6. januar 2012

Er smørkrisen over?

En erfaring fra 2011 må være at min tro på mine ferdigheter som husmor fikk seg en kraftig knekk før jul. Jeg sto i kø i en kaffebar da en eldre dame plutselig og konspiratorisk lente seg mot meg, tok meg i armen, før hun sa: ”Nå tror jeg landet virkelig har gått av hektene. Vi har gått tom for smør.” Fullstendig intetanende om den store krisen som hadde rammet vårt land, smilte jeg høflig før jeg antok at damen ikke var helt vel bevart. Først flere dager senere nådde nyheten meg, pga svært lange arbeidsdager før jul gikk jeg i lange perioder glipp av alt som foregikk utenfor kontoret med mindre jeg fikk det på mail. Jeg kunne dermed konstantere at det ikke var damen i kaffebaren som var utafor, men undertegnede.

Verd sin vekt i gull i disse førjulstider?
Julebaksten sto i fare forkynte Nina Orving på NRK nyhetene. Folk jamret og forbannet Tine Meierier som hadde prioritert helt feil. Hadde ikke Tine fått med seg at halve befolkningen nå gikk på Lavkarbo dietter? Vel, at store deler av befolkningen gikk på lavkarbo hadde jeg fått med meg da det tilsynelatende alltid var tomt for kremfløte hver gang jeg skulle bake bløtkake. Folk på lavkarbo spiser tilsynelatende ikke kaker, men drikker kremfløte? Problemet mitt var heller at det gikk opp for meg at jeg aldri har bakt en kake med smør. Jeg som hadde gått rundt og trodd at man kunne bruke Melange eller Soft Soya til alt mulig. Til steking, baking, smøring av former..... Så feil kunne jeg altså ta. 

Berlinerkranser bakt med SMØR
At jeg ville fått en heller tvilsom karakter dersom jeg hadde sluppet inn på husmorskolen har jeg aldri tvilt på. Som min mann sier: ”Hadde du enda vært like flink til å rydde som til å lage mat”. Som en kreativ sjel ligger det ikke for meg å katalogisere eller rydde. På den annen side har jeg syntes at denne arbeidsfordelingen har vært helt glimrende. Jeg lager maten og han rydder, kan det gjøres enklere? På syrommet er rydding underveis i prosjekter en helligbrøde. La gå at det må ryddes mellom prosjekter så jeg får nok gulvplass til å klippe til neste prosjekt, men der går grensen....

Eget forkle til matlaging må til.
I og med at jeg mangler en del husmorgener har matlaging derfor vært mitt eneste husmortrumfkort. Så kom smørkrisen og ødela alt. Her var det svart på hvitt: julekaker måtte bakes med smør! Det var da noe enhver husmor visste? Så jeg gjorde noe jeg aldri har gjort før. Jeg kjøpte en rasjonert pakke med smør, (kun 2 pakker per kunde), og bakte Berlinerkranser med smør for første gang i mitt liv. Juryens dom? Vel, familien syntes Berlinerkransene var bedre forrige jul. Jeg fortsetter med andre ord min vranglære og føyer familien fremfor å prøve og bestå husmoreksamen. Den tror jeg kan skyte en hvit pil etter uansett. Ps. er det kommet smør i hyllene igjen?

Faktaboks (forkle)
Design: egen
Materialer: bomull
Fra lager: nei
Forbruk: 1,2 m bomullsstoff, 2, 2 m skråbånd
Farge: naturhvit med grått og sort mønster 
Kjøpt hos: Panduro
Tilbehør: ingen
Størrelse: small?
11 kommentarer:

 1. Godt nytt år! Jeg har heller aldri smør i kjøleskapet, så jeg merket ikke krisa...men jeg lager heller ikke mat, jeg rydder etterpå:O)..men hørte ikke Handy klaget over mangel på smør;)
  Flott forkle!!
  Ha ei god helg, klem fra meg;)

  SvarSlett
 2. takk for hyggelig kommentar ;o) Man MÅ bare lese litt hver dag! Godt å høre at æ ikkje va den eneste med manglende smørpanikkanfall. No e æ kokken i huset og bruker mye smør, men vi har ALLTID flere kilo i kjøleboden. Dessuten var ikkje nærbutikken vår fri, noe vi ikkje sa høyt.. (Og æ bruke ekte smør fordi margarin er ikke ekte saker, det er smelta fett som du varmer opp igjen når du bruker det..forstill dæ at du tar vare på det som ligg i steikpanna etter middag, fryser det og varmer opp igjen..æsj)Ha ei fin helg, klem

  SvarSlett
 3. Ha ha ha - godt å høre at det var flere enn jeg som ikke ble stressa :-) Tror kanskje jeg kjøpte smør en gang for snart 20 år siden - da skulle jeg bake suksessterte. Og alt jeg baker og kokkelerer faller i smak, så.....say no more ;-)

  Ha ei fin helg - klem Siv

  SvarSlett
 4. Hehe! Godt skrevet! Hvis det er noen trøst, så kokkelerer jeg like lystig i vei som du med Melange. Klarer meg alldeles utmerket uten smør :)

  SvarSlett
 5. Godt nytt år til deg.
  Herlig innlegg, smørkrise ja, det er helt sprøtt. Jeg bruker heller ikke smør og kaker med smør i smaker ikke godt, det er mye bedre med melange. Husker fra da jeg var lita og fikk kaker med smør, skuffelsen var stor, for det var en ufyselig smak.
  Så nydelig forkle du har lagd, herlig mønster på stoffet.
  Ønsker deg en god helg.

  SvarSlett
 6. Godt Nytår.
  Jeg så godt i fjernsynet at Norge ingen smør havde ... det er da vildt ... jeg bruger heller ikke smør så det havde ikke gjort noget for mig ;o) vi mangler ikke smør her i Danmark. Det er et flot forklæde du har syet.

  SvarSlett
 7. Flotters forkle, praktisk for oss som liker å smake på baksten og maten underveis å ha forkle med "smekke"!

  Jeg trodde heller aldri helt på denne smørkrisen alle snakket om, for det første hadde jeg nesten en hel pakke i kjøleskapet som truet med å gå ut på dato fordi den var så lite i bruk og hadde ligget der lenge. For det andre har jeg som du alltid like gjerne bakt med melange. Og ingen har klaget så langt. Tvert imot! (o:

  SvarSlett
 8. de ser lækre ud og et virkelig smukt forklæde!

  SvarSlett
 9. Fantastisk kattestoff! Et sånt forkle skulle jeg gjerne hatt, selv om jeg baker veldig sjelden. Men så søler jeg desto mer... Smør bruker jeg egentlig aldri, tror jeg?

  SvarSlett
 10. Det ble ikke smørkrise her i huset heller ;) Nå hoppet jeg over hele baksten i år siden vi ikke skulle være hjemme likevel, men enig med damene over..melange er vel så godt.

  Flott forkle i tøffe stoffer :)

  SvarSlett
 11. Heisann!

  Jeg snublet over dette innlegget, og jeg må si meg enig i at Melange er best til all slags matlagning, og at kaker med smør ikke smaker helt som de skal. Jeg får fortsatt kvalmefornemmelser av oppvarmet smør etter en barndom hvor mamma stekte absolutt ALT i smør, også speilegg.*urk*

  Ellers må du har ryddet i nettverdenen din, for bildene i innlegget er ryddet vekk fra sin opprinnelige plassering, og følgelig vil de heller ikke vises i innlegget.
  ;-)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.