12. februar 2012

Inspirasjon og gjennomføring, (eller mangel på sådan)


Tusen takk for de mange hyggelige kommentarer som dere legger igjen her, de er en inspirasjon for meg til å fortsette å blogge om det som blir produsert på syrommet. Jeg finner både inspirasjon og ideer fra andre blogger, og håper at dere som er faste besøkende, eller som bare kikker innom her tilfeldig, også kan finne noe her som kan inspirere dere til kreativ utfoldelse.

Brun sen-vintergarderobe satt ned på papiret
Den siste tids arbeider med sen-vinter kolleksjonen har vært og er morsom, noe som har overrasket meg da jeg kjeder meg lett. Det er ikke uten grunn at jeg er i besittelse av et stort lager og mange UFO-er. Så fort jeg er innom en stoff- eller garnbutikk melder inspirasjonen seg, og ethvert pågående prosjektet blir nesten uten unntak veldig fort kjedelig. Øvelsen med å innføre kjøpestopp samtidig som jeg tegnet ned de ideene jeg hadde i hodet har vist seg som en god kombinasjon. En liten ekspedisjon i lageret avslørte mange prosjekter jeg har glemt opprinnelsen til, mens en del er kommet frem fra glemselen med ny inspirasjon. For å ikke glemme disse igjen har jeg nå forsøkt å sette en del av dem ned på papiret.

Rød, grå og sort ble egentlig påbegynt 2010/ 2011..
Noe av det som kanskje overrasket meg mest var at jeg har tenkt "kolleksjoner" mange ganger når jeg har handlet inn stoffer, hvor jeg har forsøkt å mixe og matche stoffer om hverandre. Jeg har bare aldri fått satt det ned på papiret og dermed glemt tråden. Litt av problemet har vært at det plutselig har falt ned en ”gjøkunge/ nye materialer.. ” i syrommet, som da følgelig har forstyrret rekkefølgen. Ikke minst har også tiden mellom syøktene spilt en rolle. Innimellom når det går flere uker mellom hver gang jeg får stoffer mellom hendene, påvirker det både inspirasjon, konsentrasjon og ikke minst gjennomføring.  

Gyllen og grønn inspirasjon ble påbegynt i 2011
Det som kanskje overrasket meg mindre er hvor fullt lageret er av ull- og vinterstoffer, i forhold til typiske sommerstoffer. Det skal sies at somrene de siste årene ikke akkurat har fordret til de helt store behov for sommerkjoler, men likevel er lageret forbausende dårlig stelt på dette området. Stoffene jeg kjøpte i NY har også fått ligge ganske urørt siden i fjor. Litt garn, bånd og knapper er blitt brukt, mens stoffene har nærmest fått en litt ”ikke rør i tilfellet du ødelegger”- status. Årsaken til stillstanden kan likevel være at jeg ikke hadde noen ideer i hodet når jeg kjøpte dem, de ble kun innkjøpt på impuls fordi jeg syntes stoffene var fine! Noe som egentlig er ulikt meg, da jeg stort sett alltid har en opprinnelig plan med det jeg fyller lageret med. Nå henger skissene på syrommet til inspirasjon, så får vi se om det fungerer videre, eller om det bare var et forbigående blaff av gjennomføringsvilje?

Inspirasjonen står fortsatt bom fast når det gjelder innkjøpene fra NY.
Vernissage
Designerspiren hadde meldt seg på Ungdommens kultur mønstring, så vi har vært på vernissage og feiret med Mosell i glassene i helgen, og krysser fingrene for at hun kommer videre med bildene sine. Hun har tidligere kommet langt med bildene sine i konkurranser. En gang i regi av FN hvor hun først vant lokalt, så i fylket og så i Norge. Av ca 152? deltagende land var hun i puljen blant de 50 beste. Hun har hatt et fri-år fra skolen hvor hun nå går på tegne- og malerkurs, men har nå bestemt seg for å utdanne seg videre innen kunst og håndverk på Høg-skolen i Oslo, for å ta videre fatt på en lærerutdannelse. Det betyr at hun likevel begynner på det siste året på videregående fra høsten for å komme inn på den skolen hun ønsker neste år. Behøver jeg å si at mor er glad for at hun har funnet ut hva hun vil bli når hun blir stor?

Stolt utstiller.
Når jeg blir stor?
Statistisk sett skal jeg arbeide i 20 år til før jeg pensjoneres. Som tidligere nevnt er jeg en person som kjeder meg lett, noe som allerede har innebåret et par -3 karrierebytter. Å ha det morsomt på jobben er blitt viktigere for meg desto eldre jeg blir. Et karrierebytte er imidlertid både slitsomt og spennende, og det er ikke noe som blir enklere desto eldre man blir fordi man blir mindre villig til å rykke tilbake til start. Det skal heller ikke stikkes under en stol at arbeidstagere har en holdbarhetsdato, uansett hva regjeringen sier om å holde eldre i arbeid: 30 åringene er langt oftere mer attraktive enn 50-60 åringene i arbeidslivet.


