alt hell kom jeg på at jeg hadde en snelle med hvit sytråd liggende i et reisesyskrin. Kjolesømmen var dermed reddet den helgen.
Perfekt til sandalene fra London. :)

Jeg er godt fornøyd med resultatet og tenker at valg av mønster og stoff var en god kombinasjon. Til tross for at Stil gikk konkurs for noen år siden, og ikke har ikke fornyet sin kolleksjon siden 2007, er mange av kjolene deres fortsatt høyaktuelle med hensyn design. De var også min favoritt av mønsterleverandører, da jeg synes de er best på passform. De fleste av de mønstrene jeg benytter til mine egne design er opprinnelig basert på tidligere Stilmønstre som jeg har justert og tilpasset. Nå er det imidlertid bare å krysse fingrene for at denne sommeren slår alle varmerekorder, da videre fornøyelse av sommergarderoben trenger den motivasjonen.

Faktaboks 
Design: Stil 23124
Materialer: Bomullsateng
Fra lager: nei
Forbruk: 1,5 m bomullsateng
Farge: hvitt med oransje og brunt
Kjøpt hos: Oslo Sømsenter
Tilbehør: 1 usylig glidelås 55 cm, 1 m ripsbånd
Størrelse: 36