Men hva har jeg lyst til da? Jeg har fått en utfordring som har rykket en del ved det jeg trodde var sikkert. En utfordring jeg uten å blunke hadde hoppet i og tatt i mot med begge hender for bare 2 år siden. Så hva har skjedd i mellomtiden? Jeg har gått på Pippi-kurs og fått anledningen til å spørre meg selv om hva jeg har lyst til, og satt meg personlige mål! Slutte å være flink pike er en av dem, hvor jeg utfordrer meg selv på hva jeg har lyst til, og ikke det jeg tror andre forventer at jeg skal/ bør gjøre. Ta bort begrensningene jeg setter for meg selv og spør meg selv: hva hadde jeg gjort om jeg var Pippi i dag? Overhodet ingen hindringer, ingen begrensninger, sterk, uredd, rik…..
Min gode hjelper og inspirator.:)

Siv forkynte nylig at hun nå endelig har bestemt seg for videreutdanning, noe jeg også har gått og grunnet på og hatt som et ønske eller mål for 2012. Jeg trodde jeg hadde bestemt meg for hva jeg ønsket å studere videre, men har kommet i tvil som en følge av den utfordringen jeg nå går og grunner på. En av de tingene jeg har lært er at magen har en bedre forbindelse til hjertet enn hva hodet har. I dette tilfellet tror jeg må lytte til magen når jeg spør Pippi hva hun egentlig vil bli når hun blir stor. For hva er det hun synes er virkelig viktig i livet? Hva er det som gir henne glede og energi? Spent på svarene er jeg i alle fall.

Fortsatt god morsdag til de av dere som feirer det. J
7 kommentarer:

 1. Høres ut som du er oppe i spennende tider;)
  Eplet faller ikke langt fra stammen, for jeg antar det er du som har tegnet her også..utrolig flott!
  Jeg har ikke mange årene igjen før jeg går av, og det gleder jeg meg faktisk til:O))

  Ha en fin kveld, klem fra mæ;)

  SvarSlett
 2. Så spennende med og flott med datter, GRATULERER
  Deretter, kjempefint og reflekterende tanker. Den beste dagen i mitt liv, var da JEG skjønte at sønn ikke skulle gå "gymnas" som mor og far men ta et praktisk yrke som er helt rett for han (mor "fant det" ,-)

  Men egentlig var det sømmen jeg skulle takk deg for, jeg har endelig fått ferdigstilt et prosjekt MY WAY. I tillegg har jeg begynt å tenke vårkolleksjon2012 og det var artig å se dine sytanker. Arkivet kan inneholde mye ,-) klem

  SvarSlett
 3. Høres ut som du har mye spennende å fundere og ta en avgjørelse på.Magefølelsen og Pippi er nok gode rettesnorer. Lykke til :)

  Og utrolig flotte og inspirerende skisser! Her handles og syes det mest etter innfallsmetoden, skulle gjerne vært flinkere å planlegge og lage skisser jeg også ;)

  SvarSlett
 4. Spændende indlæg - det er meget interessant at høre dine overvejelser. Jeg har det ligesom dig - jeg keder mig let, så posen skal rystes grundigt engang imellem og nye veje skal betrædes - også selvom det er en hård proces - det er jeg jo bl.a. i gang med i øjeblikket. For det meste giver det god energi, men der er også dage, hvor jeg ville ønske at jeg bare havde droppet det og levet på "laurbærrerne" - en dame i min alder har vel lov til bare at tage det stille og roligt? ;-)

  Det er en stor lettelse, når ens børn beslutter sig, så man ligesom kan føle sig sikker på, hvor de er på vej hen - men vi burde nok blive bedre til "at lade dem hænge i tomrummet" - for de skal nok finde ud af det, hvis de har fået noget god ballast hjemmefra :-) Tillykke med at din datter har fundet ud af, hvad hun vil - i hvert fald det næste stykke tid :-)

  Tilsidst må jeg lige sige: Sikke skitser du har tegnet, du har virkelig så mange talenter. God ide at lade dem hænge fremme - både til inspiration, men sandelig også bare fordi, de er så fine :-)

  SvarSlett
 5. Så morsomt å se dine flotte tegninger over planlagte kolleksjoner!!!
  Lykke til med framtidsplaner!

  SvarSlett
 6. Råstilige kolleksjoner! Er smått misunnelig på deg som kan tegne... Er det ikke typisk: mannen, som er musiker, kan ikke synge - men det kan jeg. Jeg, som gjerne skulle vært formgiver, kan ikke tegne - det kan han. Livets iboende osv...

  Jeg har for øvrig innsett at jeg aldri kommer til å bli virkelig god til noe - jeg er alt for rastløs til å holde på med samme ting i årevis av gangen. Så da blir jeg ganske god på en hel del. Skulle ønske det var et marked for gode generalister der ute! Blir spennende å høre hva du velger videre - magen er et godt sted å starte, i hvert fall!

  SvarSlett
 7. Hei Helle! Fint innlegg du har, og du har så absolutt rett i en ting: norge er det eneste landet med holdbarhetsdato på arbeidstakere, når du når 50 er du ute, få eller ingen tenker på all den erfaringen og kunnskapen du har..Huff, æ blir 50 neste år, da kan æ fjerne strekkoden..Har som du variert litt i jobb, men æ synes no 5-13 år på de ulike plassene e ei grei ordning, lærer mye på den måten. Og i forskningsrapporter står det følgende: "Enhver person bør skifte jobb tre ganger i løpet av sitt yrkesaktive liv for å utvikle seg.." Så det så. Og forresten, takk for kommentar hos mæ, vet du at Asterixene dine kan betale mange meter stoff eller en liten helgeferie? Der har du litt verdier liggende.. ;o)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.